Slik håndterer du fordøyelsesproblemer hos hund og katt

Publisert av
min. lesing

Hjelp! Hunden/katten min har fordøyelsesproblemer!

Mange hunder/katter har mageproblemer fra tid til annen. Selv om detaljene ofte ikke er hyggelig lesing, er det viktig at du vet hva du skal se etter.

Sjekk symptomene 
Om du hører at hunden/katten lager lyder som om den skal kaste opp, må du reagere omgående og gi den adgang til et sted hvor det er enklere å gjøre rent. Hvis hunden klynker ved døren eller katten klorer på døren for å bli sluppet ut, kan det hende de har løs mage og kanskje ikke samme kontroll over tarmen som de vanligvis har. Noen kan virke rastløse, og går frem og tilbake. Noen kan til og med begynne å grave hull hvis de har buksmerter. Andre tegn å være på utkikk etter er vekttap, appetittendringer, luft i magen, rumling i magen eller treg mage.

Hva er årsaken? 
Som regel skyldes mageproblemer at hunden/katten spiser for mye, spiser feil type mat (som bedervet mat), spiser noe den reagerer på, eller at den sluker maten for fort. Med litt hjelp kan de aller fleste hunder/katter bli kvitt slike problemer relativt raskt. Be veterinæren om råd på et tidlig stadium.
Derimot har noen hunder/katter mer langvarige lidelser som ser ut til å vedvare eller som blusser opp til forskjellige tider. Veterinæren vil vanligvis måtte ta noen prøver for å påvise årsaken til mer langvarige mageproblemer. Noter når hunden/katten har mageproblemer, tegnene den viser og hva den spiste før den ble syk, slik at du kan fortelle dette til veterinæren.

Noen tips

 • Hvis hunden/katten kaster opp eller har diaré bør du fjerne all tilgang til fôr og kun gi små slurker vann i 24 timer.
 • Kontakt veterinæren hvis hunden/katten ser ut til å være syk, fortsetter å kaste opp eller har blod i oppkast eller avføring.
 • Hvis oppkast og diaré opphører etter 24 timer, spør veterinæren om du kan gi hunden små porsjoner av et lett fordøyelig fôr. Hill’s™ Prescription Diet™ i/d™ fôr, som du kan få kjøpt hos veterinærer, blir ofte anbefalt til både hunder og katter.
 • Fortsett med det anbefalte fôret i ca. 5 dager, eller følg veterinærens anvisning.
 • Tilsett gradvis fôret som brukes til vanlig. Øk mengden etterhvert samtidig som du reduserer mengden Prescription Diet™ i løpet av 7 dager, til hunden/katten fôres normalt.
 • Spør alltid veterinæren om råd hvis du er bekymret for hundens/kattens helse.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)