Bør du gi katten brød?

Publisert av Christine O'Brien
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En skive varmt brød er en velsmakende godbit for mange eiere, men bør den deles med en pelskledd venn? Kan katter spise brød, eller er brød farlig for katter? Før du gir katten din litt av smørbrødet eller baguetten din, trenger du å vite dette om katter og brød.

Kan katter spise brød?

Som med mye menneskemat, er små mengder bakt brød generelt sett greit for katter å spise med måte. Katter bør ikke spise brød med jevne mellomrom, men heller ha det som en godbit en gang i blant.

Helsemessig er det ingenting i bakt brød som er farlig for katten din, men det bør spises med måte. Mens brød, spesielt fullkorn, er en god kilde til næringsstoffer som vitaminer, mineraler, fibre og karbohydrater, er det ikke bra for en katt å spise for mye av det, spesielt hvis brødet er svært bearbeidet. For referanse gir en skive hvitt brød en femtedel av alle kaloriene en gjennomsnittlig katt trenger på en dag. Så selv om to brødskiver knapt kan mette deg, er det alt for mye for pusen din.

Brød kan komme godt med hvis du må gi katten medisin via munnen. Du kan kanskje gjemme en pille i bløtbakt brød eller til og med sprute flytende medisin på det. Imidlertid kan det hende at katten din ikke faller for dette trikset. Mange katter vil unngå mat med medisiner på grunn av dens bitre smak. Veterinæren foreslår at du kan ha bedre hell med kattemat på boks, men hvis katten din liker en brødbit, kan du velge det.

Er brød farlig for katter?

Nå som vi vet at svaret på hvorvidt katter kan spise brød eller ikke er "ja, med måte", bringer det oss til vårt neste spørsmål: "Er brød farlig for katter?" Visse varianter av bakt brød er tryggere for katter enn andre. En god tommelfingerregel er at jo mindre det bakte brødet er behandlet, jo bedre er det sannsynligvis for katten din.

World Small Animal Veterinary Association understreker at det som er trygt for et menneske, kan være giftig for et dyr — og brød er intet unntak. Hvis bakt brød er smaksatt med tomat, løk eller hvitløk, bør brødet betraktes som en av de giftige matvarene for katter. Hold deg unna urter og krydder også, med mindre du kan bekrefte at de er trygge for katter. Det er alltid en god idé å snakke med veterinæren din før du gir menneskemat til katten din.

I denne artikkelen har du kanskje lagt merke til henvisningen til «bakt» brød. Det er for å klargjøre at selv om det meste av bakt brød ikke er en av de farlige matene for katter, utgjør brøddeig, som inneholder aktiv gjær, en betydelig risiko for kattens helse.

Gjær

Rå deig – enhver form for gjærdeig, ikke bare brød – kan utvide seg, akkurat som den gjør på benken, inne i katten din og føre til oppblåst mage og alvorlig oppblåsthet. I sjeldne tilfeller er det nødvendig med kirurgi for å fjerne deigmassen. I tillegg, som Kennel Club påpeker, "kan den formerende gjæren begynne å produsere alkohol", noe som kan forårsake alvorlige problemer for katten din.

Blåøyet himalayakatt sitter ved bordet og ser på en brødskive

I tillegg kan inntak av ubakt gjær føre til at katten din blir beruset. Også kjent som alkoholtoksikose, oppstår det fordi "gjærgjæringsprodukter inkluderer etanol, som absorberes i blodet, noe som resulterer i beruselse og metabolsk acidose (for store mengder syre som endrer kjemikaliene i blodet)", forklarer Merck Veterinary Manual. Alkohol er farlig for alle dyr på grunn av toksisiteten til etanol, som kan være dødelig ved inntak.

Tegn på inntak av gjær inkluderer oppkast, diaré og overdreven gass eller oppblåsthet. Kontakt veterinæren din eller en akuttmottak med en gang hvis du mistenker at katten din har spist rå deig som inneholder gjær.

Hvordan påvirker brød kattens ernæring?

Katter er rovdyr, noe som betyr at de må få noe av næringen fra kjøtt. De må, med andre ord, spise litt kjøtt. De trenger et kattefôr utviklet med de riktige ingrediensene som gir den rette balansen av næringsstoffer, inkludert kjøttbasert protein, aminosyrer, vitaminer, mineraler og energi for å sikre et optimalt helsenivå.

Før du gir katten din brød, bør du derfor vurdere både deres ernæringsmessige inntak og deres generelle helse. For eksempel, hvis katten din har diabetes, sjekk med veterinæren din før du gir den brød. "Veterinæren din kan anbefale å fôre katten din med fôr begrenset i karbohydrater, noe som har vist seg å forbedre kontrollen over blodsukkernivået", sier College of Veterinary Medicine ved Cornell University.

Generelt sett vil du begrense godbitene til katten din, da fôring av mat som den ikke er vant til kan forårsake magebesvær — selv om den ikke har en helsetilstand. Og husk, brød bør ikke ha en fast plass i en katts kosthold. Det er en velsmakende godbit du kan dele med jevne mellomrom, i svært små biter.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er et profesjonelt medlem av Cat Writers' Association (CWA), en STEAM-pedagog og en hengiven katteeier. Hun skriver om dyr, utdanning, kvinnehelse og STEM-aktige ting. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter