Slik vet du om katten din har en hudsykdom

minutters lesetid

En oransje katt står og ser opp på en skål med våtfôr som eieren holder i hånden

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Noe av det vi elsker med kattene våre, er at de er så renslige. De bruker flere timer hver dag på å holde pelsen og huden i topp stand. Faktisk bruker de fleste katter mellom en tredjedel og halvparten av sin våkne tid på å stelle seg. Så hvis ting går galt og katten din utvikler et hudproblem, hva kan være tegnene på det?

Det er mange ting som kan få kattens hud til å klø eller bli betent og ubehagelig. Noen av de vanligste årsakene er:

  • Parasitter som lopper og midd.

  • Miljøallergi (atopisk dermatitt).

  • Hudinfeksjoner.

  • Matallergier.

  • Kontaktreaksjoner på kjemikalier.

  • Byller og kampsår.

Du kan lese mer om noen av disse her.

Tegn på hudsykdom hos katter

Hudproblemer forårsaker ofte kløe og betennelse, så mange av tegnene på hudproblemer skyldes irritasjonen og hvordan katten reagerer på den. Noen tegn er veldig tydelige, mens andre kan være mer diskrete.

  1. Overdrevent stell. Katter bruker som sagt mange timer om dagen på å stelle seg, men hvis det begynner å føles som om katten din ikke gjør stort annet enn å stelle seg, er det sannsynligvis noe annet på gang. Du kan også legge merke til at katten din går eller gjør noe, og så plutselig begynner å stelle seg, som om den blir skremt av noe. Dette er et klassisk tegn på kløe hos katter.

  2. Kløing eller rykninger i huden. Et av de mer åpenbare tegnene kan være at katten klør seg mye, eller at du legger merke til at huden rykker konstant.

     

  3. Hårballer. Katter er ganske private vesener, og de er også aktive en del av tiden vi sover, så det er ikke sikkert at du legger merke til at de steller seg for mye. Hårballer kan imidlertid være en følgeeffekt av overdrevent pelsstell, spesielt hvis katten din er langhåret. Hvis du plutselig begynner å legge merke til at katten din kaster opp mer enn vanlig, bør du oppsøke veterinær.

  4. Hårtap. Fordi katter har piggtunger, som en liten hårbørste, kan overdreven pelsstell føre til omfattende hårtap. Dette kan skje ved at pelsen trekkes ut, men oftere er det den konstante belastningen som får hårene til å brekke nær huden. Du vil se skallede flekker, men hvis du ser nøye etter, kan det fortsatt være hårspisser igjen. Dette vil være annerledes hvis katten din virkelig har problemer med håravfall – for eksempel hvis pelsen har sluttet å vokse eller av en eller annen grunn har sluttet å vokse ved roten – siden huden da vil være skallet.

     

  5. Rødhet eller betennelse. Siden katter har pels, er det ikke sikkert at du legger merke til betent, rød hud, med mindre det gjelder hårløse områder som innsiden av ørene eller magen, eller hvis det er hårtap tilstede. Hvis du er bekymret, kan du dele pelsen og se om det er steder på huden som er rødere enn andre.

  6. Tegn på parasitter. Lopper er en vanlig årsak til hudproblemer, spesielt hos allergiske katter. Se etter selve parasittene, loppeskitt (dette er loppebæsj fullt av blod som ser ut som smussflekker, men som blir rødt hvis det fuktes på papir) og skorper, spesielt rundt haleroten og ørene/halsen.

  7. Byller. Katter er naturlig enslige dyr og ser vanligvis på andre katter som en trussel. Byller er et vanlig resultat av slåssing. De sitter ofte i ansiktet og på hodet eller i nærheten av bakenden. De er lommer med infeksjon og verk som gradvis bygger seg opp som en kvise og deretter sprekker. Byller ser først ut som myke hevelser, men kan lekke puss og forårsake håravfall når de tilspisser seg.

  8. Skorper. Igjen kan disse være godt skjult, men hvis katten liker å bli klappet, kan du føle skorper i pelsen.

Alle disse tegnene betyr at katten din kan ha en hudsykdom eller et underliggende medisinsk problem. Ikke nøl med å snakke med veterinæren din hvis du har noen bekymringer, uansett hvor små de måtte være. Det vil aldri være bortkastet tid. Vi foretrekker alltid å være på den sikre siden, og jo tidligere du snapper opp i et medisinsk problem, jo bedre.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA