Fiser katter?

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Fiser katter? Selv om det ikke nødvendigvis er det beste temaet å ta opp ved middagsbordet, er kattefjerter et viktig tema for eiere å vite om.

Som andre gastrointestinale funksjoner er flatulens (luft i magen) naturlig forekommende hos blant annet hunder og katter. Selv om det ikke skjer så ofte (eller så høyt) som hos hunder og mennesker, fjerter faktisk den verdige katten også. Overflødig fising kan være et tegn på fordøyelsesproblemer som diaré eller rennende avføring. Ettersom mange katter gjør fra seg ute, kan noen ganger overflødig tarmgass være den mest åpenbare ledetråden på at noe ikke stemmer.

Hvorfor fiser katter?

Tarmgass skyldes vanligvis en opphopning av gass i fordøyelsessystemet, som deretter frigjøres fra kroppen. I de fleste tilfeller er tarmgass hos katter normalt. Imidlertid kan overflødig gass oppstå hvis katten din svelger for mye luft.

Avslappet katt på sofarygg
Matallergier eller -sensitiviteter kan også bidra til ekstra luft i magen. Faktisk er mat ansett som en av hovedårsakene til kattefjerter. I sine ernæringsretningslinjer inkluderer World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) tarmgass som en "endret gastrointestinal funksjon" i sin globale "Nutritional Screening Risk Factor"-sjekkliste for veterinærens ernæringsvurdering. WSAVAs ernæringsvurdering tar hensyn til "snacks, godbiter, menneskematmat, mat som brukes til medisinering og kosttilskudd" - i utgangspunktet alt katten din putter i magen.

Fôr og kattefjerter

Å velge riktig kattemfôr for kattevennen din er et flott første skritt for å ta hånd om tarmgassen dens. Velg en måltidsplan som inneholder de nødvendige vitaminene og mineralene og som passer til kattens størrelse, alder og aktivitetsnivå. Fiber, for eksempel, er flott for en katts fordøyelsessystem, men visse fibre kan forårsake overdreven tarmgass. I visse tilfeller kan veterinæren din anbefale en terapeutisk kattemat som er spesielt formulert for riktig fordøyelse hos katter.

Dessuten er kattefjerter bare én grunn til at du generelt sett ikke bør gi katten menneskemat. Selv om katten din tåler noe menneskemat, er det best å holde seg til fôr som er laget for den pelskledde vennen din, som understreket av RSPCA. De advarer om at det meste av menneskemat ikke vil dekke kattens ernæringsbehov, og noen matvarer kan til og med være giftige.

Kontakt alltid veterinæren din før du gir katten menneskemat for å sikre at det er trygt å gjøre det. Husk å holde disse godbitene til et minimum også.

Flatulens og helseproblemer

I sjeldne tilfeller kan tarmgass hos katter være forårsaket av en alvorlig sykdom som Tritrichomonas foetus. University of Liverpool sier at hos katter som er rammet av denne tarmparasitten, kan tarmgass være ledsaget av "illeluktende" diaré. Hvis katten din viser andre tegn på gastrointestinale plager, inkludert diaré og oppkast, og tarmgassen har en sterk lukt, ta den med til veterinæren med en gang slik at hen kan se etter et underliggende helseproblem.

Vær trygg på at de fleste kattefjerter ikke er en grunn til bekymring. De fiser ikke ofte, og når de gjør det, vil de sannsynligvis bli like overrasket som deg. Katter er elegante skapninger; du vil ikke alltid høre det eller lukte det, siden mesteparten av gassen er luktfri og elegant, akkurat som katten din.

Mesteparten av tiden er en fjert bare en fjert. Men hvis du er bekymret, sørg for å snakke med veterinæren din. Veterinæren kan også gi anbefalinger om kvalitetsfôr til katten din for å sikre at tar godt vare på fordøyelseshelsen til katten din.

Bidragsyter Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en forfatter, mamma og mangeårig katteforelder hvis to russiske blues styrer huset. Arbeidet hennes vises også på Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om hunder og katter, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)
  Buy Now »