”Smil!” Hvordan ta et perfekt bilde av katten din

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hver katt er unik og ifølge "katteforeldrene" er den det vakreste dyret i verden. Og slik skal det være. Men hvordan fanger du inn kattens personlighet - det "lille spesielle" ved katten din - i et fotografi? Vel, den gode nyheten er at i vår tid med rimelige digitalkameraer er dette lettere enn noen gang ...

Fremgangsmåten som du skal benytte for å ta glimrende bilder av katten din, er noenlunde den samme som benyttes når man tar bilder av andre dyr: stor tålmodighet, stor fleksibilitet med hensyn til lyssettingen og eksponering, være bevisst dyrets følelser og ta veldig mange bilder! Med et digitalkamera spiller det jo ingen rolle hvor mange bilder du tar, så bare skyt i vei - jo flere bilder du tar, jo større er sannsynligheten for at et av dem blir perfekt. Men likevel er det en god idé å forberede seg, så her er noen praktiske tips som du kan ha nytte av …

Vær fokusert

Før du henter kameraet, bør du tenke over hva det er ved katten din som du virkelig ønsker å fange inn på bildet. Er det måten katten liksom overtar hele sofaen når den ligger der og sover? Eller er det måten den hopper ned på gulvet som en gasell fra toppen av bokhylla? Hvis du har et bestemt motiv, planlegger du etter dette og venter på det rette øyeblikket.

Fokus er også viktig når det gjelder å få et virkelig skarpt bilde. Husk at kameraets autofokussystem fokuserer bedre på tydelige ting (f.eks. et halsbånd) enn på en klump med pels. Og hvis katten din er i bevegelse, slik at avstanden endres i forhold til kameraet, så husk hele tiden å fokusere (for å kompensere) slik at når det perfekte øyeblikket kommer, kan du fange det i en sylskarp oppløsning.

Vær tålmodig

Katten din forstår ikke at du forsøker å ta bilde av den - derfor nekter den også å adlyde kommandoer som "stå stille akkurat der" eller "flytt deg en anelse til venstre". Så du må smøre deg med tålmodighet og vente til katten plutselig poserer perfekt. La katten være avslappet, ikke jag den. Hvis du ønsker at katten skal se inn i kameraet, kan du holde en favorittleke ovenfor kameraet for å få kattens oppmerksomhet.

La det være lyst

Generelt kan man si at blitsfotografering og dyr ikke går så godt sammen. Noen katter blir redde av den plutselige blitsen, og blitslyset har en tendens til å gjøre kattens kjennemerker blekere og mindre tydelige. Naturlig lys - enten ute eller gjennom vinduer - er ikke bare mindre anstrengende for katten, men gir mye bedre gjengivelse av farger. Og hvis det ikke er nok lys, så er jo det fine med digital fotografering at man kan gjøre bildene lysere på PC-en.

Forbered deg

Før du starter med å ta bilder, må du huske å bruke korrekt objektiv og at kameraet er i korrekt modus. Hvis du bruker et speilreflekskamera, er det en fordel å bruke større zoomobjektiver slik at du kan ta "nærbilder" på avstand uten at du er helt oppe i fjeset på katten.

Fordi dyr beveger seg raskt, bør du stille inn kameraet på en fast eksponeringstid, ellers vil du ende opp med en rekke uskarpe bilder hver gang katten beveger på hodet. På et speilreflekskamera velger du modusen automatisk blenderåpning og høy hastighet - 1/200 dels sekund eller raskere - og la kameraet selv beregne eksponeringstid. Bruker du  et kompaktkamera, kan du velge sportsmodus, som vil være forhåndsprogrammert til å ta bilder av motiver i rask bevegelse. Hvis kameraet kan ta bilder kontinuerlig , er dette en god funksjon å bruke - du kan være heldig og ta en hel sekvens med fantastiske bilder av katten i aksjon.

Komposisjon

Et godt bilde oppstår ikke bare ved å rette kameraet mot motivet. Tenk på alle elementene som skal være med i bildekomposisjonen - ikke bare katten. Hvordan skal bakgrunnen se ut? En sofa? Et tre i hagen? Eller klorestokken? Eller kanskje du vil fokusere kun på katten. Hvis du har et kamera hvor du kan stille inn blenderåpningen (med en lav f-verdi, f.eks. f/4 eller lavere), vil du skape en veldig fin bakgrunnseffekt fordi alt bak katten blir mindre tydelig enn den.

Tenk på kameravinkler. Ønsker du at katten skal se tankefull ut, bør du ta bilder fra siden. Ta bildet bakfra når den stirrer inn i horisonten . Eller kanskje du vil ta bildet når katten din ser rett inn i kameraet? Kom ned på kattens nivå, ned på gulvet. Dette gir ikke bare et bedre perspektiv enn å ta bilder ovenfra og ned mot toppen av kattens hode, men det vil også bidra til å gjøre den roligere.

Vær inkluderende

Ikke vær redd for at det er mennesker med på bildet. Du vil sette mer pris på bildene i fremtiden hvis det også er familiemedlemmer eller venner med på dem. Noen ganger kan enkle ting, som for eksempel en hånd som stryker over kattens pels, gi bildet mer varme. Det kan også være med på å holde en utålmodig katt i ro mens du tar bilder av den!

Vær oppmerksom på hvordan mennesket og katten interagerer med hverandre. Hvis du er heldig, kan du kanskje fange inn det perfekte og ærlige øyeblikket når et blikk passerer mellom dem, eller når katten slapper av og bryter ut i et stort smil.

Endelig, det beste tipset av dem alle …

Hvis du ikke lykkes første gang, så gi ikke opp. Jo mer katten blir vant til at du er rundt den med et kamera, desto mer vil den ignorere det og oppføre seg normalt.
Og det er da du tar det bildet som for alltid vil smelte ditt hjerte hver gang du ser på det!

Og det er tidspunktet du tar det bildet som for alltid vil smelte ditt hjerte hver gang du ser på det!

Relaterte artikler