Leke med katten

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å leke med katten din er en viktig del av å opprettholde dens helse samt båndet dere imellom. Heldigvis elsker katter å leke!

Cat playingÅ legge til rette for leking alene er spesielt viktig for innekatter, og enda mer dersom de er alene store deler av dagen.

Kattunger og voksne katter stimuleres begge av samme type leker, selv om kattunger ikke trenger mye oppmuntring for å komme i gang. Kattelek går nesten alltid ut på å stimulere adferd assosiert med jakting.

Katter har en sterk instinktiv lyst til å forfølge og drepe byttet, så du vil ha mest suksess dersom du kan mime bevegelsene til noe den ønsker å jakte på.

De riktige lekene

Det første du bør finne er rett type leke til katten din. Hvis du skal stimulere til jaktlignende oppførsel, bør du ikke bruke hendene. Selv om det er en snill og rolig katt, vil den kanskje bite dersom den blir for opphisset. Du vil heller at katten skal assosiere hendene dine med kosing og mating, ikke jakt og dreping.

Gode leker for katter er enkle å finne og i de fleste tilfeller trenger du ikke engang kjøpe dem. Katter er vanligvis like interesserte i en papirbit eller en ping-pongball som i en kjøpeleke.

Rull sammen baller av aluminiumsfolie, plastkorker fra flasker, papirposer eller et eller annet som beveges lett og lager lyd. Disse er alle utmerkede objekter som katteleker.

Farer

Men vær obs på enkle tråder, elastiske bånd eller andre ting katten din kan komme til å svelge. Enkelte tynne tråder kan være svært skarpe når de er utstrukket. Disse kan være fine som katteleker, men ikke la katten leke med dem uten tilsyn.

Leker med bjeller er spesielt flotte for katten dersom den er alene hjemme ettersom lyder gir en ekstra stimuli.

Det som er viktig å huske er at disse lekene er et alternativ til kjedsomhet. Ikke kast alle lekene på gulvet og forlat dem. Katter er smarte dyr, og vil fort gå lei av lekene.

I stedet kan du legge ut en eller to leker, og bytte disse med jevne mellomrom. Dette vil være langt mer spennende for katten din.

Leker

En fantastisk type leke både for deg og katten din er den typen som har en ball, mus eller fjær på enden av en tråd. Av og til kan tråden også være festet til en stang. Disse lekene gjør det veldig enkelt for deg å simulere jakt på bytte for katten din.

Forsøk å imitere et lite dyr som sniker seg rundt møblene. Eller sving det gjennom lufta som en fugl mens du av og til lar det lande eller hoppe rundt på gulvet. Bruk tiden, la katten din forfølge eller jage "byttet" en stund. Etter 5 eller 10 minutter kan du la katten få lov til å fange byttet ved å hoppe på det eller snappe det opp fra lufta. Det er viktig at katten føler at den har hatt en vellykket jakt.

Katten din vil kanskje tygge på leken eller bære det ut. Dersom dere begge fremdeles har det gøy med leken, kan byttet plutselig komme til live igjen, eller du kan komme med et nytt et. Men alt som er festet med en tråd må ikke bli liggende slik at katten kan tygge og svelge det. Og husk, det er viktig å holde lekene nye og spennende.

Favoritter

Katter kan bli veldig tilknyttet små utstoppete dukker, og de vil av og til ta dem med utendørs for å leke med dem. Noen vil mjaue og ule over favorittdukken sin. Det er ingen forklaring på hvorfor de gjør dette, men det er uansett bare moro og en del av leken til katten din.

Hvor ofte?

To lekestunder om dagen ville være fantastisk for både deg og katten din. Dersom du har tid til å leke rett før leggetid (eller kanskje ha en tredje lekestund), vil du oppdage at dette vil berolige en katt som vanligvis gjør ugagn i løpet av natten.

Mist ikke motet hvis katten ikke har lyst til å leke første gang. Forsøk videre og du vil etter hvert begynne å skjønne når og hvordan katten din liker å leke.

Relaterte artikler

 • Morsomme leker for å trene katten din

  Det er ingen hemmelighet hos katter elsker fugler. Eller rettere sagt, de elsker å prøve å jakte på dem. En pinne med fjær i enden kan kanskje være den magiske formelen som forvandler den sofaelskende katten din til en innbitt jeger på få minutter.
 • Hvordan katter og barn leker trygt sammen

  Katter og barn kan være herlige venner. Men om barna ikke har lært å omgås katten riktig kan det bli en katastrofe. 
 • Gamle barneleker kan bli fine katteleker

  Visste du at du kan gjøre leketøy dine barn har vokst fra om til utmerkete hjemmelagede leker til din katt?
 • Kattelek: Slik holder du katten din engasjert

  En katt som kjeder seg er ikke en lykkelig katt. Ved å sørge for at den pelskledde vennen din får mental stimulering og aktivitet gjennom lek, vil den få det bedre og sannsynligvis også roe seg ned, spesielt hvis den uttrykker seg gjennom destruktiv oppførsel som å klore i stykker gardinene eller grave opp potteplantene. Katten din kan også vise tegn på kjedsomhet ved å opptre aggressivt eller vise tegn på depresjon.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.