Beskytter katter menneskene sine?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hunder er kjent for å være voldsomt hengivne til eierne sine, men finnes det noe slikt som en beskyttende katt? Finn ut om katten din føler seg beskyttende overfor deg og hvordan den kanskje viser deg det.

Er katter beskyttende?

Katter blir ofte stereotypert som egenrådige og reserverte, selv ovenfor de som elsker dem mest, men sannheten er at katter kan være like beskyttende overfor menneskene sine som hunder er. Kort forklart, katter elsker familien sin og familien elsker dem. I en banebrytende studie publisert i 2011, viste forskere for første gang at båndet mellom katt og menneske var like sterkt som mellom mennesker.

Du er kanskje ikke klar over hvor nøye katten din følger med på hvor du er og hva du gjør, men katter bruker sine velutviklede hørsels- og lukteevner for å holde familien trygg. BBC fremhever katter som har oppdaget kreft og hjertesykdom hos eierne sine, varslet dem om et hjerteinfarkt, beskyttet unge mennesker mot mobbere og til og med tjent sammen med mennesker i Royal Navy i Storbritannia!

Kvinne holder grå Skotsk fold-katt mot ansiktet i en kosestund.

Oftere prøver katter å beskytte eierne sine mot mennesker de anser som farlige. Selv om katter er nådeløse rovdyr, kan mennesker virke store og skumle for noen katter. For katter er det instinkt å forsvare sitt og ditt territorium.

Men selv om det er bedårende å forestille seg at katten din skynder seg inn for å redde dagen, tenker de sannsynligvis ikke på samme måte om handlingene sine. Den anerkjente dyreatferdsforskeren Dr. John Bradshaw, i National Geographic, advarer mot folks tendens "til å forestille seg at [katter] har tanker og intensjoner som er som våre." Hvis katten din prøver å beskytte deg mot noe (eller noen), følger de sannsynligvis bare instinktet deres.

Tegn på en overbeskyttende katt

I noen tilfeller kan katter være så beskyttende at det går over til aggresjon Prøv å ta hensyn til kattens nonverbale kommunikasjon slik at du kan finne ut hva som får katten din til å gå i forsvarsmodus.

For å finne ut om katten din er i livvaktmodus, se etter følgende kattekroppsspråk:

  • Utvidede øyne
  • Spisse ører som parabolantenner
  • Skarpe, raske halebevegelser
  • Krøket holdning
  • Eksponerte tenner og/eller klør
  • Fresing, knurring eller skriking
  • Biting eller kloring

Hvordan håndtere en overbeskyttende katt

En beskyttende katt er en redd katt, og frykt kan bli til aggresjon. Men før du går ut og kjøper et "se opp for katteangrep"-skilt for inngangsdøren din, jobb med måter å roe ned den aggressive katten din på, og lære dem at oppførselen deres er uakseptabel.

Vit at selv om du ikke bør belønne kattens fiendtlighet, er det heller ikke produktivt å straffe en aggressiv katt. RSPCA forklarer at hvis du sier fra eller straffer katten din for dårlig oppførsel, er det svært lite sannsynlig at de forstår det. I stedet for å avskrekke den uønskede oppførselen, kan du gjøre det verre ved å gjøre katten din enda mer nervøs eller redd. Den beste tingen å gjøre i en slik situasjon? Gi katten litt avstand og gå bort, og oppmuntre andre i husstanden til å gjøre det samme.

Er katter beskyttende? Det er kattens instinkt å reagere når de lukter, hører eller på annen måte føler noe rart. Det ligger også i deres DNA å gå i forsvar når de er redde. Det er hyggelig å vite at katten din passer på deg i vanskelige tider.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en forfatter, mamma og mangeårig katteforelder hvis to russiske blues styrer huset. Arbeidet hennes vises også i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om hunder og katter, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter