Hvor skal du få valpen fra?

Publisert av
min. lesing

Uansett hva slags type valp du ser etter, er det mange steder å lete i. Annonser i lokalavisen, dyrebeskyttelsen eller foreningen for omplassering av hunder, venner og familie og hundeoppdrettere er alle gode kilder. Hvis det er en renraset hund du er ute etter, vil ditt beste valg trolig være spesielle hundemagasiner og oppdrettere av rasehunder.

Hos oppdretteren: Du skal ha mulighet til å se moren sammen med hele kullet. Spør også om det er mulig å møte faren. Ikke ha det travelt ved det første besøket, men ta deg god tid, still spørsmål og ta notater hvis du føler for det. Spør om å se resultatene fra eventuelle helseundersøkelser som er nødvendige for din rase. Finn ut hva valpene i kullet fôres med, når de fikk sin siste ormekur og om de har fått en helsekontroll hos veterinæren enda. Vær ekstra oppmerksom på morens temperament, og pass på å ikke velge en nervøs valp - dette kan tyde på dårlig tidlig sosialisering. Ikke fall for fristelsen av å velge den minste og svakeste valpen bare fordi du synes synd på den. Vær oppmerksom på hvordan og hvor kullet har vokst opp, da dette kan være en god indikator på hvordan valpene vil utvikle seg. Hvis du for eksempel blir tatt med til et skur utenfor huset, bør du være på vakt, da dette kan bety at valpene ikke har hatt kontakt med mennesker. De første 16 ukene i en valps liv er avgjørende for dens atferdsmessige og sosiale utvikling. En valp som ikke har blitt utsatt for hverdagslige synsinntrykk, lyder og lukter, kan få problemer senere i livet.

Foretrekker du en blandingshund? Hvis du ønsker deg en hund av blandet rase, er det lurt å starte letingen hos dyrebeskyttelsen og forskjellige sentre for omplassering. Alle gode sentre vil forsikre seg om at hundene kommer til gode hjem, så vær forberedt på at de ber om å få besøke deg hjemme.

Relaterte artikler

 • Hannhund eller tispe?

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Belønn hunden hele livet - ikke bare til Jul  

  Alle liker vi å gi en godbit i ny og ne- og spesielt nå når julen kommer.
 • Identifisering av valpen

  Som nevnt tidligere skal hunder i følge politivedtektene være utstyrt med halsbånd med navn, adresse og telefonnummer til eieren.
 • Å vende seg til å gå i bånd

  Dogs running Selv om det vil ta noen uker før du kan ta med valpen ut i bånd (før vaksinen skal du bære valpen for å unngå smittefare), kan du lære den til å bli vant med halsbåndet etter at den har hatt et par dager til å finne seg til rette i det nye hjemmet sitt.

Relaterte produkter