Krystaller i hunde- og katteurin: hva du trenger å vite.

Publisert av Dr. Patty Khuly
medical badge Gjennomgått av DR. Emma Milne.
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det er ikke uvanlig at det dannes små krystaller i urinen til enkelte katter og hunder. Disse er så små at du trenger et mikroskop for å se dem, men de kan fortsatt forårsake problemer. Avhengig av årsaken kan de være en grunn til bekymring, eller relativt ufarlige. Noen ganger er det en enkel infeksjon som er lett å behandle, men andre ganger kan krystaller være et tegn på sykdom andre steder i kroppen eller miljøproblemer som at katter er stresset over livssituasjonen sin.

Hvit chihuahua tisser på en stang på stranden

Hvorfor dannes det krystaller i urinen?

En av nyrenes hovedoppgaver er å filtrere blodet for å holde visse mineraler som natrium, fosfor og kalsium på trygge og sunne nivåer. Dette betyr at det er normalt at urin har noen mineraler i seg. Disse spyles ut hver gang dyret tisser. Krystaller kan dannes hvis noe endres slik at denne ømfintlige balansen forstyrres. Det kan være at det kommer for mye av et bestemt mineral eller at urinen blir for konsentrert. Forestill deg en kopp te. Du tilsetter en teskje sukker og rører. Sukkeret løses opp og forsvinner fra det blotte øye. Fortsett å tilsette mer og mer, og til slutt er det ikke nok te til å holde på alt sukkeret, og det vil bli synlig som krystaller. Du trenger enten mer te eller mindre sukker for å løse problemet.

Er urinkrystaller et problem?

Hos noen hunder og katter kan noen få mikroskopiske krystaller være ganske normale og aldri forårsake et problem, men det er tider hvor det absolutt er årsak til bekymring for tilstedeværelsen av krystaller. I noen tilfeller er de et tegn på ting som lever- eller nyresykdom, blæreinfeksjon, forgiftning, stress eller arvelige problemer hos raser som hos dalmatiner og bulldog.

Selv om krystaller er mikroskopiske, er det tegn du kan se opp for som kan varsle deg om deres tilstedeværelse. Dette er vanligvis tegn på cystitt (betennelse i blæren), som noen av dere kanskje har opplevd selv. Hvis du har hatt det, vet du godt hvor ubehagelig det er. Tegn på blærebetnnelse kan være;

  • Blod i urinen
  • Forsøk på å tisse oftere enn vanlig, men ikke mye kommer ut
  • Gråter eller klynker under urineringsforsøk
  • Vannlating på uvanlige steder eller tap av dotrening
  • Anstrenger seg for å gjøre fra seg

Noen ganger kan krystaller klynge seg sammen og danne steiner, og disse kan forårsake skade og betennelse og, spesielt hos hanndyr med smalere urinrør, blokkere urinstrømmen fullstendig. Dette er en medisinsk nødsituasjon. Vi ser oftest blokkeringer hos hannkatter fordi urinrøret er så trangt at det lett blir tilstoppet med krystaller, bittesmå steiner eller til og med bare betennelsesceller som fungerer som en plugg. Hvis et dyr har blokkasje i mer enn et par timer, kan det gå over til nyresvikt eller sprekke blæren deres, som begge kan være dødelige. Hvis hunden eller katten din viser tegn på blærebetennelse, må de til en veterinær, men hvis de ikke kan tisse i det hele tatt, trenger du en umiddelbar time på akutten.

Ikke alle krystaller er skapt like.

Det finnes flere forskjellige typer krystaller som kan dannes i urin og de er forårsaket av forskjellige sykdommer og prosesser. La oss ta en titt på dem, og begynne med de vanligste først.

  • Struvitt. Disse kalles også magnesiumammoniumfosfat eller MAP, fordi dette er mineralene som danner dem. De er vanligvis forårsaket av svært forskjellige årsaker hos hunder kontra katter. Hos hunder er de praktisk talt alltid et resultat av en urinveisinfeksjon. Bakteriene gjør urinen mer alkalisk enn den burde være og struvittkrystallene kan dannes – de kan ikke dannes i sur urin. Men før vi ser på krystalltyper, har du kanskje også hørt ordene og begrepene, 'nedre urinveissykdom hos katter' (Feline Lower Urinary Tract Disease, FLUTD). FLUTD er et navn på alle sykdommene i kattens blære og urinrør, som alle har de samme symptomene til felles, som vi beskrev tidligere. Alle steiner og krystaller som vi skal snakke om senere er inkludert i "FLUTD-gruppen". Men den vanligste årsaken til FLUTD er faktisk felin idiopatisk cystitt (FIC), en kompleks sykdom som er assosiert med stress. Du kan lese om FLUTD her.
  • Kalsiumoksalat. Dyr med overflødig kalsium, sitrat eller oksalater i urinen kan danne disse krystallene og steinene. De er også assosiert med noen sykdommer som hyperkalsemi og visse kreftformer. Kalsiumoksalatsteiner ser også ut til å dannes i nyrene så vel som i blæren. Noen raser som yorkshire terrier, schnauzer og lhasa apso er mer utsatt for disse steinene enn andre raser.
  • Ammoniumurat. Hos både hunder og katter kan disse krystallene og steinene være et tegn på leversykdom. Blodprøver vil hjelpe veterinæren din å se om dette er årsaken, og de vil kanskje også ta en leverbiopsi for å finne ut mer. Imidlertid ser vi denne typen krystaller oftest i visse raser som et arvelig problem. De vanligste er dalmatinere og engelske bulldoger.
  • Cystin. Disse er de minst vanlige av de fire og blir oftest sett på som et arvelig problem i raser som engelsk bulldog, dachshund, basset og newfoundland-hunder. De forekommer nesten alltid hos hannhunder og kan i noen tilfeller påvirkes av testosteron.

Hvordan behandler vi urinkrystaller og -steiner hos katter og hunder?

Som du sikkert har gjettet, trenger forskjellige typer, med forskjellige årsaker, forskjellige handlingsforløp. Det du kanskje ikke har gjettet er at terapeutisk fôr kan hjelpe i behandlingen av dem alle.

For det første må veterinæren din komme til bunns i hvilken type steinkrystall du har å gjøre med og om det er underliggende problemer. De vil trenge en ny urinprøve og vil nesten helt sikkert ta blodprøver og muligens bildediagnostikk for å sikre at det ikke er steiner.

Behandling for årsaker må startes. Dette kan være antibiotika for en blæreinfeksjon eller behandling av stress ved tilfeller av struvitter eller behandling av leversykdom ved tilfeller av ammoniumurat.

Veterinæren din vil nesten helt sikkert gi råd om et terapeutisk fôr. I tilfellet med alle de ovennevnte, unntatt kalsiumoksalatsteiner, kan disse matvarene løse opp krystaller og steiner hvis de brukes riktig sammen med andre behandlinger. Kalsiumoksalatsteiner må fjernes kirurgisk, der det er mulig, og deretter kan et fôr brukes for å forhindre tilbakefall. Disse matvarene har mange fordeler som endret mineralinnhold, målrettede pH-nivåer for urinen, omega-3 fra fiskeolje for å bekjempe betennelse, og noen har også naturlige tilsetningsstoffer for å redusere stress.

Vanninntak er også enormt viktig. Husker du koppen te vi nevnte i begynnelsen? Godt vanninntak holder uringjennomstrømningen høy og gjør at mineraler spyles gjennom før de kan begynne å danne krystaller og steiner. Snakk med veterinæren din om de beste måtene å øke vanninntaket på. Dette kan være med våtfôr, bløtlegging av småbiter eller bruk av ting som vannfontener.

Som alltid, hvis du har noen bekymringer om hunden eller katten din, eller noe bare ikke virker som det skal, ta dem med til veterinæren din. Det er aldri bortkastet tid, og å gripe tak i ting tidlig er alltid bedre enn å vente til det er for sent.

Bidragsyters biografi

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly er utdannet doktor ved både Wellesley College og University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun mottok sin MBA ved The Wharton School of Business som en del av det prestisjetunge VMD/MBA dobbeltgradsprogrammet. Hun er nå den stolte eieren av Sunset Animal Clinic i Miami, Florida. Men det er ikke alt. Dr. K er en nerdete leser, ivrig strikker, hot yoga-fanatiker, musikknørd, løper og utrettelig foodie. Hun bor i South Miami med fire hunder, utallige katter, to geiter og en morsom flokk med høner.

Du kan følge hennes forfatterskap på DrPattyKhuly.com og på SunsetVets.com.

Relaterte produkter