Å treffe dyrlegen

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Finn dyrlegen kattungen din fortjener

Du ønsker selvfølgelig det beste for den nye kattungen din, og noe av det viktigste du kan gjøre er å finne en god veterinærklinikk. Du skal tross alt ha et forhold til dem i mange år fremover.

En anbefaling fra familie eller venner er god måte å finne en dyktig veterinær på, men ellers må du stole på magefølelsen. Virker de ansatte vennlige, hjelpsomme og kunnskapsrike? Hva er åpningstidene, og kan de hjelpe deg hvis kattungen blir dårlig utenfor vanlig åpningstid? Noen veterinærer tilbyr i dag mer enn bare medisinsk og kirurgisk behandling. Mange selger for eksempel alt fra hundefôr til sandkasser. Dette kan være nyttig..

Veterinærer er ikke kun for syke dyr

Tiden da man kun tok hunden eller katten til veterinæren når den var syk, er forlengst forbi. Regelmessige helsekontroller i de første månedene av kattungens liv betyr at eventuelle problemer kan oppdages før de blir verre. De fleste klinikker gir også råd om alt fra halsbånd til dressur.

En ekstra fordel med å ta en sunn og frisk kattunge med til veterinæren er at den blir vant til det. Katter er intelligente, og vil raskt lære å grue seg til veterinærbesøk hvis de kun opplever ubehagelige ting som sprøytestikk!

Forberedelser

Det er helt naturlig å være nervøs før kattungens første besøk hos veterinæren, men slapp av, den er i trygge hender. Med litt forberedelser kan det bli en positiv og beroligende opplevelse.

Når du avtaler det første besøket, skal du spørre på klinikken hvordan de helst vil at du skal forberede besøket. Dette kommer an på veterinæren. Det er uansett veldig lurt å ta med eventuelle medisinske journaler du har for kattungen, samt opplysninger om eventuell helseforsikring eller ID-chip.

Gjør klar en koselig transportkasse for kattungen. Du kan kjøpe transportkasser i dyrebutikker og enkelte veterinærklinikker. Legg et koselig pledd i kassen, og bruk eventuelt litt spesiell feromonspray i kassen for å gjøre kattungen rolig og avslappet.

Vær parat til å besvare spørsmål om kattungens liv så langt. Hvilket fôr spiser kattungen? Er den søvnig og rolig, eller aktiv og leken? Har den fått vaksinasjoner, parasittbehandling eller behandlinger fra den forrige eieren eller oppdretteren? Husk at dette også er sjansen din til å stille veterinæren spørsmål. Er det noe du trenger å få oppklart eller ikke er sikker på? Veterinæren vil med glede berolige deg og gi deg gode råd.

Hva du kan forvente

Prøv å kom til klinikken litt før du har time. Det kan hende at noen papirer må fylles ut først. Noen fra klinikken vil deretter vise deg og kattungen inn i undersøkelsesrommet, der det første som skjer antageligvis er at kattungens temperatur og vekt blir målt.

Det neste som skjer er at veterinæren undersøker kattungen. De fleste veterinærer vil prøve å få kontakt med kattungen og få den til å slappe av før undersøkelsen ved å kjæle med den og snakke rolig til den. Veterinæren vil deretter undersøke kattungens kropp grundig og se etter tegn på sykdom eller noe som er unormalt. Han eller hun vil antageligvis stille deg noen rutinespørsmål om kattungens matvaner og behov, siden forskning har vist at rett fôr er av avgjørende betydning for kattungens videre utvikling. Denne samtalen vil hjelpe veterinæren med lære kattungen å kjenne og opprette et tillitsfullt forhold som skal vare så lenge katten lever.

Før du går, skal du huske å ta med deg kattens nye journal og eventuelt fôr eller medisin som veterinæren har foreskrevet. Nå er det på tide å ta kattungen med hjem. Gi den gjerne en godbit og litt kos før den tar seg en velfortjent høneblund - det har vært litt av en dag!

Forsikring

Hvis katten er syk, blir du selvfølgelig bekymret, og det siste du trenger er å bekymre deg ytterligere over hva behandlingen koster. Derfor velger mange eiere å ha en katteforsikring.

Det kan lønne seg å undersøke markedet og sammenligne priser. Hvis du har tilgang til internett, er dette den enkleste måten å gjøre dette på.

Husk at en katteforsikring ikke dekker rutinemessig helsepleie, og at det er viktig å lese "den lille skriften" før du skriver under på noe.

Relaterte artikler

Relaterte produkter