De forskjellige sesongene
Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt
Find a dog food that fits your pet’s needs
Find a cat food that fits your pet’s needs
Beskytt valpen året rundt
I de første viktige ukene og månedene av valpens leveår, vil den komme ut for en mengde forskjellige opplevelser. De fleste vil være gode og behagelige, men ikke alle. For å hjelpe deg med å forberede deg, følger noen fallgruver som du skal holde utkikk for, og noen gode råd hvis valpen skulle komme ut for en mindre fornøyelig opplevelse.
Gledelig jul, men ikke for valpen
Julen kan dessverre være det verste tidspunktet for å bringe en valp inn i hjemmet og livet ditt. En ny valp har behov for ekstra mye oppmerksomhet og et stabilt miljø, men julen er en travel tid og kan være kaotisk til tider. Valpen må få regelmessig fôring og renslighetstrening døgnet rundt, samt trøst og omsorg når det er nødvendig. Dette er praktisk talt umulig å få til om julen. Hvis du likevel overveier å få en valp i huset på dette tidspunktet, skal du se følgende liste over farer som den kan komme ut for.
Dører som står åpne og kan gi valpen anledning til å stikke av.
Valpen vil konstant gå i bena på folk og stå i fare for å bli tråkket på eller få andre skader. Renslighetstrening er vanskelig, siden de daglige rutinene er avbrutt av festligheter som gir både valpen din og deg selv unødvendig stress. De kalde vintermånedene gir dessuten ikke optimale forhold for renslighetstrening.
Vær oppmerksom på nye faremomenter som juledekorasjoner, gaver, bånd, gavepapir og leketøy. Valper elsker ting i sterke farger og kan komme til å svelge noe av dette. Dette kan være livstruende.
Hold særlig godt øye med juletrepynt av sjokolade eller julekonfekt. Dette er veldig fristende for valpen, men sjokolade er ikke bra for hunder, og den kan bli forgiftet hvis den får i seg for mye.
Det samme gjelder mange andre godsaker fra bordet eller et kjøkkenskap som står åpent. Ikke la julen bli ødelagt av en valp med dårlig mage.
Ben fra fjærkre og andre dyr kan kvele valpen, sette seg fast i munnen eller skade spiserøret eller magen. Sørg for å ikke la matrester ligge fremme.
Den viktige perioden når du skal skape et nært forhold med valpen kan bli ødelagt. En valp har behov for en best mulig start på livet hvis du skal unngå at den utvikler dårlige vaner.
Julens mange aktiviteter vil gjøre det vanskelig for deg å overvåke samhandlingen mellom valpen og barna dine. Du kan risikere at en syk, redd eller skadet valp biter et barn.
Fyrverkeri og valper går ikke sammen
Når valpen din eller et hvilket som helst annet dyr utsettes for uforutsigbare høye smell, brak og lysglimt fra fyrverkeri, vil den bli veldig stresset, og atferden dens kan bli uberegnelig. Valpen din vet ikke hva som skjer, og blir skremt. I dag er ikke fyrverkeri nødvendigvis reservert til nyttårsaften, men her følger noen tiltak som kan hjelpe med å gjøre valpens liv litt mer behagelig når rakettene begynner å gå i luften.
Lag et lunt og trygt område med masse pledd som valpen kan borre seg ned i. Det bør befinne seg så langt unna fyrverkeriet som mulig. Ta den med til stedet noen ganger først, gi den mat der av og til og la den finne seg til rette med et leketøy eller noe å tygge på. Sørg også for at valpen har tilgang til dette stedet om natten.
Ta valpen med på en tur før fyrverkeriet starter. Fôr også valpen en times tid før ståheien begynner slik at den blir søvnig.
- Musikk med moderat volum kan kamuflere de høye brakene, men slå den av hvis valpen ser ut til å bli mer stresset.
Ikke prøv å berolige valpen ved å kjæle med den hvis den er stresset. Dette vil belønne atferden og gjøre at den tror at det er bra å være redd. Prøv å ikke gi uttrykk for at du er bekymret.
Hvis valpen ikke faller til ro i hulen, kan du prøve å distrahere den med litt lek eller trening, men ikke tving valpen.
Vurder å sette TVen i et "sikkert" rom og sitt sammen med valpen. Normalt samvær med familien virker beroligende.
Hvis valpen prøver å gjemme seg i et hjørne eller under møbler, skal den få lov til det.
Sørg for at valpen har halsbånd og ID-merke, og at den er utstyrt med mikrobrikke i tilfelle den stikker av.
Hvis valpen får panikk, skal du sikre at det ikke er farlige områder i nærheten, som f.eks. glassdører eller åpen ild.
Hvis du allerede vet at valpen vil bli redd, kan du be veterinæren om å få beroligende feromoner for hunder. Dette kommer i form av et apparat som settes i en stikkontakt og avgir beroligende feromoner i luften. Slå den på i rommet der valpen vil oppholde seg mest i opptil to uker før fyrverkeriet. Du kan også kjøpe en spesiell CD med fyrverkerilyder og spille denne av og til for å gjøre valpen gradvis vant med lydene før den store natten.
Valpen i påsken
I påsken er det ofte masse sjokolade overalt. Det er lett å føle seg fristet til å dele sjokoladen med valpen, men ikke gjør det! Selv om det er fristende å gi etter for de bedende valpeøynene, kan selv noen få stykker mørk sjokolade være livsfarlig for en liten hund. Melkesjokoladen i påskeegg av sjokolade kan også være livsfarlig. Gi valpen sine normale godbiter og reserver sjokoladeeggene til deg selv og familien din, så vil alle få en god påske.
Hjelp valpen med å nyte sommeren
Vi tilbringer alle mer tid ute når det blir varmere i været. Sommeren kan imidlertid være farlig for valpen, og den vil trenge din hjelp siden den ikke er klar over farene som lurer.
Soling: Valpen din vil sikkert elske å ligge i solen, men du må sørge for at den ikke blir overopphetet eller solbrent. Oppmuntre den til å ligge i skyggen når solen steker midt på dagen, eller hold den innendørs. La heller ikke valpen opphold seg for lenge i et konservatorium. Den skal alltid ha tilgang til et kjølig sted i skyggen når det er varmt ute. Hvite hunder med tynn pels og bleke ører og/eller neser kan være spesielt utsatte for å bli solbrente. Veterinæren kan fortelle deg om bruk av solfaktor og solkrem hvis valpen er i faresonen. Han eller hun vil anbefale et produkt som ikke er giftig, siden hunder instinktivt vil prøve å slikke kremen av pelsen eller huden. Hvis du oppdager en ny lesjon på hundens hud, skal du få den kontrollert av veterinæren, da det kan være hudkreft. Hvis det oppdages i tide, kan hudkreft fjernes med godt resultat.
Gåturer om sommeren: Når du går tur med valpen i det varme været, skal du ta med deg vann og en skål. Stopp ofte for å la valpen drikke og holde seg avkjølt. Hunder kan rammes av heteslag hvis de er utsatt for høy varme over lengre tid. Hvis den ikke behandles hurtig, kan den besvime og gå i koma. Hvis du tror at valpen din er i ferd med å rammes av heteslag - symptomene er bl.a. overdreven pesing og sikling - skal du bade den i kjølig vann, svøpe den i et fuktig håndkle og ringe veterinæren omgående.
Sommerforfriskninger: Valpen peser mye når det er varmt. Dette kan føre til at den mister mye væske og har behov for mer vann en vanlig. Sørg for at den alltid har tilgang til friskt vann i skålen og sett gjerne en ekstra skål utenfor kjøkkendøren. Husk imidlertid at vann fordamper raskere når det er varmt, så sørg for å fylle opp deretter. Når det gjelder mat skal du kaste matrester for å unngå at de blir infiserte av fluer eller blir dårlig i det varme været.
Sommerparasitter: Parasitter trives når det er varmt, så hold øye med lopper og flått. Se over valpens pels med jevne mellomrom, og ikke glem valpesengen. Veterinæren din kan veilede deg om hvilke produkter det er best å bruke.
Sommersår: Du vil antakeligvis gå flere turer om sommeren, så kontroller valpen ofte for å se om den har rifter eller sår som kan bli betente hvis de ikke oppdages. Gressfrø kan også sette seg fast i ørene og mellom tredeputene, og kan til og med trenge gjennom huden og gi infeksjoner. Små steiner kan også kile seg fast mellom tredeputene, og disse kan forårsake problemer hvis du ikke fjerner dem. Få om nødvendig behandling og rådgiving fra veterinæren. Litt ekstra pelsstell om sommeren vil gjøre at du lettere oppdager eventuelle småskader.
Sommerstikk: Lekne valper synes at insekter i alle størrelser er uimotståelige, og prøver ofte å plukke dem opp med munnen. Hvis valpen blir stukket eller bitt i munnen eller svelget, eller du tror at den kan være allergisk mot insektstikk, skal du ta den med til veterinæren med en gang.
Sommerforgiftning: Det er større fare for at valpen vandrer inn i uthus og garasjer om sommeren, og den kan komme borti mye rart. Sørg for at hagemidler er trygt forvarte utenfor valpens rekkevidde. Hold også valpen innendørs hvis du sprøyter plantene, plenen eller legger ut sneglegift. Hvis du tror at hunden er blitt forgiftet, skal du ta den med til veterinæren omgående. Ta emballasjen med deg, hvis du tror at du vet hva den har fått i seg. Dette vil hjelpe veterinæren din med å finne den riktige motgiften.