Coronavirus, COVID 19 og din hund eller katt: Hva du trenger å vite

Publisert av
min. lesing

Kan hunden eller katten min smittes med Koronavirus?

Som en bekymret hunde- eller katteeier kan lesing om koronavirus-sykdommen, COVID-19, kanskje få deg til å tenke på risikoen for smitte mellom deg og hunden eller katten din.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at hunder, katter, fôr eller fôremballasje har vært en smittekilde.

Her er andre ting du kanskje lurer på om koronavirus og COVID-19 hos hunder og katter. World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har publisert et veldig nyttig rådgivningsdokument, tilgjengelig på WSAVA Advisory Document, som oppdateres regelmessig og kan være en hjelp til å svare på spørsmål, inkludert en spesifikk del med spørsmål og svar.

Hvilke typer Koronavirus smitter mennesker?

The Centers for Disease Control and Prevention rapporterer at det er syv koronavirus som kan smitte mennesker. Fire typer er vanlig forekommende over hele verden, og gir symptomer som ligner en vanlig forkjølelse. De andre typene humane koronavirus er mer alvorlige, og inkluderer det nye SARS-CoV-2 som gir COVID-19.

Tegn på koronavirus hos mennesker ligner det man ser ved influensa, inkludert feber, manglende energi og hosting. Mer alvorlige infeksjoner kan gi lungebetennelse og andre alvorlige helseproblemer.

Burde jeg være bekymret hvis hunden eller katten min hoster?

Dersom hunden eller katten din hoster, har feber eller er slapp, som er lignende symptomer som det vi ser hos mennesker smittet med COVID-19, vennligst bestill time hos veterinæren din. Hunder og katter kan få andre sykdommer som kan påvirke helsen deres, inkludert influensa, kennelhoste, feline infeksjoner i øvre luftveier , hjertesvikt, bronkitt, lungebetennelse og hjerteorm - for å nevne noen. Noen av disse sykdommene kan forårsakes av andre virus, men det er viktig å vite at disse virusene eller sykdommene ikke er forbundet med COVID-19, og det er ifølge CDC ingenting som tyder på at hunders influensavirus kan smitte til mennesker.

Det er en fersk studie som antyder at katter kan være i stand til å overføre COVID-19 til andre katter, men det er ingenting som tyder på at de kan overføre COVID-19 til mennesker.

Kan mennesker overføre COVID-19 til kjæledyrene sine?

For å være på den sikre siden anbefaler CDC å begrense kontakten med andre mennesker og dyr dersom du har testet positivt for COVID-19. Dette betyr at du ikke burde dele mat med hunden eller katten din, og heller ikke kose med eller kysse dem, eller la dem slikke deg. Om mulig bør du la noen andre passe på hunden eller katten din mens du er syk. Hvis du må passe på hunden eller katten din, ha på deg maske og engangshansker og vask hendene før og etter du tar på dem.

Koronavirus hos hunder og katter

Koronavirus er en virusfamilie. Navnet stammer fra virusets utseende under mikroskopet. Det er omgitt av en ring med proteiner som ser ut som solens krone, eller korona.

Hunder og katter kan smittes med andre typer koronavirus, som er artsspesifikke og gir sykdommer som kennelhoste, luftveisinfeksjoner og problemer med mage-tarmsystemet.
Det som er viktig å vite er at ingen av disse virusene har sammenheng med COVID-19, og ingen av dem kan smitte til mennesker.

Hva må jeg ellers vite om COVID-19?

Her er noen siste fakta du kan notere deg om sykdommen:

 • COVID-19 smitte mellom mennesker har forekommet i en rekke forskjellige land.
 • Det er foreløpig ingen bevis på at du kan overføre COVID-19 til kjæledyrene dine, eller at kjæledyrene dine kan overføre det til deg.
 • God hygiene og håndvask kan bidra til å redusere sjansen for å bli smittet og overføre sykdommen.

Relaterte artikler

 • Å passe på valpens vekt

  Visste du at definisjonen på en overvektig hund er at den veier 15 % eller mer enn idealvekten? Dette utgjør kun 330 gram for en knøttliten rase som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.
 • Sickness and Diarrhoea: is it a Canine or Feline Emergency?

  The first step, if your pet is being sick or has diarrhoea, is to stop feeding and to give only small sips of water little and often.. If your pet continues to vomit, seek veterinary advice. Self-limiting diarrhoea should normally settle in 2-3 days.
 • Urinary Problems & Bladder Stones in Dogs

  Dogs running Informasjon om vanlige tegn, symptomer og behandling av urinsteiner og hvordan det påvirker din hund
 • Preventing Growth Disorders in Dogs

  Dogs running Informasjon om vanlige tegn og symptomer på vekstproblemer hos valper og hvor viktig det er med en korrekt balansert ernæring for god helse og velvære for din hund.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult with Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.   
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>