Hunder som er redde for tordenvær

Published by
min. lesing

Redsel for tordenvær er en vanlig fobi hos hunder. Vanligvis blir den markert ved at hunden gjemmer seg, klynker, bjeffer, graver eller til og med urinerer. Ingen vet helt sikkert hvorfor hunder er så redde for torden. Det er også mer vanlig hos enkelte raser enn andre.

Angst for tordenvær er vanskelig å behandle, men det er likevel viktig å forsøke da det vanligvis bare blir verre med årene.

En hund som er redd for tordenvær, kan begynne å vise tegn på nervøsitet lenge før uværet kommer. Regn på hustaket, skarpe lysglimt eller selv en nedgang i lufttrykk før en storm kan være nok til at hunden blir engstelig. Frykt for fyrverkeri er også vanlig hos hunder som er redd for torden.

 

Verken straff eller kos

 

Når du har med denne fobien å gjøre, er det viktig at du ikke straffer hunden din for å være redd, ei heller bør du kose mye med den da dette kan forverre problemet. Å straffe hunden vil kun gjøre den enda reddere og mer nervøs da den i tillegg vil assosiere tordenværet med straff.

For mye kosing og klapping av hunden din frarådes også, da dette lærer hunden din at du aksepterer og belønner dens nervøse oppførsel.

 

Trygt og godt

 

En av de første tingene du bør gjøre for en hund som er redd for torden, er å gi den et trygt sted under stormen. Hundene gjemmer seg gjerne under en seng eller en stol eller i reiseburet. Hunden din velger disse stedene fordi de får den til å føle seg trygg og fordi lyden blir dempet. Dersom hunden din ikke allerede har funnet seg et slikt sted, bør du finne den et trygt sted. Du kan også legge igjen noen godbiter på dette stedet for å oppmuntre ham til å gå dit når stormen setter inn.

Å ha dette trygge stedet for hunden din vil hjelpe på noen av symptomene, men vil ikke løse årsaken til problemet. Dette er en vanskeligere oppgave som du sannsynligvis trenger hjelp fra dyrlegen eller en adferdsspesialist for å løse. Nøkkelen er å gjøre hunden din mindre sensitiv for lyden av torden. Desto tidligere du begynner behandlingen, jo raskere vil du se resultater.

 

Gjenkjennelighet gir trygghet

 

Å få hunden din mindre sensitiv for lyder, bør gjøres gradvis. Målet er å få hunden til å bli vant med lyden av torden og anse lyden som noe normalt. Dette gjøres vanligvis ved å spille av tordenlyder på lavt volum og i korte intervaller.

Tordenlyden bør komme uregelmessig for å simulere ekte torden. Mens du holder oversikt over hundens oppførsel kan du forsøke å distrahere den ved kasteleken eller en morsom aktivitet. Dersom hunden din er for redd til å delta i leken, bør du skru ned lyden på tordenstimuliet og heller forsøke igjen senere.

Dette kan være en langvarig prosess som krever en god del tålmodighet, men hunden din vil etter hvert føle seg langt mer komfortabel under en storm.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Lam med Ris

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice er sammensatt for å støtte sunn fordøyelse og mager muskelmasse. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og lett fordøyelig lam.
 • Hill's™ Science Plan™ hund Voksen med Oksekjøtt

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen med Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ VetEssentials™ Valp Mini Kylling

  <ul><li><p>Eksklusivt hos dyrlegen. Komplett ernæring som støtter de fem essensielle helsebehovene hos valper fra 4 ukers alder for god vekst. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA for kognitiv utvikling og godt immunforsvar.</p>