Har hannhunder løpetid?
Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt
Find a dog food that fits your pet’s needs
Find a cat food that fits your pet’s needs
Du har sikkert hørt om at tisper har løpetid – men hva med hannhunder? Har hannhunder løpetid også? Hvor lenge har de i så fall løpetid? Her er det hundeeiere bør vite.
Hannhunder med løpetid?
Har hannhunder løpetid? Kort sagt: Nei. "Løpetid" eller brunst refererer spesifikt til tiden i tispens fruktbarhetssyklus der den blir mottakelig for å pare seg med hanner. Ifølge American Kennel Club har ikke hannhunder løpetid. De kan pare seg året rundt så snart de er blitt fruktbare, noe som skjer når de er rundt seks måneder gamle.
Hundens rase og størrelse spiller en rolle for når den får løpetid første gang, men generelt sett når de fleste hunder seksuell modenhet når de er rundt seks måneder gamle. Noen hunder kan få løpetid allerede når de er fire måneder gamle, mens store og kjempestore raser kan være opptil to år gamle før de får sin første løpetid. En løpetidssyklus forekommer hver sjette til åttende måned og varer i rundt tre uker. Når en tispe har løpetid, er den spesielt attraktiv for hannhunder, med en oppsvulmet vulva, vaginale blødninger og hyppigere urinering.
Slik håndterer du hannhunden din i nærheten av en tispe med løpetid
Hannhunder har ikke løpetid, men når tisper har det, kan hannhunder i stor grad bli påvirket.
Når en tispe har løpetid, utskiller den et feromon kalt metyl-p-hydroksybenzoat, som er påvist å være seksuelt opphissende for hannhunder som kjenner duften. Dette er selvsagt helt naturlig, men det kan medføre en hel del kaos for deg og bestevennen din. Hvis en intakt hannhund kjenner duften av en tispe i løpetid, fokuserer den fullt og helt på henne. Hannhunder kan slutte å spise, begynne å markere mer, bli mer aggressive og bli besatt av å spore opp tispen i løpetid så lenge syklusen hennes varer.
Hvis du har en intakt hannhund som bor i nærheten av en intakt tispe, er det viktig å holde den så langt unna henne som mulig når hun har løpetid, dersom det ikke er ønskelig at de parer seg. Pass på at hunden får masse mosjon, hold den i aktivitet og distraher den så godt du kan. Visse feromonsprayer kan også være til hjelp i denne tiden, spesielt hvis det er litt avstand mellom de to hundene i utgangspunktet. Pass på å snakke med veterinæren før du bruker en slik spray.
Slik kan kastrering være til hjelp
Kastrering av en hannhund kan bidra til å bli kvitt mange av de negative atferdsmønstrene knyttet til seksuell modenhet, slik som markering, bedekning og streifing. Det kan også redusere noen typer av aggresjon. Kastrering kan bidra til å redusere muligheten for godartet prostatahyperplasi (forstørret prostatakjertel), perianale svulster og brokk samt testikulære svulster.
Nå vet du altså at: hannhunder ikke har løpetid. Men det gjør ikke kjønnsmodenheten deres mindre utfordrende for dem eller eierne. Snakk med veterinæren om hvordan du skal håndtere hundens atferd, spesielt hvis den ikke er kastrert.