Kattunge med tannfrembrudd: Alder for tannfrembrudd, tegn og hvordan du kan hjelpe

Publisert av Christine O'Brien
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mens det tar flere år for unge mennesker å miste alle melketennene sine og vente på at de voksne tennene finner sin plass, får kattunger tenner mye raskere. Ved seksmåneders alder, har en katt allerede gått gjennom to sett med tenner.

Kattunge med tannfrembrudd: Alderens tidslinje

Kattungens melketenner kommer til syne første gang når den er omtrent tre uker gammel, skriver PDSA. Fortennene og de primære hjørnetennene kommer først, og de andre følger raskt etter. Innen kattungen din er seks uker gammel, bør den ha et fullt sett med 26 melketenner. Disse melketennene faller alle ut ved 3–4 måneders alder, og gir plass til de voksne tennene. Ved seksmåneders alder bør kattungen din ha alle de 30 voksne tennene sine.

Hva er tegnene på tannfrembrudd hos kattunger?

Du vet kanskje ikke at kattungen feller tenner og har tannfrembrudd før du finner en tann på gulvet eller i kattens seng. Dette er normalt, sier PDSA, så ingen grunn til bekymring! De fleste kattunger svelger de små tennene sine, men dette er nok en gang ingen grunn til bekymring - det skader dem ikke.

Du kan også legge merke til disse vanlige tegnene på tannfelling/tannfrembrudd hos kattungen:

 • Nedsatt appetitt eller forsiktighet rundt mat
 • Overdreven tygging
 • Sårt, rødt eller lett blødende tannkjøtt
 • Dårlig ånde
 • Irritabilitet
 • Gnir potene mot munnen
 • Vasker seg mindre

Av og til kan kattunger ha faste melketenner, noe som betyr at noen av melketennene ikke falt ut. Dette er sjeldent, men det er verdt å holde et øye med da kattungen kan trenge å trekke noen tenner. Et annet mulig problem er at tennene vokser for tett sammen, noe som kan øke kattens risiko for tannkjøttsykdom. Rådfør deg med veterinæren din umiddelbart hvis du merker at det er trangt i kattungens munn, slik at kattevennen din raskt kan få den behandlingen den trenger.

Slik kan du hjelpe en kattunge gjennom tannfelling

Opplever kattunger mye smerte ved tannfelling/tannfrembrudd? Det medfører garantert fysisk ubehag når spisse tenner trenger gjennom følsomt tannkjøtt, men ifølge PDSA ser de fleste katter ikke ut til å være spesielt plaget av dette.

Kattungen din vil imidlertid lete etter måter å lindre sårhet og irritasjon forbundet med tannfelling/tannfrembrudd. Den kan prøve å bruke deg som tyggeleke, noe som aldri er bra for noen av dere. I likhet med andre tilfeller av aggressiv kattelek, er omdirigering veien å gå her.

Calico-kattunge leker med oransje og brunt tau mens han ligger på et blått teppe.

Kommersielt tilgjengelige tyggeleker til kattunger er et alternativ, inkludert gummi- eller mykplastbaserte leker som er enkle å tygge på, samt leker som du kan sette i kjøleskapet. For å holde kattungen din trygg, bør du være sammen med den mens den leker, følg alltid anvisningene for leketøyet, se opp for skader og kast ødelagte leker umiddelbart.

Kattungen vil kanskje prøve å tygge på møbelbein eller elektriske ledninger. Dette kan være skadelig for eiendelene dine, men enda viktigere er at det kan sette katten din i fare. For å forhindre utilsiktet skade fra destruktiv tygging, anbefaler PDSA å holde eventuelle farlige gjenstander tildekket eller utilgjengelig.

Kattunger kan foretrekke våtfôr eller tørrfôr bløtlagt i vann hvis tannkjøttet er sårt under tannfellingen. Når den når voksen alder, kan du vurdere å gi den kattefôr som er utviklet for å fremme god munnhelse, avhengig av veterinærens anbefalinger.

Betydningen av god munnhygiene for kattunger

Akkurat som oss mennesker er katter utsatt for tann- og tannkjøttsykdommer. Med mindre du kontrollerer kattens munn hver dag, er tegnene som kan signalisere et problem med tannkjøtt eller tannsykdommer følgende, ifølge eksperter ved Cats Protection og PDSA:

 • Dårlig ånde
 • Smerter (kattungen din kan gni poten mot munnen, lage lyder eller synes det er vanskelig å spise)
 • Kompenserende spisevaner, som å tygge på den ene siden eller foretrekke myk mat
 • Redusert appetitt
 • Vekttap
 • Sikling
 • Synlig tannstein
 • Rødt, sårt, hovent eller blødende tannkjøtt
 • Løse tenner
 • Hevelse rundt ansiktet, kjeven eller kinnene
 • Manglende interesse for å vaske seg
 • Ved å investere i kattungens munnhelse når den er liten, kan du bidra til å forhindre noen av disse problemene.

Du kan også bidra til å forebygge tannproblemer ved å etablere en tannpleierutine med regelmessige kontroller og tannpuss. Dette kan holde helseutgifter nede, og problemer som gingivitt, periodontitt og tannresorpsjon i sjakk.

Kattungen din takler kanskje ikke perioden med tannfelling/tannfrembrudd så godt, så sørg for at du viser den mye kjærlighet, støtte og tålmodighet mens disse nye tennene vokser frem.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er et profesjonelt medlem av Cat Writers' Association (CWA), en STEAM-pedagog og en hengiven katteeier. Hun skriver om dyr, utdanning, kvinnehelse og STEM-aktige ting. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter