Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt
Find a dog food that fits your pet’s needs
Find a cat food that fits your pet’s needs
Det er alltid bekymringsfullt å se blod, uansett omstendighetene. Blod i hundens avføring er intet unntak. Noen ganger kan du se veldig rødt, friskt blod, men blødninger høyere oppe i tarmen kan se mørkere og svartere ut, noe som kan gjøre at du ikke legger merke til blødningen. Det kan være mange ulike årsaker til at det er blod i avføringen, alt fra ufarlige til potensielt livstruende, så det er greit å vite hva du skal gjøre hvis du oppdager det. La oss se på de vanligste årsakene til dette, og når du bør sette i gang tiltak.
Vanlige årsaker til blod i hundebæsj
- Kolitt. Dette er en betent tykktarm og er ganske vanlig hos hunder. På grunn av betennelsen og det faktum at hunden anstrenger seg for å gjøre fra seg, ser man ofte friskt blod og slim. Kolitt er ofte forårsaket av et kostholdsovertramp, for eksempel at man har plyndret søpla, men kan også ha mer alvorlige årsaker.
- Blødende diaré eller gastroenteritt. Dette kan raskt bli svært alvorlig. Det forårsakes blant annet av virussykdommer, for eksempel parvovirus, så det er viktig å holde hundens vaksiner oppdatert.
- Tarmskade. Svelging av skarpe gjenstander som bein eller grus kan skade tarmslimhinnen og forårsake blødninger.
- Kroniske enteropatier, for eksempel mat- eller antibiotikaresponsiv enteropati.
- Parasitter. Prøv å holde hundens parasittkontroll oppdatert i henhold til veterinærens anbefalinger.
- Kreft eller tarmpolypper.
- Matvareallergier eller -intoleranser.
- Gift. Noen giftige stoffer, som for eksempel rottegift, forårsaker blødninger i hele kroppen, inkludert tarmene.
Dette er noen av de vanligste årsakene til blod i hundens avføring, men når kan du slappe av og når bør du oppsøke veterinær?
Når det er grunn til bekymring
Selv om det kan være sjokkerende, er det ikke nødvendigvis noen grunn til å dra rett til veterinæren når man ser blod i avføringen. For eksempel blir de fleste tilfeller av kolitt bedre av seg selv i løpet av en dag eller to. Noen ganger bør du imidlertid være bekymret og søke hjelp så snart du kan.
- Alvorlig diaré. Med eller uten blod kan kraftig, vannholdig diaré raskt føre til dehydrering og tap av viktige mineraler, spesielt hvis det også er oppkast. Hvis det oppstår blodtap, kan hunden også raskt bli anemisk. Husk å si fra til veterinæren hvis hunden din ikke er vaksinert, da smittsomme sykdommer utgjør en stor risiko for andre pasienter i sykehusmiljøet.
- Er hunden din syk eller opplagt? Du kjenner hunden din bedre enn noen andre. Hvis den virker oppegående, glad og opplagt, og den spiser og leker normalt, kan du sannsynligvis vente en dag eller to og se om det blir bedre av seg selv. Men hvis hunden virker sløv, gråter av smerte eller slutter å spise, bør du oppsøke veterinær.
- Hvor lenge er det siden sist? Selv om hunden virker opplagt og frisk, er det best å få den undersøkt hvis det blør i mer enn 48 timer.
- Var det en hendelse som utløste det? Det kan virke innlysende, men prøv alltid å tenke tilbake på de siste dagene før du først så blodet. Har hunden din spist et bein som godbit eller stjålet mat fra søpla? Har du brukt gift i hagen som den kan ha funnet? Spør naboene dine om det samme. Har du plutselig byttet fôr til hunden din?
Hvis du bestemmer deg for å gå til veterinæren, er det veldig nyttig om du kan ta med deg en prøve av bæsjen. Veterinæren din vil teste den for parasitter, blod, infeksjoner osv. Til og med fotografier kan være nyttige hvis du blir overrumplet og ikke får tatt en prøve.
Det kan være at bare noen få dagers behandling og litt lettfordøyelig restitusjonsmat er alt som trengs. Veterinæren kan imidlertid være nødt til å ta blodprøver og til og med ta bilder, for eksempel røntgen eller ultralyd, hvis det er fare for fremmedlegemer eller skader. Ved for eksempel IBD og eventuelle svulster kan det være nødvendig med biopsier eller kirurgi.
Spør veterinæren hvis du er bekymret. Vi foretrekker alltid å være på den sikre siden.
Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA