Våtfôr kontra tørrfôr til katter: Hva er best?

Publisert av
min. lesing

Når du får deg en katt, kan det være vanskelig å velge mellom våtfôr og tørrfôr. Begge to er glimrende kilder til ernæring, og noen katteeiere velger å gi en kombinasjon. Hver fôrtype har sine spesielle fordeler. Her er hva du trenger å vite for å finne ut hva som er best for din katt.

Fordelene ved våtfôr til katter

Våtfôr til katter kommer i forhåndsoppmålte porsjoner, og katter elsker det. Det finnes en rekke nydelige smaker og former som sørger for å gi katter varierte måltider. Katter med tannproblemer eller vanskeligheter med å tygge kan ha lettere for å spise våtfôr.

Våtfôr gir også katten ekstra vann, som hjelper den med å holde væskebalansen ved like. Men selv med våtfôr skal katten alltid ha tilgang på rent, friskt vann. Økt inntak av vann anbefales ofte for katter diagnostisert med visse helseproblemer, slik som nyre- eller urinveissykdommer. For disse kattene anbefales klinisk hermetisk fôr, da denne typen fôr også har andre fordeler, slik som kontrollerte mineralnivåer, som er fordelaktig for disse tilstandene.

Fordelene ved tørrfôr til katter

Tørrfôr til katter er tilgjengelig i poser i praktisk størrelse, og holder seg godt frem til utløpsdatoen såfremst du oppbevarer det på et kjølig og tørt sted. Det er som regel rimeligere enn våtfôr og derfor mer budsjettvennlig. 

Noen katter er godt fornøyde med tørrfôr i en skål som du fyller opp slik at katten fritt kan forsyne seg i løpet av dagen. Andre katter sluker maten grådig, og bør derfor kun få porsjonskontrollerte måltider. Heldigvis er det lett å bruke et målebeger for å kontrollere hver porsjon til overvektige eller glupske katter. Fôrkulene kan også gjemmes i pusleleker, for å holde katten glad og i aktivitet.

Blandet eller kombinert fôring

En rutine med blandet eller kombinert fôring kan tilby katter det beste av begge verdener. Med en blandet fôringsrutine kan du gi katten tørrfôr om morgenen og våtfôr om kvelden. På den måten kan den forsyne seg med tørrfôret i løpet av dagen hvis den vil, og du kan fjerne eventuelt inntørket våtfôr før du går og legger deg.

Du kan også blande kattens tørrfôr med våtfôr, noe som kan bidra til økt væskeinntak med hvert måltid. Hvis du velger dette alternativet, må eventuelle uspiste rester av blandingen kastes i løpet av noen timer. Husk at det er viktig med porsjonskontroll for å påse at katten får riktig mengde næringsstoffer og bevarer en sunn vekt.

Debatten om hvorvidt du bør velge våt- eller tørrfôr til katten, er nyansert og gir ingen enkle svar. Hver katt er unik, med sin egen smak og egne preferanser. Rådfør deg med veterinæren hvis du har spørsmål om valget av våtfôr kontra tørrfôr, og la den firbeinte vennen din fortelle deg hvilken smak den foretrekker.

Relaterte artikler

 • Måltidsfôring kontra frifôring: Hva er best?

  striped cat looking up from bowl Hvordan mater du katten din nå? Har du for øyeblikket katter som frifôres? Holder du deg strengt til måltidene, eller bruker du en kombinasjon av begge deler? Les videre om de tre forskjellige måtene katteeiere mater sine firbeinte venner på, samt fordelene og ulempene med hver metode.
 • Introduksjon av nytt fôr

  Nå som kattungen din er nesten voksen vil du måtte begynne å tenke på å få henne over fra kattungemat til voksen mat som passer behovene hennes bedre.
 • Hvordan kattungers ernæringsbehov skiller seg fra vårt?

  I en studie av hjemmelaget kjæledyrmat, ble mer enn 90 prosent av matvarer ansett å være ernæringsmessig ubalanserte og utilstrekkelige for kjæledyr.
 • Hvordan og når skal du fôre din godt voksne katt  

  Cat eating stew Det er viktig å fôre den voksne katten din med riktig mengde fôr og til riktige tider. Men det kan være vanskelig - behovet for fôring kan variere mye fra en katt til en annen.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)