Læring gjennom lek

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Leketid med valpen - alvorlige sakerPuppy play

Det er både gøy og spennende å leke med den nye valpen, men lek er også en grunn- leggende del av den tidlige oppdragelsen. Lekene bidrar til å danne et sterkt og varig forhold mellom deg og valpen. Sunt er det også. Når valpen er for liten til å bli med ut, vil lekingen gi valpen mosjon, og dermed utvikle musklene og gi sunne ben og ledd.

Leketøyet skal ikke være hva som helst

En av de første reglene når det gjelder valpens leketøy er at de må holdes atskilt fra familiens eiendeler. Valpen må for eksempel ikke få lov til å leke med familiens sko eller barnas egne leker, siden gammel vane er vond å vende.

Gamle tøyfiller er velegnede og trygge leketøy for valpen. De kan brukes til en rekke forskjellige leker og kan også ristes av valpen. Såkalte "kongs" - hule leketøy av ekstremt robust gummi - kan fylles med godbiter og holde valpen sysselsatt hvis den må være alene hjemme en stund.

Det er valpens lekestund, men du skal ha kontrollen

La oss stanse opp og se frem i tid. Ideelt sett vil du at valpen din skal vokse opp til å bli en lydig og rolig hund. Det er derfor det er så viktig at du lærer valpen kontroll når dere leker. Dette vil lønne seg i fremtiden når du skal ta kontroll i en stresset eller oppgiret situasjon. Hvis du har kontroll over leken, har du også kontroll over valpen. Du må imidlertid huske på at valpen fremdeles er veldig ung og at du må være tålmodig når du lærer den å beherske seg.

Noen viktige "lek og lær"-aktiviteter

Apportingsleker

Disse lekene får frem valpens naturlige jaktinstinkt, så det er viktig å ha kontroll. Valpen skal for eksempel lære å motstå trangen til å styrte av sted når du kaster et leketøy til den hører kommandoen "apport".  Den skal også lære å komme tilbake til deg med det, selv når det er yndlingsleketøyet det dreier seg om.

Rist og "drep"-leker

Disse lekene omfatter ofte en pipeleke og vektlegger valpens rovdyrinstinkt, så en viss grad av kontroll er nødvendig. Lær for eksempel valpen å holde opp med å "drepe" leketøyet, gi slipp på det og ta det med tilbake til deg, selv om den har mest lyst til å beholde det.

Draleker

I disse lekene skal du få valpen til å slutte å dra i tøyfilla og slippe når du sier "Slipp!". Hvis den lystrer, skal du belønne den med en godbit. Du bør gjøre dette i korte perioder, men ofte, til valpen slipper leketøyet med en gang når den hører kommandoen.

Lekestunden er bare begynnelsen

Så snart du har hjulpet valpen din med å mestre grunnleggende kontroll, vil du kanskje ønske å gå over til noe mer avansert, som å bli med på et dressurkurs. Veterinæren skaffer gjerne tilveie opplysninger om klubber og aktiviteter i ditt nærmiljø, samt anbefale bøker og veiledninger om hundedressur.

Relaterte artikler

 • Vis at du bryr deg og tren hunden din

  Hunder er ofte veldig energiske, og trening er den perfekte måten å få brukt opp all den ekstra energien på.
 • Å leke med hunden din

  Har du en stor hund som en grand danois, greyhound eller boxer er jo inget bedre enn å være ute og mosjonere sammen. Det er godt for begge og styrker det båndet dere har.
 • Å velge den beste leken til hunden

  Noe av det beste med å ha hund er at de elsker å leke og å velge de beste hundelekene er en viktig del av forholdet.
 • Jogging med hunden: hvordan komme i gang

  man running with retriever Mosjon er en viktig del av hundens fysiske og mentale helse, akkurat som hos oss mennesker. Selv om det finnes mange alternativer til hva dere kan gjøre sammen, er jogging med hunden en fantastisk måte for dere begge å forbrenne kalorier og stresse ned på.

Relaterte produkter