Spiller rasens størrelse en rolle i hundeintelligens?

Publisert av Jean Marie Bauhaus
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har nok uten tvil sett lister som kunngjør hvilke hunderaser som er de mest intelligente. Selv om det er litt variasjon mellom disse listene, har de vanligvis én ting til felles — listene består hovedsaklig av større hunderaser. Men hva med små hunder? Er ikke de smarte også? Du synes kanskje at din chihuahua eller puddel er et geni, så hvorfor er aldri de rasene med på listene? Vi har en oversikt over små og store hunder når det kommer til intelligens, så les mer for å finne ut hvorfor yndlingsrasen din aldri dukker opp på listen.

Intelligente hunder

Førerhund hjelper en blind mann i byen
Akkurat som mennesker har forskjellige typer intelligens og evner — en kan for eksempel være et mattegeni mens andre kan være musikalske, kunstneriske eller atletiske — gjelder det samme for hunder. Pets4Homes viser til forskning av professor Stanley Coren, ledende ekspert innen hundeintelligens, og påpeker tre forskjellige kategorier for intelligens. Disse er:

  • Instinktbasert intelligens. Dette er en hunds evne til å håndtere oppgaver de var avlet frem til å utføre. For eksempel er jakthunder avlet for sporing og jakting av bytte, mens gjeterhunder er avlet for gjeting av småfe og storfe og andre arbeidsraser er avlet frem for andre spesifikke oppgaver. Denne indikasjonen viser til hvilken grad disse hundene utfører instinktbaserte oppgaver. Den kan også indikere hvor innstilt følgeshunden er på eierens humør og følelsesuttrykk. Hver hund har en viss mengde instinktbasert intelligens.
  • Adaptiv intelligens. Denne intelligensindikasjonen ser på hvor godt en hund kan løse problemer uten innblanding fra mennesker. For eksempel trenger en hund adaptiv intelligens for å få tak i en matbit som falt ned et sted som er vanskelig å nå, uten å bli vist hvordan.
  • Arbeids- og lydighetsintelligens. Denne målingen demonstrerer til hvilken grad og hvor raskt hunder kan trenes opp til å oppføre seg og utføre oppdager på kommando. Hunder som scorer høyt i denne kategorien pleier å utmerke seg i lydighet, agility, sport og andre typer trening.

Listen over intelligente hunderaser har en tendens til å fokusere på den tredje kategorien, og ignorerer for det meste de andre to. Og med veldig få unntak, pleier store raser mellom 25 og 40 kilo å score høyest i den sistnevnte kategorien.

Små hunder vs. Store hunder

Betyr dette at mindre hunderaser — de som veier under 15 kilo — er dumme? Absolutt ikke! Mange små hunder scorer høyt på andre intelligensmålinger. Og det er verdt å nevne at IQ-tester for hunder fokuserer mer på resonnering og problemløsningsferdigheter i stedet for på lydighet og hvor enkelt de kan trenes opp. Så hvorfor pleier små hunder å score dårlig i denne siste kategorien? Det finnes et par teorier, og ingen som inkluderer at din lille hund må gå rundt med en dumrianhatt.

Hodeform

En bemerkelsesverdig studie viser til en sammenheng mellom hundens hodeform og hvor enkelt det er å trene den opp, sier Psychology Today. Teorien sier at kortsnutede hunder — de med korte ansikt og flate neser, som bulldog og mops — og dolichocephaliske hunder — de med lange, smale ansikt som greyhound — ble avlet opp for spesifikke forhold: førstnevnte for kamp og beskyttelse, og sistnevnte for løping og å jage bytte. Derimot så mangler hunder med mesocephalsk hodeform — hoder av normal form som labrador retriever — generelt sett en slik spesialisering, som noen forskere tror kan gi dem mer kognitiv fleksibilitet og som dermed gjør at de lærer nye oppgaver raskere.

Lynne

søt malteservalp sitter i gress
En hunds lynne kan også påvirke hvor underdanige de er og hvor lette det er å trene dem opp. Hunder vi ofte ser på lister over intelligente hunderaser som golden retriever eller border collie pleier å være ekstremt vennlige og ivrige etter å behage. Derimot viser en studie fra 2010 innen Applied Animal Behaviour Science at små hunder vanligvis er mer nervøse, hisses lettere opp, kan være sta og er mer ulydige.

Noen påstår at deres selvstendighet og stahet gjør at små hunder faktisk er mer intelligente enn deres store, sorgløse motparter. Når det kommer til frykt og opphisselse, er det lett å forstå at verden er et skumlere sted for små hunder sammenlignet med store. Det er mulig at små hunder er konstant på utkikk etter potensielle farer og derfor ikke bryr seg om å lære nye triks.

Innflytelsen til dyreeiere

En annen teori er at små hunders generelle yteslse i lyidighet- og treningskategorien har ingenting med deres medfødte evne å gjøre, og alt å gjøre med hvordan de behandles og betingingsteori. Studien innen Applied Animal Behaviour Science viser at eiere med små hunder har en tendens til å kommunisere med dem på en måte som forsterker aggresjon, opphisselse og frykt og med mindre fokus på lydighetstrening. For eksempel er eiere med små hunder mindre konsekvente med dressur og samspill med hundene sine sammenlignet med eiere med store hunder. Eiere med små hunder pleier også å være mer avhengige av straff, som kjefting og rykking i båndet, for å korrigere hundens oppførsel, men det har blitt bevist at dette forsterker frykt og aggresjon hos hunder. Studien viser også at eiere med små hunder involverer seg mindre i lek og aktiviteter som å leke apport eller å gå på tur — aktiviteter som pleier å gjøre hunder mer lydige.

Selv om det kan virke som om at disse listene over intelligente hunder er partiske ovenfor større hunder, er sannheten at de heller er mer partiske ovenfor hunder som er ivrige og enkle å trene. Men ikke misforstå — det kreves absolutt smarte hunder for å lære god oppførsel og for å utføre visse oppgaver. Og mange av rasene på listene over intelligente hunderaser er flotte service-, politi- og militærhunder, og hver enkelt fortjener stor respekt.

Men du kjenner hunden din best. Om du er overbevist at din lille vofs er genial, tar du ikke feil. Til syvende og sist trenger du ikke en liste som forteller deg om hunden din er intelligent — og hunden din trenger ikke å være smart for å fortjene kjærlighet.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter