Hunder og drektighet

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dersom du bestemmer deg for den store begivenheten det er å la hunden din få valper, har du litt av et eventyr i vente - her er et par tegn som indikerer drektighet hos hunder. Hundens patter vil bli oppsvulmet og mer tydelige 25-30 dager inn i graviditeten.

Hun vil også begynne å produsere en vaginell utflod ca. en måned etter parringen. Du vil vanligvis legge merke til at magen blir større når hun begynner å legge på seg 45-50 dager etter unnfangelsen. Enkelte hunder vil miste appetitten eller få tegn på depresjon under drektigheten.

En tur til dyrlegen

Dersom du mistenker at hunden din er drektig, må du ta den med til dyrlegen. Dette både for å bekrefte drektigheten og for å se etter komplikasjoner som kan oppstå tidlig i svangerskapet.

Dyrlegen din vil bruke flere tester for å bekrefte om hunden din er drektig. Etter 21-25 dager kan dyrlegen ta en relaxintest, et hormon kun drektige hunder produserer. Denne metoden vil bekrefte drektigheten, men ikke si noe om hvor mange valper det blir.

Ved å kjenne på hundens mage etter 21 dager kan dyrlegen oppdage en tiltykning av livmoren og finne "klumper", noe som indikerer drektighet. Det er likevel mange ting som kan slå feil med denne metoden: en overvektig hund, en enkelt valp eller kun nervøsitet kan gjøre det vaskelig å uføre en korrekt sjekk.

Et stetoskop eller en EKG kan oppdage valpenes hjerteslag etter 25 dager, men vil antageligvis ikke kun skille mellom individuelle hjerteslag, så det er ikke noe godt verktøy for å finne ut hvor mange valper det er snakk om.

Ultralyd er en vanlig undersøkelse av drektighet. Dette er en utvendig og pålitelig måte som påviser valper etter 28 dager.

Den mest nøyaktige måten å angi antall valper, er røntgen hvor man kan oppdage skjeletter etter 49 dager. Enkelte dyrleger vil fraråde røntgenundersøkelse for å unngå eksponering av stråling for valpene.

Forberedelse for det nye kullet

I månedene før fødselen er det ikke mye du trenger å gjøre for den vordende mor bortsett fra å passe på at hun har et godt og sunt kosthold. Du bør anspore henne til å mosjonere så hun er i god form til en eventuell lang og hard fødsel.

Dagene før hunden din føder vil hun mest sannsynlig begynne å bli rastløs og skrape på bakken eller på sengen sin. Hun prøver rett og slett å lage seg et lite rede for fødselen. Du bør gi henne noe som kan lukkes.

Ideelt sett bør dette være noe hun kan komme og gå fra som hun vil, men som vil holde valpene innestengt. En pappeske av en viss størrelse kan være tingen, eller du kan vurdere et badekar for småbarn. Fyll "redet" med håndklær, laken eller tepper.

Ikke bruk noe du gjerne vil bruke igjen da fødsler gjerne har en tendens til å bli en sølete affære. Dersom du vet datoen for unnfangelsen, bør dyrlegen din kunne kalkulere en dato. En annen metode er å holde oversikt over morens temperatur når du mistenker hun begynner å nærme seg fødsel. En normal temperatur for hunder er vanligvis rundt 38,4 grader. Temperaturen hennes vil synke til under 37,8 rett før fødselen.

Er fødselen i gang?

Tegn på nært forestående fødsel er rastløshet, hyppig urinering, pesing og graving i "redet". Vanligvis vil det komme en mørkegrønn utflod fra vagina. Dette betyr at morkaken er løsnet og moren er klar for å føde. Dersom morkaken er kommet og hunden din enda ikke har fått valpene etter flere timer, må du kontakte dyrlegen for hjelp.

En hundemor kan vanligvis håndtere en fødsel helt på egen hånd. Hun vil føde valpene, ta dem ut fra fosterhinnen,  tygge av navlestrengen og begynne å rengjøre dem.

En hjelpende hånd

Dersom den nye moren ikke ser ut til å vite hva hun skal gjøre, er utslitt, eller midt i en ny fødsel, er det et par ting du kan gjøre for å hjelpe henne. Dersom valpen allerede er ute, kan du fjerne den fra fosterhinnen den er pakket inn i.

Hvis du behøver å kutte navlestrengen, ta en robust tråd og knytt stramt rundt strengen ca 2-3 cm fra valpens kropp. Knytt enda en stram knute litt lenger nedenfor den første, og kutt deretter strengen med en saks.

Klyp tak i skinnet på valpens nakke og prøv å få ham til å klynke. Dette vil fjerne væsken fra valpens luftveier. Dersom du har en liten øyedråpepipette kan du forsiktig suge ut væsken fra hundens nese.

Når fødselen er over, bør du anspore hundemor til å gå ut og strekke på musklene og slappe av. Rydd opp håndklærne og teppene, og erstatt dem med nye og rene. Deretter bør du la moren få være alene med valpene sine.

Gratulerer med en vellykket fødsel.

Relaterte artikler

 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.
 • Kreft hos hunder: Årsaker, diagnose og behandlinger

  Dogs running Lær om symptomene, diagnose og behandling av kreft og svulster hos hunder, så dyreiere får verdifull informasjon og ressurser når de håndterer hundekreft.
 • Forebygging av vekstforstyrrelser hos hunder

  Dogs running Lær om varseltegn og symptomer på utviklingsmessige vekstforstyrrelser hos valper og betydningen av balansert ernæring for dyrets helse og velvære.
 • Hudallergi

  Dogs running Hudallergi er ikke uvanlig for hunder og de samme pollenfrøene og husstøvet som kan fremkalle allergiske reaksjoner hos mennesker, kan ha samme effekt på hunder.

Relaterte produkter