4 tips for valpetrening

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis du, som er ny med hund, bestemmer deg for å kjøpe en valp, antar du nok først og fremst at valpetrening vil innebære mye moro. Du forestiller deg kanskje at den lille pøbelen vil tygge på båndet sitt og hoppe frem og tilbake mens du går tur. Det du sannsynligvis ikke har sett for deg, er de små dammene med urin på gulvet, eller uling og bjeffing om natten. Selv om alt kanskje ikke går like glatt som forventet, betyr det ikke at det er vanskelig å lære opp og trene hunden. Det kan fortsatt bli like moro og spennende som du håpte det skulle være. Hvis du vil vite hvordan du skal trene hunden din slik at dere begge kan ha det gøy, vennligst les videre. Med disse fire tipsene vil du være godt rustet til å starte valpetreningen.

1. Konsekvent søvntrening

Trodde du søvnopplæring bare var for babyer? Slett ikke! I liket med barn trenger også valper å lære seg en god søvnrytme. Hvis valpen din enda ikke har flyttet inn hos deg, bør du vite at det kan være vanskelig for den å få en god natts søvn de første dagene, eller til og med den første uka. Hvorfor? Vel, på den ene siden er den fremdeles en "baby" som først må bli kjent med verden rundt seg. Nå når valpen befinner seg i et helt nytt miljø, er dette en stor forandring for den.

Med bare noen få små trinn kan du venne valpen din til forskjellen mellom dag og natt. Først og fremst må du lage til et koselig sted hvor valpen skal sove. En myk hundeseng, eller koselige tepper i en kasse, gjør kveldsrutinen enda mer behagelig. Da er det på tide å slå av lyset. Mens dempet lys kan virke beroligende for deg, vil det ikke være noen hjelp til å lære den lille pelsballen forskjellen mellom dag og natt. Ifølge Preventive Vet produserer hunder, akkurat som mennesker, melatonin – hormonet som styrer døgnrytmen. Siden lys påvirker kroppens produksjon av melatonin, er et mørkt rom nødvendig. I tillegg til å skru av lyset, bør du også slå av eller dekke til alle telefon- eller TV-skjermer.

Det er viktig å trene på å sove om natten. I likhet med en baby, kan valpen din våkne midt på natten av forskjellige årsaker. La den holde på med sitt, men ikke gjør så mye mens den er våken. Hvis hunden din våkner og du mistenker at den må tisse, bør du ta den med ut, men prøv å ikke se den i øynene, og snakk lite med den. Alt annet vil bare vekke den. Hvis valpen din sutrer mye for å få oppmerksomheten din, er det veldig viktig at du ignorerer den. Det er selvfølgelig vanskelig å ignorere sutringen til en trist valp (spesielt hvis den holder deg våken med det om natten), men det er viktig at den forstår at den skal sove om natten, og at du ikke er der for å gi den oppmerksomhet da.

Tilbered mat og godbiter noen timer før sengetid, og husk å ta med hunden din ut på en luftetur før sengetid, slik at den kan tømme blæren. Å leke med den noen timer før leggetid bidrar også til at den blir sliten. Du bør derimot ikke leke med den rett før du skal legge deg, for ellers vil kroppen og sinnet være spent, og den vil ikke klare å roe seg ned. Gi kroppen litt tid til å bli sliten etter lek, og valpen vil sovne raskt.

Vær tålmodig. Søvntrening krever tålmodighet og utholdenhet. Når valpen din har lært å sove godt, vil alle få sin velfortjente skjønnhetssøvn igjen.

German Shepherd puppy on a leash outside.

2. Bli uatskillelige

Etterlater valpen noen dammer på gulvet, eller verre, sniker seg inn i forskjellige rom for å skvette litt? En enkel måte å sørge for at den lille firbeinte vennen din ikke skaper trøbbel, er å holde den i nærheten til enhver tid. Dette er selvfølgelig ikke så enkelt når du skal rydde, lage mat, passe barna eller bare ønsker å slappe av på sofaen etter en lang dag på jobb. Men ikke bekymre deg, det finnes en enkel måte å holde hunden din nær uansett hva du gjør.

Sett bånd på hunden din og knytt den andre siden av båndet til en av belteløkkene dine. Bruker du et litt langt bånd på denne måten, er hunden aldri mer enn noen meter fra deg. Når du da merker at hunden klager seg, eller er utålmodig, kan du bare ta den med rett ut en tur for å øve på «pottetreningsrutinen».

Riktignok fungerer ikke dette tipset når du er i dusjen, men det er ingenting i veien for at hunden din kan slappe av på badematten i mellomtiden.

3. Sett bjeller på døren

Ding, ding, ding! Hunden din må tisse! Hvordan vet du det? Hvis du under valpetreningen lærer hunden din å banke potene mot bjellene, som er strategisk plassert på inngangsdøren, trenger du ikke lenger å gjette deg frem til når hunden din har behov for en tur ut. Dette er et av treningstipsene som vil være nyttig hele livet. Det er enkelt å lære det til valpen din - og det er gøy også. Bare kjøp eller lag en rekke med bjeller, og heng dem på dørhåndtaket. De bør henge høyt nok til at hunden kan bruke enten poten eller snuten til å fortelle deg at den trenger en tur ut.

