Godbiter kan være gøy for både deg og katten! Godbiter styrker fellesskapet mellom deg og katten.

Publisert av
min. lesing

Katten er naturlige jegere, og de forventer at du er det også. Når du gir katten en velsmakende godbit i ny og ne, forstår katten det som om du deler din fangst, selv om du kun har vært på jakt i din lokale dyrebutikk eller hos veterinæren. Siden katter normalt kun deler maten sin med nære familiemedlemmer, vil denne type deling minne henne om hvor spesiell hun er for deg. En eller to godbiter hver dag, kanskje når du kommer hjem fra jobb eller en kveld ute, er alt som trengs for at katten vil kunne føle nærheten.

best cat food

Godbiter er også ernæring.

Altfor mange godbiter, av feil type, kan være negativt for kattens helse og vektreduksjon, og kan til og med medvirke til vektøkning.

 

Nedenfor er et skjema som viser hvor usunne enkelte vanlige kattegodbiter kan være:

4kg katt (238kcal/dag)

Gjennomsnittlig voksen person (165cm høy, 2000kcal/dag)

14g ost

= 1 hamburger og små pommes frites

100ml melk

= 4 småkaker

1 skive salami

= 1 pakke chips og 28g ost

 

Mat for mennesker kan være giftig og toksisk for katter, spesielt sjokolade og alt som inneholder koffein. Be veterinæren om en oversikt over mat for mennesker som man ikke bør gi katter. Det beste er uansett å unngå å gi katten mat som er beregnet på mennesker.

Kattens fordøyelsessystem og kroppsfunksjon er ganske ulik menneskets. Derfor bør du gi katten en godbit som er spesielt utviklet for katter. Dette betyr derimot ikke at alt som er merket "for katter" er til det beste for katten. Les etikettene før du kjøper et produkt. Sunne godbiter vil ikke bare styrke fellesskapet deres, men vil gjøre at du føler deg trygg på at du fremmer kattes generelle helse selv når du gir godbiter.

La katten leke med maten

I tillegg til å fremme bedre helse og styrke fellesskapet, kan sunne godbiter medvirke til at katten får mosjon! Katter mosjonerer sjelden på egen hånd. De foretrekker å ligge og sove. Det er derfor opp til deg å holde katten aktiv. Her er noen idéer for å sette deg i gang. Finn på egne leker for deg og katten!

Lek gjemsel: Gjem et par godbiter rundt omkring i huset og følg katten i jakten på godbitene. Begynn med å gjemme godbitene på favorittstedene hennes, og endre leken etter kattens alder og tilstand. Gjør leken vanskeligere når katten løser oppgaven slik at den ikke kjeder seg eller blir frustrert. Dersom katten er i god fysisk form kan du gjemme godbiter på mindre tilgjengelige steder, og oppmuntre til å leke lenger og forbrenne overflødige kalorier.

Prøv deg som "løvetemmer": Lag en sirkel med noen stoler, eller bruk bordet, sofaen og andre egnede objekter. Når du har "sirkusringen" ferdig, oppmuntrer du katten til å hoppe opp på ulike objekter på kommando. Legg en godbit der du vil at katten skal hoppe opp mens du gjentar en kommando slik som "opp" eller "sofa" og samtidig berører objektet. Se hvor lang tid det tar før katten har lært seg en rekkefølge som f. eks. sofa, stol, klatrestativ, gulv og gjenta! Når katten mestrer leken, kan du prøve et par runder uten godbiter slik at du ikke gir for mange godbiter. Belønn katten med en godbit etter endt treningsøkt. Og hysj! Ikke fortell katten at det er en treningsøkt!

Du kan også bruke en fôringsball eller annen leke for å få katten til å tenke og bevege seg. Katter har et sterkt jegerinnstinkt, og dette er en god måte å bruke denne energien på. Vær behjelpelig om leker kiler seg fast under sofaen eller i teppet.

Godbiter og fôrkuler av høy kvalitet med lavt fett- og kaloriinnhold er viktig, siden disse bidrar til å oppnå en vellykket vektreduksjon samt forebygger vektøkning.

Hold katten aktiv. Styrk fellesskapet med mosjon og løsning av oppgaver med morsomme leker. Vær kreativ! Godbitene vil være motiverende for katten og du kommer til å fryde deg over skøyerstrekene.

 

 

Relaterte artikler

 • Introduksjon av nytt fôr

  Nå som kattungen din er nesten voksen vil du måtte begynne å tenke på å få henne over fra kattungemat til voksen mat som passer behovene hennes bedre.
 • Måltidsfôring kontra frifôring: Hva er best?

  striped cat looking up from bowl Hvordan mater du katten din nå? Har du for øyeblikket katter som frifôres? Holder du deg strengt til måltidene, eller bruker du en kombinasjon av begge deler? Les videre om de tre forskjellige måtene katteeiere mater sine firbeinte venner på, samt fordelene og ulempene med hver metode.
 • Hvordan kattungers ernæringsbehov skiller seg fra vårt?

  I en studie av hjemmelaget kjæledyrmat, ble mer enn 90 prosent av matvarer ansett å være ernæringsmessig ubalanserte og utilstrekkelige for kjæledyr.
 • Hvordan og når skal du fôre din godt voksne katt  

  Cat eating stew Det er viktig å fôre den voksne katten din med riktig mengde fôr og til riktige tider. Men det kan være vanskelig - behovet for fôring kan variere mye fra en katt til en annen.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Katt Eldre Voksen 7+ Kylling

  SENIOR KATTER (7+ år), SENIOR KATTER (7+ år)