Hvordan hjelpe en forstoppet hund

minutters lesetid

En schæferhund sitter ute med eierene sine i nærheten. Hunden lukker øynene og strekker ut tungen

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Forstoppelse er avføringsvansker, vanligvis fordi avføringen av en eller annen grunn er blitt veldig tørr og hard. Hvis du noen gang har vært forstoppet selv, vet du at det i beste fall er en ubehagelig følelse, og i verste fall kan du føle deg oppblåst, syk og direkte elendig. Det samme gjelder for hundene våre. Fordøyelseskanalen til hunder og mennesker er svært lik, og vi er begge pattedyr, så mye av det vi opplever når det gjelder mageproblemer, vil være det samme for hundene våre. Av og til er det godt å ha empati!

I denne artikkelen skal vi se på hva som forårsaker forstoppelse hos hunder, hvordan du kan vite om hunden din er forstoppet og, viktigst av alt, hva du kan gjøre for å hjelpe hvis det skjer.

Hva forårsaker forstoppelse hos hunder?

De vanligste årsakene til forstoppelse hos hunder er:

  • Dehydrering.

  • Inntak av ufordøyelige ting som gress, bein eller fremmedlegemer.

  • Leddgiktsmerter i rygg og hofter som gjør at hundene kvier seg for å sitte på huk.

  • Forstørret prostata (hannhunder).

  • Perinealbrokk (hannhunder). Hos noen hunder (spesielt eldre, ukastrerte hunder) svekkes musklene som støtter endetarmen og holder den på plass. Dette gjør at endetarmen sklir ut av posisjon og begynner å bule ut gjennom de svekkede musklene. Det betyr at avføringen lett blir sittende fast og er vanskelig å få ut. Perinealbrokker kan ofte sees som en svulmende masse under huden på den ene eller begge sider av anus.

  •  

  • Tarmsykdom, nevrologiske problemer eller svulster.

  • Mangel på fysisk aktivitet.

  • Mangel på fiber i kosten.

  • Atferdsproblemer som frykt eller angst.

Hva er tegnene på forstoppelse hos hunder?

Tykktarmen er den siste delen av tarmen før endetarmen. Dens viktigste oppgave er å absorbere vann fra avføringen, så når hunden er forstoppet, blir avføringen liggende lenger i tykktarmen og blir tørrere og hardere. Det er en ganske ond sirkel.

Som du kanskje tenker, er det mest åpenbare tegnet på forstoppelse at hunden prøver å bæsje, men ikke klarer det, eller at det bare kommer ut en liten mengde. Forstoppede hunder vil ofte fortsette å sirkle rundt, eller anstrenge seg, ofte se på baken eller gni bakenden mot gulvet. I noen tilfeller kan du se blod på grunn av all anstrengelsen, eller hunden kan klynke av smerte. Husk at alle disse tegnene også kan være tegn på kolitt, som er en betent tykktarm.

Hvis forstoppelsen vedvarer over lengre tid, kan hunden slutte å spise, gå ned i vekt og virke deprimert.

Hva kan du gjøre hvis du tror at hunden din er forstoppet?

Hvis du tror at hunden din ikke har det bra, eller hvis du har sett tegn på blod eller smerte, bør du oppsøke veterinær. Det samme gjelder hvis hunden din har vært ute av stand til å gjøre fra seg i mer enn et par dager.

I de første tilfellene er det beste du kan gjøre å se om du kan oppmuntre hunden til å drikke rikelig med vann og gå på noen fine turer. Fysisk aktivitet og trening er gode tarmstimulerende midler, og hvis hundens forstoppelse er mild, kan det være nok til å få fart på tarmen igjen. Hvis det skjer igjen, er det verdt å vurdere et fôr med høyere fiberinnhold, men spør alltid veterinæren før du bytter fôr. Hvis hunden din er undervektig eller svært aktiv, er det ikke sikkert at et fiberrikt fôr passer best.

Hvis hundens forstoppelse ikke blir bedre med mosjon og vanninntak, bør du oppsøke veterinær for å forsikre deg om at det ikke er en underliggende årsak. Veterinæren vil foreta en fysisk undersøkelse, som inkluderer en rektalundersøkelse for å sikre at det ikke foreligger en fysisk blokkering. I noen tilfeller kan det være nødvendig å ta røntgenbilder for å se etter fremmedlegemer som bein eller svulster. I de fleste tilfeller vil et klyster, medisiner eller en endring i kostholdet løse problemet, men avhengig av årsaken kan det også være nødvendig med en operasjon eller langvarig medisinering.

Hvordan forebygge forstoppelse

Som alltid når det gjelder dyrene våre, er det alltid bedre å forebygge enn å helbrede. Å holde hunden aktiv og i god form livet ut er en viktig faktor for god helse, inkludert fordøyelseshelse. Et fullverdig og balansert fôr av god kvalitet er også svært viktig for å forebygge fordøyelsesproblemer, inkludert forstoppelse. Sørg for at hunden alltid har rikelig med ferskt vann tilgjengelig. Du kan bløtlegge tørrfôret hvis du er bekymret for at de ikke drikker nok.

Spør veterinæren hvis du er i tvil. Vi hjelper gjerne, og det er alltid bedre å være på den sikre siden.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA