Kattedemens: Mer enn "bare å bli gammel"

Publisert av Dr. Patty Khuly
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det gjelder ikke bare mennesker: katter kan også få demens. Dessverre kan katter, som er så heldige at de lever et langt liv, oppleve en viss grad av kattedemens, også kjent som kognitiv dysfunksjon. Geriatriske katter som ser ut til å være "forvirret" kan oppleve noe mer enn "bare alderdom"

Eldre katter: Et nytt fagfelt

Kattedemens er en vanskelig sykdom og er noen ganger underdiagnostisert, underbehandlet og misforstått av både veterinærer og eiere. Nå som katter lever lenger enn noen gang før, blir diagnosen mer og mer vanlig.

Katter med demens viser symptomer som ligner på mennesker med senil demens eller Alzheimers sykdom. Veterinærer og fagfolk begynner nå å lure på om det er noe de kan gjøre med kattedemens.

Stor, fluffy oransje katt sover på gulvet

Symptomene på kognitiv dysfunksjon hos katter

Som alle andre organer, forringes hjernen med alderen. Den aldrende kattehjernen begynner ofte å vise tegn på slitasje mellom en alder på 10 og 15 år, hvoretter disse tegnene kan synes å skyte fart etter hvert som sykdommen utvikler seg og symptomene blir mer merkbare.

Noen typiske symptomer på kattedemens er blant annet:

 • Generalisert desorientering (forvirring om hvor de er, målløs vandring, manglende signaler knyttet til planlagte hendelser som fôringstid)
 • Redusert aktivitet og redusert interesse for lek
 • Endringer i søvnsyklusen (forblir våken gjennom hele natten og sover hele dagen, uten hensyn til menneskelig aktivitet)
 • Redusert interesse for mat, vann, kattekamerater og menneskelig kontakt
 • Gjør fra seg utenfor kattedoen
 • Vokalisering (mjauer høyt, spesielt om natten)

Veterinærmedisinen leter fortsatt etter svar angående kattedemens. Kan kattedemens tilskrives en spesifikk nevrologisk lidelse? Er det identisk med prosessen observert hos mennesker? Kan det behandles?

Er det kattedemens eller en annen tilstand?

Det finnes en rekke geriatriske sykdommer med tegn som ligner på kattedemens. Siden de har en tendens til å oppstå i samme fase av livet, er en grundig evaluering av en veterinær viktig for å sikre at katten din får riktig behandling og omsorg. Det er alltid bedre fange opp ting tidlig!

Hypertyreose

En overaktiv skjoldbruskkjertel som produserer for mye skjoldbruskkjertelhormon er en vanlig lidelse som diagnostiseres hos eldre katter. Et overskudd av skjoldbruskkjertelhormon kan forstyrre organfunksjonen og kan til og med skade hjernen, forklarer The Animal Trust. Et av tegnene er økt appetitt, så det kan hende at katten din tigger kontinuerlig. Hypertyreose kan også føre til hyperaktivitet og økt vokalisering, som kan forveksles med demens. Veterinæren din kan ta en blodprøve for å sjekke kattens skjoldbruskkjertelfunksjon.

Hypertensjon

Katter kan også få høyt blodtrykk. I følge Cats Protection forekommer det som regel grunnet en annen helsetilstand, som nyresykdom eller hypertyreose. Høyt blodtrykk kan føre til blindhet, samt angst og forvirring. Veterinæren din kan måle boldtrykket for å utelukke dette.

Døvhet og sensorisk tilbakegang

Døve katter kjenner ikke sitt eget mjauvolum. Dette kan påvirke kattens oppførsel, omtrent som det gjør med eldre mennesker som har en tendens til å bli mer desorienterte når lydsignaler i miljøet blir mindre merkbare. På omtrent samme måte vil blindhet også bidra til forvirring hos en eldre katt.

Artrose eller andre årsaker til kroniske smerter

Det er veldig vanskelig å identifisere smerte hos katter siden de fleste katter ikke uttrykker smerte eller ubehag på samme måte som mennesker gjør. De fleste velger å skjule ubehaget sitt som en overlevelsesmekanisme. Imidlertid kan eldre katter som lider av smertefulle tilstander som slitasjegikt være litt nølende med å ta turen til kattedoen på grunn av ubehag og kan ha små ulykker utenfor kattedoen. De kan også være mindre aktive og mindre lekevillige.

Hjernesvulster eller andre nevrologiske tilstander

Hjernesvulster er også en av mange årsaker til at eldre katter kan vise symptomer på demens. Tumorer kan føre til anfall og kollaps, men all slags unormal oppførsel som manglende koordinering eller reaksjon på "usynlige" gjenstander er også mistenkelige. Mange andre nevrologiske sykdommer kan også føre til symptomer som ligner på de man ser hos katter med demens.

Calico-katt stirrer opp med tregulv i bakgrunnen.

Hvordan hjelpe den eldre katten din.

Enhver seniorkatt med symptomer på demens bør ideelt sett testes for alle de ulike differensialdiagnosene som kan ligne på demens. Hvis katten din lider av kattedemens eller forvirring, kan du gjøre følgende for å holde den trygg og komfortabel:

 • Hold den innendørs og vær oppmerksom på streifing.
 • Oppretthold en regelmessig fôringsrutine og hjemmebelysningsplan for å holde den orientert.
 • Unngå store husholdningsendringer (som å adoptere en ny hund eller katt, eller å flytte).
 • Gi dem fôr med vitamin E og antioksidanter, begge viktige næringsstoffer for hjernens helse.
 • Gjør kattedoen ekstra tilgjengelige med en rampe eller et grunt brett.
 • Tilby enkle goder for gamle katter, som ekstra senger og lett tilgjengelige varme steder.
 • Besøk din veterinær for regelmessig behandling.

Det er avgjørende for enhver katt som viser tegn på demens å bli sett på av en veterinær så snart som mulig. Det er viktig for eiere å vite at kattene deres kanskje ikke "bare blir gamle" - de kan oppleve en sann sykdom som krever litt ekstra omsorg. Fordi det ikke er like lett å finne ut om katten din er forvirret som hos mennesker, er det å forstå kattens normale oppførsel et viktig første skritt for å diagnostisere og håndtere kattedemens.

Bidragsyters biografi

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly er utdannet doktor ved både Wellesley College og University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun mottok sin MBA ved The Wharton School of Business som en del av det prestisjetunge VMD/MBA dobbeltgradsprogrammet. Hun er nå den stolte eieren av Sunset Animal Clinic i Miami, Florida. Men det er ikke alt. Dr. K er en nerdete leser, ivrig strikker, hot yoga-fanatiker, musikknørd, løper og utrettelig foodie. Hun bor i South Miami med fire hunder, utallige katter, to geiter og en morsom flokk med høner.

Du kan følge hennes forfatterskap på DrPattyKhuly.com og på SunsetVets.com.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterte artikler

Relaterte produkter