Stell av nyfødte valper: 5 ting du bør vite

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Selv om få ting er mer herlig enn et kull med nyfødte valper, kan tanken på å måtte ta vare på alle disse splitter nye små livene være skremmende. Men ikke bekymre deg. Ta en titt på denne veiledningen for omsorg for nyfødte valper for å fortelle deg hva du trenger å vite for å oppdra et sunt, lykkelig kull.

1. Et rent miljø

Nyfødte pomeranianvalper sover sammen i en korg.Nyfødte valper vil tilbringe de første ukene i boksen eller bingen de ble født i, så det er viktig å velge med omhu når du forbereder ankomsten. Stedet må gi nok plass til at mor kan ligge og strekke seg komfortabelt uten å knuse valpene, og hun skal kunne komme og gå fritt mens valpene holdes inne. Det skal også være lett å komme til slik at du kan bytte ut sengetøyet hver dag.

I disse første dagene vil den nybakte hundemoren ta hånd om valpenes avføring, men hvis det er et stort kull kan hun trenge hjelp til holde tritt. Rundt slutten av den andre uken eller begynnelsen av den tredje uken vil valpene åpne øynene og bli mer aktive. Når de begynner å tumle rundt, kan du flytte dem til en større kennel med plass til å leke, og opprydding etter at de gir fra seg vil kreve mer av oppmerksomheten din.

2. Varme

Ifølge Kennel Club, klarer ikke valper å regulere sin egen kroppstemperatur før de er tre til fire uker gamle, så de kan trenge litt hjelp. Selv om valpene vil kose med moren sin og hverandre for å få varme, er det best å bruke en varmelampe eller varmeputer den første måneden av livet deres.

En varmelampe bør plasseres høyt nok over boksen for å unngå fare for å brenne moren eller valpene hennes, og det bør også være et kjøligere område som valpene kan krype til hvis de blir for varme. I utgangspunktet anbefaler Kennel Club å holde temperaturen i boksen på 29°C til 32°C. Senk temperaturen gradvis hver uke til valpekassen har romtemperatur.

3. Amming og ernæring

I løpet av de første ukene er valper utelukkende avhengig av moren sin for ernæringsbehov. Selv om hun kan være mindre aktiv i løpet av denne tiden, bruker amming mye av morens energi og hennes daglige kaloribehov vil være høyere enn normalt, sier Kennel Club. For å sikre at både mor og valper får tilstrekkelig næring gjennom hele ammestadiet, bør moren fôres flere porsjoner med valpefôr av høy kvalitet i løpet av dagen. Veterinæren din kan anbefale typen og mengden fôr du skal fôre din ammende hund.

Det er viktig å overvåke valpens vekt i løpet av denne tiden. Hvis du merker at noen av valpene blir undermatet, må du kanskje holde et øye med dem når det er på tide å amme og sørge for at de mindre valpene fester seg til de fulleste brystvortene for mating. Valper som gråter eller klynker ofte kan også være sultne og trenger mer oppmerksomhet under fôring.

Hvis de mindre valpene fortsatt ikke viser tegn til sunn vekst eller vektøkning, snakk med veterinæren din. Det kan være nødvendig å overta og gi dem flaske. PDSA sier at det også er viktig å se på moren for tegn på mastitt, en infeksjon i brystkjertlene som kan forstyrre melkeproduksjonen. Tegn på mastitt inkluderer røde og hovne brystvorter og motvilje mot å amme. Moren kan til og med glefse etter valpene når de prøver å spise. Hvis du merker disse tegnene, kontakt veterinæren din umiddelbart.

Innen den fjerde eller femte uken vil valpene begynne å få tenner og avvenningsprosessen vil begynne når mors melkeproduksjon avtar. Når du legger merke til at valpene begynner å smake på mammas mat, er det på tide å gi dem sin egen valpemat. Til å begynne med kan det være lurt å bløtlegge fôrkulene i litt varmt vann først for å gjøre de litt mykere for de nye, små tennene.

4. Helse

Unge valper er mottakelige for sykdommer og infeksjoner, så du må holde et godt øye med dem. Pleie av nyfødte valper bør inkludere regelmessige inspeksjoner for å se etter tegn på infeksjon eller dårlig helse. Si ifra om alt uvanlig som oppkast, diaré eller en valp som ikke vil stå eller spise til veterinæren din.

Små valper er også spesielt sårbare for lopper og andre parasitter, sier Blue Cross, så snakk med veterinæren din om passende parasittkontroll. Selv om antistoffer de mottar under amming vil bidra til å beskytte dem mot sykdom i de første ukene, avtar disse antistoffene rundt seks til åtte uker, som er når de må motta sin første runde med vaksinasjoner. Sørg for at du, alle familiemedlemmer og besøkende vasker hendene grundig før du samhandler med disse valpene for å redusere risikoen for å bli syke av skadelige bakterier som kan ligge og vente på hendene dine. Det er også en god idé å pålegge et skofritt miljø inne i huset eller i det minste bare rene/dekkede sko for å forhindre at skadelige bakterier eller virus bringes inn fra utsiden.

Nyfødte valper drikker melk fra moren sin.

5. Sosialisering

Innen den fjerde uken er valpene klare til å begynne å sosialisere seg med mennesker og andre hunder. Uke fire til tolv er et kritisk vindu der valper trenger å lære om verden ke kommer til å bo i, slik at de blir veltilpassede, glade hunder, sier PDSA. Dårlig sosialiserte valper har en tendens til å vokse opp til å bli engstelige hunder som kan ha atferdsproblemer. Så enten du planlegger å beholde valpene eller sende dem til gode hjem, er det viktig å kose og leke med dem, la dem utforske og leke, og utsette dem for så mange nye opplevelser som mulig.

Pleie av nyfødte valper innebærer mye arbeid, men disse første ukene passerer på et blunk. Hvis valpene dine ender opp med å bli adoptert, vil du si farvel til dem før du vet ordet av det; noe som ofte er bittersøtt. Nyt valpene mens du har dem, og når det er på tide å gi slipp, vil du ha tilfredsstillelsen av å vite at du ga dem den best mulige starten.

Bidragsyterens bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter