Hvordan håndtere IBD hos hunder

Publisert av Ashley Gallagher, DVM
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det er få ting som får en hundeforelder raskere opp av sengen enn den umiskjennelige lyden av hunden din som er i ferd med å kaste opp. Akkurat som mennesker kan hunder kaste opp og få diaré fra tid til annen. Men hvis hundens mageproblemer ikke løser seg på en dag eller to, må du kanskje snakke med veterinæren din om inflammatorisk tarmsykdom (IBD) hos hunder og relaterte tilstander som kolitt hos hunder.

Hva er IBD hos hunder?

IBD er en tilstand som involverer betennelse i veggen i mage-tarmkanalen (GI). Noen ganger kalles denne tilstanden også kronisk enteropati og blir deretter delt inn i grupper basert på hvordan hunden reagerer på ulike behandlinger: fôrresponsiv, antibiotikaresponsiv og steroidresponsiv. For enkelhets skyld så holder vi oss til begrepet IBD for denne artikkelen.

Tegn på at hunden din kan ha IBD inkluderer hyppig oppkast, nedsatt appetitt, vekttap, løs avføring, hyppig avføring eller flytende eller blodig diaré. Over tid kan IBD føre til vekttap, redusert muskelmasse og dårlig pels. Hvis du merker noen av disse tegnene, bør du avtale en avtale med hundens veterinær.

Svart miniatyr-schnauzer ligger i en hundeseng

Hva er årsaken til forstyrrelser i mage-tarm-kanalen?

For å forstå årsaken til forstyrrelser i mage-tarm-kanalen forbundet med IBD, er det viktig å forstå hvordan mat brytes ned og absorberes av kroppen. Når maten konsumeres, beveger den seg ned i spiserøret og stopper i magen, hvor den gjennomgår fordøyelsen og brytes ned til et mer flytende stoff som kalles chymus. Chymus beveger seg deretter videre til tynntarmen, hvor det meste av fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer i kroppen skjer. Siste stopp i mage-tarm-kanalen er tykktarmen. Her bryter bakterier ned fibrene i maten og vann tas opp. Denne prosessen kan forstyrres - på ett eller flere punkter i mage-tarm-kanalen - av betennelse som endrer organenes evne til å fungere korrekt.Betennelsen er en overreaksjon av immunsystemet - enten på noe hunden din spiste eller fra en funksjonsfeil i immunsystemet, også kalt en autoimmun sykdom. Dette resulterer i ubehag og forstyrrer mage-tarm-kanalens evne til å absorbere næringsstoffer på riktig måte.

 Betennelse i magen kalles gastritt og resulterer vanligvis i oppkast. Når betennelsen er i tynntarmen, er den klassifisert som enteritt; i tykktarmen kalles det kolitt. Egenskapene til hundens diaré kan hjelpe veterinæren å avgjøre om mage-tarm-problemene er forårsaket av enteritt, kolitt eller begge deler, og kan hjelpe til med å bestemme riktig behandling.

Hvordan er IBD hos hunder forskjellig fra IBS?

De kliniske tegnene på IBD kan ligne irritabel tarmsyndrom (IBS) hos mennesker, men den underliggende årsaken er ganske annerledes. IBS hos mennesker antas å oppstå som et resultat av unormal bevegelse av muskelen i tarmen.

Hvordan diagnostiserer en veterinær IBD hos hunder?

For å finne ut om hunden din har IBD, kan veterinæren først ta blod- og avføringsprøver. Disse prøvene hjelper til med å vurdere hundens generelle helse og utelukke andre medisinske tilstander. Ultralyd eller røntgenbilder kan også være nødvendig for å danne et bilde av organene i magen. I de fleste tilfeller kan hundens respons på en modulering av mikrobiomet eller andre terapier, for eksempel steroider, hjelpe med diagnosen. I noen tilfeller vil det være nødvendig med en endoskopi hvor det vil bli tatt biopsier av tarmveggvev for videre undersøkelse for å få riktig diagnose og behandling.

Ung, kvinnelig veterinær i blå uniform undersøker golden retriever i blått halsbånd på bordet under sjekk.

Hvordan håndterer man IBD hos hunder?

Når hunden er diagnostisert med IBD, er det flere behandlingsalternativer å velge mellom som avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden.

  • En spesialdiett er ofte den første forsvarslinjen. Alternativene inkluderer lettfordøyelige fôrformuleringer, fôr formulert med nye eller hydrolyserte proteiner og fiberrike formuleringer. Hver av disse alternativene fungerer på en annen måte for å hjelpe mage-tarm-kanalen med å fungere mer effektivt.

  • Å opprettholde og støtte helsen til hundens unike mikrobiom – et miljø som består av milliarder av bakterier og andre mikroorganismer i tarmen – kan bidra til å håndtere IBD. Håndtering av mikrobiomet oppnås ved bruk av prebiotiske fibre og probiotiske bakterier. Vi oppdager nå hvordan ernæring kan påvirke hundens mikrobiom og utvikler formuleringer som bidrar til å fremme flere av de gode bakteriene for å forbedre hundens mage-tarm-helse.

Det er ikke hyggelig for noen å ha en hund som opplever hyppig oppkast eller diaré, men det er ting du kan gjøre for å gjøre hunden din mer komfortabel, redde teppene i hjemmet og, viktigst av alt, forbedre hundens generelle helse.

Bidragsyters biografi

Ashley Gallagher, DVM klemmer hunden hennes.

Dr. Ashley Gallagher

Dr. Ashley Gallagher er veterinær i Salem, Massachusetts. Etter eksamen fra University of Florida College of Veterinary Medicine aksepterte hun en stilling i Friendship Hospital for Animals sitt svært konkurransedyktige, årlange internship-program i Washington, DC. Hun tilbrakte deretter tolv år på Friendship Hospital for Animals som stabsveterinær med oppgaver som inkluderer å se avtaler samt utføre valgfrie og akutte operasjoner. Det siste året har hun og familien flyttet til Massachusetts hvor hun tok over som stabssjef ved New England Veterinary Clinic. Hun bor sammen med mannen sin, to døtre, Frank the Labradoodle og Vegas the cat.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterte artikler

Relaterte produkter