Godbiter er viktig

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Enten du er hundeeier allerede eller vurderer å anskaffe hund har du helt sikkert hørt massevis av eksperttips om hundetrening i bøker, ukeblader eller tv-programmer. Erfarne hundetrenere er enige om at godbiter er et effektivt og passende verktøy for å si "bra jobbet" på en måte som hunden forstår.

Visste du at godbiter er viktig for å styrke fellesskapet med hunden? Hunder er en sosial art, akkurat som mennesker. Både firbente og tobente venner kan dra fordel av de sosiale sidene med godbiter, en visning av kjærlighet og hengivenhet fra et individ til et annet gjennom delingen av (velsmakende) godbiter.

Når og hvor skal man gi godbiter

Tenk utenom de vanlige rutinene når du skal gi godbiter til hunden. Fellesskap kan forekomme når som helst og hunden bør lære at alle stunder med deg er positive stunder. Overrask hunden med en velsmakende godbit mens dere begge koser dere på sofaen eller når du kommer hjem fra jobb. Gjør disse godbitene til en tilfeldig overraskelse, og oppmuntre aldri tigging eller gi hunden potensielt skadelig mat beregnet på mennesker.

I løpet av opplæringsøkter kan du gi godbiter umiddelbart etter god atferd, enten du er hjemme, i parken eller i byen. På den måten vil du belønne riktig atferd i alle miljøer, som jo burde være hovedmålet. Aromatiske godbiter er best ved opplæring. Hunden vil positivt forbinde den forlokkende duften med en ny ferdighet.

Dersom du ønsker at hunden skal bli fortrolig med et nytt sted, f. eks. hos veterinæren, gi den godbiter, ros og oppmerksomhet på disse stedene for å berolige den.

Tenk nøye gjennom omstendighetene før du gir godbiter, og vær påpasselig for eventuelle opplæringsfeller. Hvis du for eksempel gir godbiter mens du sitter ved bordet kan det være at hunden begynner å tigge neste gang du setter deg ned ved bordet. Litt ekstra påpasselighet er nødvendig til å begynne med, men etterhvert vil det gå av seg selv.

Gi kun godbiter til hunden når den er rolig og oppfører seg som du ønsker. Dersom hunden hopper opp eller bjeffer for å få godbiten vil du belønne ham for dårlig atferd dersom du gir godbiten.

Alle godbiter er ikke laget på samme måte

Mat for mennesker og godbiter av dårlig kvalitet kan fylle hundemagen med usunt fett, sukker, fargestoffer og overflødig salt. Alt dette kan forårsake fordøyelsesproblemer eller noe verre. Mat for mennesker kan være giftig og toksisk for hunder, spesielt sjokolade og all mat som inneholder løk, rosiner eller koffein.

Altfor mange godbiter, eller uegnede godbiter, kan ha en betydelig innvirkning på hundens vekt og generelle helse. Overvektige hunder har et alvorlig helseproblem som det er best å unngå. Fedme kan forkorte hundens levetid og redusere livskvaliteten. Sørg for at du gir hunden sunne godbiter som ikke forårsaker vektøkning eller ødelegger vektreduksjonsmålene som du kanskje har.

Nedenfor er et skjema som viser hvor usunne enkelte vanlige hundegodbiter kan være:

15 kg hund (854 kcal/dag)   Gjennomsnittlig voksen person (165 cm høy, 2000 kcal/dag)
28 g ost = 1 hamburger
1 småkake = 2 iskuler
2 skiver salami = 4 småkaker
1 »dental stick» = 1 sjokoladeplate

De beste godbitene er de velsmakende godbitene som hunden kommer til å elske å tygge på og som vil støtte hundens generelle helse ved å unngå overflødige kalorier. Kjøp kun produkter fra naturlige råvarer så langt det er mulig og kontroller etikettene før du kjøper et produkt. Husk at ikke alle godbiter er laget på samme måte og at enkelte faktisk kan gi helsefordeler og ikke bare utmerket smak.

Velg godbitene, tidspunkt og sted med omhu og du vil bidra til å styrke fellesskapet mellom deg og hunden og fremme bedre atferd og bedre livsvarig helse for hunden. En ekte godbit!

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>