Først vet ikke hunden din hva den skal gjøre med bjellene. Den liker kanskje ikke den nye lyden, så hver gang du går ut med hunden din, må du sørge for å la bjellene ringe mens hunden er lykkelig og spent. Hvis du sier et ord som «tisse!» eller «ut!» når du lærer hunden din å gjøre sitt fornødne ute, så kan du også si det mens du ringer med bjellene og åpner døren. Hvis hunden din hører bjellene hver gang den går utenfor for å tisse, vil den før eller siden knytte lyden til dette. Etter en kort stund tar du hundens labb og bruker den til å ringe med bjellene. Hvis du oppfordrer hunden din på denne måten, vil det styrke treningen din.

Siden hunder er naturlig nysgjerrige, er muligheten til å gå utenfor en morsom ny øvelse for dem. Hvis hunden din bare forbinder lyden av bjeller med å gå utenfor, kan det bli en dårlig vane. Den kan komme til å bruke bjellene for å gå ut og utforske, i stedet for bare å gjøre sitt fornødne. Det er noen metoder du kan bruke for å unngå at hunden din starter med denne dårlige vanen. En fast daglig rutine er viktig for valpen din. Over tid vil den lære seg når det er på tide å gjøre sitt fornødne utenfor. Dersom du nettopp har vært ute med hunden, trenger du ikke gi etter for maset dens med en gang. Vær imidlertid forsiktig med denne strategien! Mens valper er små, og ikke har lært å kontrollere vannlatingen, må de oftere ut for å tisse. Ignorerer man dem for lenge kan det fort skje uhell inne i huset.

En annen strategi er å umiddelbart belønne hunden med godbiter og mye ros når den har tisset. Dette vil hjelpe hunden med å forbinde ringingen i bjellene med at den skal ut og tisse. Hvis hunden ringer med bjellene og ikke gjør noe utenfor, må du ikke belønne den med godbiter eller ros. Dette gjør du kun for å belønne riktig oppførsel, altså når den både ringer med bjellene og tisser.

4. Bruk de riktige ordene

Lydighetstrening kan være veldig gøy! Du kan bruke ord og bevegelser for å lære hunden din å gjøre visse ting, for eksempel å sitte eller ligge, eller å komme bort til deg. Her er et tips til hvordan du kan få til dette i praksis med en gang: Bruk alltid spesifikke ord slik at valpen din forstår nøyaktig hva du ønsker at den skal gjøre. For eksempel å si “Kom!” når du vil at hunden din skal komme til deg etter å ha lekt ute, eller når du vil at den skal komme inn på kjøkkenet for å få mat, kan fungere i begynnelsen. Når treningen er fullført er det ikke lenger sikkert at hunden vil reagere på et så generelt begrep. I stedet kan du bruke ord som "inn" når du vil at valpen din skal komme inn igjen eller "spis" når det er på tide å spise.     

De snakker kanskje ikke det samme språket, men jo tydeligere du kommuniserer med hunden din, jo flere ord vil den lære.

Valpetrening kan være slitsomt, men det er også en av de morsomste og mest berikende opplevelsene du og hunden deler. Dette er en god tid for å knytte nærere bånd. Det er ikke bare hunden som blir bedre kjent med deg og lærer, men du blir også bedre kjent med den. Har du noen egne treningstips du vil dele med andre? Ta en titt på Hill’s Facebook-side og send oss ​​en melding.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila tror på ordets kraft og hvordan meldinger kan informere og til og med påvirke målgruppen til endring. Hennes arbeid finnes over hele internett, og i trykte publikasjoner. Dette inkluderer intervjuer, ghostwriting-aktiviteter, blogginnlegg og kreative sakprosa-bøker. Erin Ollila er ekspert på SEO og alt relatert til sosiale medier. Hun ble uteksaminert fra Fairfield Universitet med en grad i kreativ skriving. Kontakt henne på Twitter @ ReinventingErin eller lær mer om henne på http://erinollila.com. http://erinollila.com

 

Relaterte artikler

 • Hvordan får jeg hunden min til å slutte å bjeffe?

  Lær deg hvorfor hunden din bjeffer overdrevent og hvordan du kan hjelpe den til å kjenne igjen når den skal stoppe bjeffingen.
 • Fjerne aggressiv oppførsel

  Lær hvordan du skal se etter tegn på aggresjon og biting hos valpen og hvordan du kan trene den til å slutte med uønsket adferd.
 • Tidlig oppdragelse

  Valper lærer fort, så det er viktig å lære dem gode vaner så tidlig som mulig i livet. Her får du tips og råd om hvordan du kan oppdra den nye valpen din.
 • Hvem er lederen - Du eller hunden din?

  Følg disse enkle reglene for å vise valpen din at det er du som er lederen i flokken, dette gjør du for å være sikker på at valpen din vokser opp og blir en veldressert hund.

Relaterte produkter