Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt
Find a dog food that fits your pet’s needs
Find a cat food that fits your pet’s needs
Leukemi er en kreftform som rammer vevene som produserer blod. Dette er hovedsakelig benmargen og lymfesystemet. Hos katter, som hos andre dyr, kan leukemi oppstå spontant, som all annen kreft, men den klart vanligste årsaken til leukemi hos katter er en virusinfeksjon. Det er dette viruset, felint leukemivirus (FeLV), vi skal snakke om i denne artikkelen. FeLV forårsaker kreftsykdommen leukemi hos katter, men det kan også påvirke katter på andre måter, som vi skal se på. Ikke alle katter med FeLV vil utvikle kreft, og ikke alle katter med leukemi har FeLV.
Selv om leukemi hos katt forårsaket av FeLV kan være en vanskelig tilstand å håndtere, kan kjæledyr med sykdommen likevel leve relativt lykkelige, om enn kortere liv. Å forstå symptomene på leukemi hos katt kan hjelpe deg å ta bedre vare på en katt med denne sykdommen. I tillegg kan du kanskje oppdage FeLV tidligere eller forebygge det helt ved å kjenne til FeLV i seg selv.
Hva er felin leukemi?
Ifølge en paneuropeisk studie påvirker FeLV mellom 1 % og 9 % av friske katter i Europa. Det er en smittsom virussykdom som spres mellom katter, hovedsakelig gjennom spytt- og/eller blodkontakt. FeLV kan også spres gjennom urin og avføring, og fra en kattemor til kattungen via livmoren (in utero) eller gjennom morsmelk.
Selv om FeLV kan smitte gjennom slåssing, er den bedre kjent som en "kjærlighetssykdom" — katter kan spre sykdommen ved å gni nesene sine sammen og stelle hverandre. En katt med FeLV kan fortsatt spre sykdommen selv om den ser helt frisk ut.
FeLV er en av de vanligste dødsårsakene blant katter. Heldigvis har forekomsten av FeLV gått betydelig ned takket være tidlig oppdagelse, større bevissthet på tegnene og effektive vaksiner.
Hva er symptomene på FeLV?
FeLV-infeksjoner kan være vanskelige av to hovedgrunner: Viruset angriper mange systemer i kroppen, og symptomene varierer avhengig av hvilket system som er rammet. Det er en av de vanligste årsakene til kreft hos katter og kan forårsake blodsykdommer. Felin leukemi svekker immunforsvaret til en katt som er rammet, noe som gjør den mottakelig for sekundære infeksjoner.
En katt som nylig har blitt smittet, viser kanskje ingen tegn i det hele tatt, men over tid vil helsen deres sakte svekkes på grunn av gjentatte infeksjoner, et svakt immunforsvar og/eller kreft. Katter med felint leukemivirus kan vise tegn på:
- Vekttap
- Dårlig appetitt
- Ustelt eller dårlig pels
- Vedvarende eller tilbakevendende feber
- Hovne lymfeknuter
- Blekt eller betent tannkjøtt
- Problemer med øynene
- Anfall
- Kronisk diaré eller rennende avføring
Tilbakevendende infeksjoner i hud, blære, nese og/eller øyne er også vanlige tegn på leukemi hos katt.
Hvordan diagnostiseres leukemi hos katt?
Hvis veterinæren din mistenker at katten din har FeLV, kan den undersøkes ved hjelp av en enkel blodprøve. Hvis veterinæren din bruker et referanselaboratorium, kan resultatene av hurtigtesten være tilgjengelige innen 24 timer. I noen tilfeller kan denne testen også utføres på klinikken mens du venter.
Snap-testen påviser viruset i blodet, men den er ikke 100 prosent nøyaktig. Hvis en katt tester positivt for FeLV, må en ny blodprøve sendes til laboratoriet for å bekrefte infeksjonen ved hjelp av en IFA-test (immunofluorescerende antistoffanalyse: En vitenskapelig test for å se etter spesifikke antistoffer som er til stede ved FeLV). I noen tilfeller tas det også en PCR-blodprøve (polymerasekjedereaksjon). Veterinæren din vil være den beste kilden til å finne ut hvilken test som passer for din katt.
Hva gjør jeg hvis katten min tester positivt for FeLV?
Først og fremst: Ikke få panikk. Et positivt testresultat betyr ikke nødvendigvis at katten din har FeLV. Ifølge International Cat Care forekommer det av og til falske resultater. Hvis katten eller kattungen din tester positivt, vil en av de mer nøyaktige laboratorietestene som vi nevnte tidligere, bli utført. Katter som tester positivt på begge prøvene bør isoleres fra andre katter og testes på nytt etter 12-16 uker. Noen ganger tester katter positivt fordi de nylig har blitt eksponert, men deretter bekjemper viruset. En ny prøve ved et senere tidspunkt kan vise at de er negative.
Basert på det samlede resultatet av disse testene vil veterinæren din kunne gi den mest nøyaktige anbefalingen om hva som bør gjøres videre.
Hva er behandlingen for felin leukemi?
Det finnes ingen endelig kur mot FeLV. Dessverre dør de fleste katter med sykdommen i løpet av 2 til 4 år, men med god behandling og veterinærpleie kan katten likevel ha god livskvalitet denne tiden. Kattens behandling og prognose vil til enhver tid avhenge av hva viruset forårsaker hos akkurat din katt. De tre viktigste måtene katten din kan bli rammet på, er anemi, et svekket immunforsvar og kreft. Husk at katten din kan ha en, to eller alle tre av disse samtidig.
- Anemi. Selv om alle årsaker til leukemi hovedsakelig påvirker de hvite blodcellene, kan også produksjonen av røde blodceller påvirkes. Hvis katten din har anemi, kan det hende at den trenger blodprodukter eller blodoverføringer, hvis det er et alternativ der du bor.
- Svekket immunforsvar. På grunn av lave nivåer av hvite blodlegemer vil katten din være utsatt for å bukke under for infeksjoner som den normalt ville hatt lett for å bekjempe. I slike tilfeller kan det hende at veterinæren din må gi antibiotika eller andre medisiner, avhengig av hvilken infeksjon katten din har. Du må kanskje være veldig forsiktig med mulige smitteveier inn i huset, som for eksempel besøkende.
- Kreft. Hvis katten din utvikler kreftsykdommen leukemi, er utsiktene mer ømfintlige. Veterinæren din vil gi deg råd om hva du eventuelt kan gjøre hvis en slik situasjon oppstår.
På grunn av alle måtene katten din kan påvirkes av FeLV på, er det viktig at katten din holdes under nøye oppsyn av en veterinær som raskt kan avverge eventuelle problemer (for eksempel komplikasjoner fra sekundære infeksjoner) for å sikre at den holder seg så frisk som mulig. Det anbefales veterinærundersøkelser to ganger i året, som kan inkludere blod- eller urinprøver hvert år eller hver 6. måned.
Ettersom FeLV lett kan spres til andre katter, er det avgjørende at kjæledyr som er smittet holder seg innendørs ‒ helst i et hjem der de er den eneste katten. Katter med FeLV kan bli mer påvirket av stressende omgivelser, fordi stress også svekker immunforsvaret. Å gi kjæledyret berikelse innendørs, for eksempel ved å legge til leker eller nye elementer i lekeområdet, kan bidra til å redusere stress. Du kan også vurdere å få en veterinær til å komme hjem til deg for å foreslå hvordan du kan gjøre stedet mer beroligende for en katt med FeLV.
Råfôr er aldri ideelt for dyr av mange grunner, men fordi de har et svekket immunforsvar, bør katter med FeLV definitivt ikke fôres med råfôr, men i stedet med et komplett og balansert tørrfôr og/eller boksmat.
Kan leukemi hos katt forebygges?
Ja, felin leukemi kan forebygges gjennom vaksinasjon. World Small Animal Veterinary Association oppdaterer jevnlig sine retningslinjer for vaksinasjon. De anbefaler at alle kattunger vaksineres fra de er 8 uker gamle, og med en ny dose 3-4 uker senere. Eldre katter bør få to doser vaksine med 3-4 ukers mellomrom. Både kattunger og eldre katter trenger en oppfriskning etter 12 måneder, og hyppigheten etter det avhenger av kattens livsstil og risikonivå. Veterinæren din vil kunne hjelpe deg med å fastslå hvor ofte katten din trenger en vaksineoppfriskning.
Selv om det kan være følelsesmessig belastende å få en leukemidiagnose på katten din, er det viktig å beholde roen mens du legger en plan sammen med veterinæren din. Det beste du kan gjøre er å følge rådene deres til punkt og prikke.
Bidragsyterens biografi

Dr. Sarah Wooten
Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Dr. Wooten er medlem av American Society of Veterinary Journalists og fordeler arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado (USA), foredrag om tilknyttede spørsmål, ledelse og klientkommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.
Gjennomgått av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA