Når du kan slippe valpen ut

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å slippe valpen ut for første gang kan være litt skremmende for dere begge. Kombinert med dens hjelpeløshet, nysgjerrighet og evne til å finne på tull, virker valpens lille og delikate kropp som en oppskrift på katastrofe. Men det å være komfortabel i ulike miljøer, inkludert å være ute, er en viktig del av valpers utvikling. Følg disse tipsene om den beste tiden for å begynne å ta den lille valpen ut og introdusere den for verden.

Ut i hagen

Brun langhåret dachshundvalp utendørs.
Når kan valpen din gå ut i hagen? Så lenge hagen din er sikret med et gjerde og ikke brukes av uvaksinerte hunder, forklarer PDSA at du kan la valpen begynne å utforske hagen med en gang. Ta den med ut på do hver 1-2 time, så snart dne våkner, når den drikker vann, og etter hvert måltid, da det er mer sannsynlig at den gjør fra seg på disse tidspunktene, noe som gir deg muligheten til å belønne den for å være så flink.Utebesøk bør holdes korte i begynnelsen, og selvfølgelig bør valpen overvåkes nøye. Dette er også et godt tidspunkt å introdusere den for et halsbånd og bånd som forberedelse til å gå turer eller bli tatt med ut i offentlige områder.

Valper er svært sårbare for ekstreme temperaturer. Hvis det er spesielt kaldt ute, hold utetiden kort ved å fokusere på toalettbesøk og hopp over utforskingen.Husk også at valper blir mye raskere kalde når de er våte, så tørk den alltid grundig og forsiktig hvis den har vært ute i regnet. Lytt til valpen din; hvis den ikke vil gå ut, ikke tving den — dette vil få den til å miste tilliten eller bli redd deg.

På samme måte er valper spesielt utsatt for varmerelaterte problemer. Hvis varmt vær ligger for døren, hold uteturer korte, og la aldri valpen være ute uten tilsyn på en varm dag, med mindre den har tilgang til skygge og rikelig med vann.

Sosialisering av valpen din

Liten hvit valp tygger på et bånd mens den sitter i gresset.Når valpen din trygt kan sosialiseres, er avhengig av vaksinasjonene den har fått, samt sykdomsrisikoen i nærområdet ditt. Veterinæren din vil kunne fortelle deg hva protokollen er for merket av vaksiner hen bruker. Sosialiseringsperioden varer kun til 14 ukers alderen, så det er viktig å diskutere hva som vil være best for valpen din, med veterinæren din.

Tidlig sosialisering hjelper valpen din å bli kjent med verden den skal leve i. Dette betyr at du gradvis introduserer den til familie og venner, fremmede, andre hunder, andre dyr, og alle gledene og spenningen i den store vide verden. En valpeskole er en utmerket start på å sosialisere valpen godt.

Hvis du er bekymret for at valpen din omgås uvaksinerte hunder eller blir utsatt for risikofylte miljøer før den har fått alle vaksinasjonene sine, kan du sette opp leketreff med fullvaksinerte hunder, velge lavrisikomiljøer som en venns hage, eller bare bære valpen når du tar den med ut.Ikke prøv å gjøre valpen kjent med alt på én gang. Å venne seg til nye opplevelser må være noe positivt for valpen. Å tvinge det frem når valpen din ikke er glad og avslappet kan ha motsatt effekt og gjøre den redd eller engstelig på sikt. Spør din veterinær, valpeskoleinstruktør eller en kvalifisert atferdsekspert om råd om den beste måten å sosialisere valpen på.

Det er en sjanse for at valpen din kan bli overstimulert og overbegeistret under sine første turer utendørs. Hvis dette skjer, ta en pause eller vent dag og gi den en sjanse til å hvile og roe seg ned. Men hyperatferden deres bør ikke under noen omstendigheter hindre deg i å ta den ut med jevne mellomrom. Den vil venne seg til det stimulerende og distraherende miljøet utendørs når den vokser og utvikler seg, mens det er langt vanskeligere å sosialisere en eldre hund som har gått glipp av muligheter for å utforske og sosialisere seg i sosialiseringsperioden. Overstimulering hos en ung valp som fortsatt blir sosialisert er mye mindre alvorlig enn overstimulering hos en eldre hund som ikke har blitt sosialisert ordentlig.

Å tilbringe tid ute med valpen din er også en flott mulighet for å bli godt kjente. Når den utforsker sin nye verden, vil det å vite at du er der for å ta vare på den og beskytte den bidra til å danne et sterkt bånd. Det vil oppmuntre den til å oppsøke deg og resten av familien din når den er klar til å gå på toalettet eller på tur. I tillegg, fordi valper fortsatt lærer, er dette den perfekte muligheten for deg til å hjelpe til med å lære den hvordan verden fungerer.

Å gå ut og utforske er en viktig faktor for å oppdra en hund som er veloppdragen og komfortabel med omgivelsene sine. Så lenge du følger disse retningslinjene, bør valpen din være trygg og sunn mens den lærer å leve lykkelig i denne store, vide verden.

Bidragsyterens bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

 

Anmeldt av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter