Hvordan ta hånd om hundens fjerter og tarmgass

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det er en million ulike vitser som kan lages om hundefiser, men hvis du har en hund som promper litt vel mye i overkant, kan lukten eller lyden ta en knekk på privatlivet. Pluss, i noen tilfeller kan svaret bak hva som får hunder til å fise så illeluktende være at de trenger medisinsk hjelp. Stinkende gass kan være gøy å vitse om, men hvis det ikke er normalt for hunden din eller det er ledsaget av sykdom, diaré eller rare fenomen som gul bæsj, er det kanskje ikke så morsomt likevel.

Eller på den annen side kan det hende at hunden din simpelthen bare er en superfiser som ikke har noe imot å gasse opp rommet. Vi har alle våre spesielle talenter; dette er kanskje hundens.

Hvis du noen gang har lagt merke til at hunden din fiser mye, eller har måttet håndtere en pinlig situasjon når du har gjester på besøk, så er denne guiden for deg. Her er hvordan du kan finne ut hva som kan være årsaken til de vonde luktene og om gassen er et tegn på at dere må ta et raskt besøk til veterinæren.

Hva får hunder til å fise?

Det er mange grunner til at hunden din kan ha ekstra luft i magen. Noen vanlige årsaker inkluderer fôrendringer, gastrointestinale sykdommer og ernæringsforstyrrelser som for eksempel matintoleranse.

En annen årsak kan være typen, kvaliteten og mengden av ingredienser i hundens fôr, da de påvirker mengden gass som dannes i tarmen. Når bakterier i tykktarmen fermenterer fiber eller dårlig fordøyde proteiner og karbohydrater, produseres gass. Fôr som inneholder visse oligosakkarider (disse finnes i ingredienser som soyabønner, bønner, kikerter og linser) har en tendens til å produsere store mengder gass i tarmen.

Det er imidlertid andre, mindre vanlige, grunner til at hunden din kan stinkbombe familien din. Spiser hunden din for fort? American Kennel Club (AKC) melder, "Det er viden kjent at aerofagi, eller økt svelging av luft, kan føre til tarmgass hos hunder. Grådige spisere som sluker maten og kortskallede raser har en økt risiko for å svelge mer luft enn normalt, noe som kan føre til tarmgass på sikt."Blond mops med hodet i en matskål av metall.

Men seriøst. Hunden min fiser MYE.

Å slippe ut luft er like normalt for hunder som det er for mennesker. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom hvis du merker en betydelig økning i hundens flatulens.

Det du kan anse som "for mange fiser" kan være en indikasjon på at hunden din har problemer i mage-tarmkanalen. I tillegg kan fising være et tegn på tarmparasitter eller problemer med bukspyttkjertelen, forklarer AKC.

Enhver større endring hos en hund, selv om det virker som noe latterlig som å fise, garanterer en tur til veterinæren for å sikre at dyret ikke har et alvorlig problem. Dersom tarmgassen er ledsaget av dårlig matlyst, diaré, oppkast, vekttap eller atferdsendringer, er det absolutt en god idé å kontakte veterinæren.

Hvordan sette en stopper for fisingen

Dersom du synes at hunden din fiser mye og lurer på hvordan du kan redusere det til en mer passende mengde, les videre. Hvis veterinæren din kan hjelpe deg med å identifisere årsaken til overflødig tarmgass, kan du kanskje redusere fisingen. For eksempel, hvis du mater hunden din med ost som en godbit, men veterinæren din fastslår at hunden din er følsom for meieriprodukter, så kan det å slutte å gi meieriprodukter drastisk redusere at den fjerter.

Akkurat som du ikke kan kontrollere andres tarmgass, kan du heller ikke kontrollere hunden din fullstendig, men det den spiser kan gi nesen et lite pusterom. Hundefôr med høye nivåer av protein eller dårlig fordøyelige proteinkilder resulterer ofte i mer illeluktende fiser. Ingredienser som brokkoli, kål, blomkål og rosenkål kan også fermenteres og produsere svovelholdige gasser som fører til stinkende fjerter.

Betydningen av ernæring og dens rolle i en hunds flatulens

Apropos hva hunden din spiser; dens daglige ernæring spiller en stor rolle i fordøyelseshelsen dens, som igjen påvirker hvor mye tarmgass som dannes. Tarmbakterier kan fermentere ufordøyde proteiner og produsere svovelholdige gasser. Et riktig balansert hundefôr med de riktige næringsstoffene kan bidra til å støtte en sunnere fordøyelse. Sørg for å spørre veterinæren din om å anbefale et godt hundefôr. I tillegg, for hunder som har blitt diagnostisert med en sykdom som forårsaker dårlig fordøyelse eller malabsorpsjon av næringsstoffer, kan disse tilstandene assosieres med oppblåst mage og flatulens. For disse hundene kan veterinærer anbefale hundefôr spesielt utviklet for å støtte hundens mage-tarm-helse. Sørg for å spørre veterinæren din om et av disse terapeutiske dyrefôrene kan være et godt alternativ.

Nå som du vet hva som får hunder til å fise, kan du forhåpentligvis få slutt på – i det minste noen av – stinkbombene i huset ditt! Ta en nærmere titt på fôret til hunden din og se om det er noe som kan sette fordøyelsessystemet ut av spill. Og husk, et raskt besøk til veterinæren kan alltid hjelpe deg med å finne ut hva du bør gjøre for å ta vare på dyrets helse.

Bidragsyterens bio

Erin Ollila

Erin Ollila er en hunde- og katteentusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikummet. Hennes forfatterskap kan finnes over hele internett og på trykk, og inkluderer intervjuer, spøkelsesskriving, blogginnlegg og kreativ sakprosa. Erin er besatt av SEO og alt som har med sosiale medier å gjøre. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med en MFA i kreativ skriving. Ta kontakt med henne på Twitter @ReinventingErin eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA, Brana Bonder, B.S, M.S og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter