Hvorfor trening er viktig for å holde katten din frisk

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kattebilde
Overvekt og vektproblemer er et økende problem for både mennesker og dyr. Det antas at rundt 40 % av katter i Europa er overvektige eller sykelig overvektige. Vi vet også at fete kattunger har en tendens til å bli fete voksne og har vanskeligere for å gå ned i vekt, så det å holde kattungen slank, frisk og aktiv har livslange fordeler.

En av de beste og enkleste metodene for å avverge vektrelaterte plager for katten din er fysisk aktivitet. Ved å introdusere ulike måter å holde den aktiv på, gir du den både et lengre og lykkeligere liv.

Kattunger som går utendørs

Et par uker etter dens siste vaksinasjoner, kan du bestemme deg for å begynne å la kattungen gå utendørs. Hvis du gjør det, trenger du ikke å bekymre deg for at den får nok mosjon. Den vil instinktivt begynne å streife rundt, jakte, klatre og utforske i sitt eget tempo, og gi seg selv en naturlig treningsøkt i prosessen.

Verden utenfor er et skremmende sted for en liten kattunge, så følg alltid med på den i starten. Jo mindre den er når den får tilgang til å kunne være ute, jo forsiktigere vil den begynne å utforske og holde seg innenfor løpeavstand til hjemmet. Til å begynne med kan du bare sitte i døråpningen og vente for å se hva den gjør. Ikke tving den; la den bruke sin naturlige nysgjerrighet i starten, og du vil oppdage at selvtilliten dens snart vil vokse.

Før du slipper kattungen ut, ta en god titt rundt i hagen din for å se etter potensielle farer. Kattunger kan komme inn i veldig trange områder. I det lange løp så vil en katteluke gi katten den friheten den elsker. Du kan også bruke en som leser mikrobrikken dens for å hindre uønskede snikepuser fra å komme inn!

Kattunger som bor innendørs

Katter elsker friheten til å streife rundt og utforske. Mange katter som lever utelukkende innendørs, spesielt med andre katter, kan bli frustrerte og stresset og har større sannsynlighet for atferdsproblemer. Tenk godt over fordeler og ulemper med et innendørsliv for kattungen din og snakk med veterinæren din om eventuelle problemer.

Hvis du velger et innendørsliv for kattungen din, må du jobbe mye mer for å sørge for at den får utløp for sine naturlige rovinstinkter som jakt, klatring og kloring, samt sørge for at den får nok stimulering. Kattungen din trenger også trening for å holde seg i god form. Heldigvis kan begge disse behovene dekkes gjennom lek. Alle katter elsker å leke, men for de som bor innendørs er det helt avgjørende.

De beste lekene vil oppmuntre katten din til å forfølge, kaste, jage og slå gjenstander med labbene på en trygg måte. Den vil elske leker som beveger seg, så alt på en snor vil sannsynligvis være svært populært. Du kan også kjøpe mekaniske leker som den kan jage etter.

Kattungen din vil elske å klatre og gjemme seg, og du kan oppmuntre til dette ved å kjøpe et aktivitetssenter eller ved å gi den andre trygge steder å klatre. Ikke glem et klorestativ også. Kloring er en veldig viktig oppførsel for katter, og hjelper dem å trimme klørne og markere territoriet sitt. Å bruke et klorestativ vil trene musklene i kattungens skuldre og rygg, og potensielt redde møblene dine også!

Husk at katter er smarte og derfor lett kjeder seg. Et godt tips er å bytte rundt på lekene du gjør tilgjengelig for kattungen din, slik at den kan få litt variasjon i lekeaktivitetene sine.

I tillegg til å tilby stimulerende leker, sikt på minst 20 minutters interaktiv lek med kattungen din hver dag. Dette vil garantert holde kattungens muskler i form og leddene dens fleksible. Det er også en fin måte å komme tett på hverandre på. Katter og kattunger vil vanligvis bare leke i omtrent fem minutter om gangen, så ikke bli overrasket eller bekymret hvis den ser ut til å lett kjede seg. Kortere, hyppigere lekeøkter er bedre enn én lang en.

Feite katter

En annen nøkkelfaktor for å holde kattungen i form og sunn på er å sørge for at den ikke blir overvektige. Europas dyr blir fetere og fetere, og noen eksperter mener at populasjonen av tamme kattedyr veier mer enn den burde. Spesielt kastrerte katter er mer utsatt for å legge på seg. For å stoppe kattungen din fra å bli en del av denne deprimerende statistikken, følg noen av disse få, enkle retningslinjene.

  1. Først av alt, gi kattungen din et komplett og balansert kosthold. Det er helt avgjørende at den får den riktige balansen av næringsstoffer for å sikre sunn vekst. Det er også viktig at du gir den et fôr som er formulert for kattunger, ikke voksne katter. Kattungenes kropper går gjennom store endringer når de vokser og utvikler seg i løpet av de første 12 livsmånedene. De krever et spesialtilpasset kosthold for å støtte denne veksten slik at de kan bli friske, fine katter. Spør veterinæren din om du er i tvil.
  2. Ikke gi kattungen menneskemat. Hvis du vil gi kattungen godbiter, gi den skikkelige godbiter for katter og regn dette med i det daglige fôrinntaket.
  3. Sørg for at kattungen din får mye mosjon. Du ønsker å støtte veksten av sunne muskler, ledd og knokler, men også få den til å utforske og lære om miljøet, menneskene og dyrene den deler hjemmet sitt med.
  4. Sjekk kattungens vekt regelmessig. Veterinæren din kan gi deg et skjema hvor du kan skrive ned kattungens vekt for å sikre at kattungen din vokser i en god hastighet og ikke blir for feit. Unge dyr som blir fete har større sannsynlighet for å forbli fete som voksne, så det er viktig å holde dem i god form fra starten av.
  5. Å venne kattungen til å bli veid månedlig på klinikken eller hjemme er nyttig. Vektendringer er ofte lette å gå glipp av og kan være tidlige markører for problemer, så regelmessige vektkontroller er lurt å venne seg til (også for oss mennesker!).

Kattungens effekt på helsen din

Når det gjelder helse og velvære; visste du at det å eie en kattunge faktisk er bra for begge deler? For eksempel viser forskning at å stryke en katt eller hund faktisk kan få blodtrykket til å falle. Selvfølgelig kommer nok ikke dette som et sjokk for deg. Tross alt trenger du ikke forskere for å fortelle deg hvor glad kattungen din får deg til å føle deg!

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler