Våtfôr kontra tørrfôr til hunder: Hva er riktig for din hund?

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundefôr kan virke ukomplisert, men det enorme utvalget kan være overveldende når du skal velge hva bestevennen din skal spise. Ett av valgene du står overfor, er hvorvidt du skal gi våtfôr eller tørrfôr.

Begynn med å vurdere hundens generelle helse, alder, atferdsmessige behov og livsstil. Begge typene av fôr er et godt valg, men ett av dem kan fungere bedre for din hund.

Fordelene ved våtfôr til hund

Våtfor til hund, ofte referert til som hermetikk, er en utmerket kilde til ting du kanskje ikke får så mye av i tørrfôr. Dette inkluderer:

 • Større væskeinnhold: Vann er et avgjørende næringsstoff for å opprettholde væskebalansen hos hunder, og for mange kroppsfunksjoner. Hvis hunden din ikke drikker noe særlig med vann eller du bor i et tørt, varmt klima, kan våtfôr, ifølge PetMD, bidra til å opprettholde hundens væskebalanse. Det er likevel viktig å sørge for at hunden alltid har tilgang på friskt vann.
 • Hjelper hunder som har problemer med å tygge: Det kan finnes mange grunner til at hunder har problemer med å tygge harde fôrkuler – for eksempel manglende tenner, feiljustert kjeve eller rett og slett svært liten munn. I slike tilfeller kan våtfôr være mye lettere for hunden å få i seg.
 • Lukten: Eldre hunder mister litt av luktesansen. Det er derfor ikke sikkert at de spiser tørrfôret sitt med like stor entusiasme som før. Våtfôr er ofte svært aromatisk, og smaken kan bidra til økt appetitt.
 • Variasjon: Våtfôr fås ofte i en lang rekke smaker, konsistenser og former som kan by på variasjon for hunden. Hunder som er kresne i matveien, hunder som skal gå over til et nytt fôr, og til og med hunder som må ned i vekt, kan dra fordel av våtfôr.

Fordelene ved tørrfôr til hunder

Tørrfôr til hunder er fullpakket av næringsstoffer og kjent for å være:

 • Praktisk: Oppmålte porsjoner av tørrfôr kan bli stående ute slik at hunder som spiser langsomt, får spist opp maten sin.
 • Økonomisk: Tørrfôr kan være rimeligere enn våtfor når det gjelder å oppbevare fôret og kjøpe det i større mengder.
 • Bidrar til å rense tennene: Noen hundefôr er sammensatt for å redusere plakk, misfarging av tennene og tannstein, da fôrkulene er designet for å skrape bort belegg fra hundens tenner.
 • Berikende miljø: Tørrfôr er ofte lettere å gjemme i pusleleker. Dette kan være en fordel når du vil holde hunden underholdt mens du er på jobb, eller for å kontrollere fôrinntaket for hunder med glupsk appetitt. Siden hunden ikke jakter på maten sin, kan den mentale stimuleringen ved å få ut fôret fra en pusleleke, forbedre livskvaliteten dens.

Det beste av begge verdener

Et tredje alternativ er å velge både våt- og tørrfôr. Det kan du gjøre ved å blande fôret i samme skål, tilby tørrfôr om morgenen og våtfôr om kvelden (eller motsatt), eller ved å gi våtfôr som en godbit. Bare pass på at du ikke øker hundens kaloriinntak når du måler opp maten, spesielt hvis du må passe vekten dens.

Se videoen for å finne ut mer om fordelene ved våtfôr og hvordan du kan sørge for at hunden nyter måltidet hver gang.

Husk at du bør unngå å blande ulike merker, spesielt hvis hunden får klinisk fôr. Hill's Pet Nutrition-fôret er spesielt sammensatt for å oppfylle behovene til hunden din. Hvis du blander ulike merker, kan du svekke den nøyaktige balansen av ernæringen fra Hill's.

Snakk med veterinæren

Hvis du er bekymret for hundens helse eller hvorvidt hunden bør spise våt- eller tørrfôr, kan du spørre veterinæren.

Uansett hva du velger med hensyn til våt- kontra tørrfôr, bør du sørge for å følge disse retningslinjene for å bytte hundefôr, slik at du sørger for en problemfri overgang. Det er også greit å la hunden fortelle deg hvilken type fôr den foretrekker.

Når du starter en ny fôringsplan, bør du holde øye med spisevanene dens for å se om den foretrekker det ene fremfor det andre. Bare pass på så du ikke bytter fôr for raskt eller for ofte, da dette kan forstyrre hundens fordøyelsessystem. Sørg også for at fôret du velger, er balansert og oppfyller hundens helsemessige ernæringsbehov.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>