Vitaminer

Publisert av
min. lesing

Vitaminer kan deles inn i to hovedgrupper avhengig av om de er fettløselige eller vannløselige. I tillegg er det en gruppe med vitaminlignende substanser som ligner vitaminer uten at de passer presis inn i disse kategoriene.

FETTLØSELIGE VITAMINER VANNLØSELIGE VITAMINER VITAMIN-LIGNENDE SUBSTANSER
Vitamin A B-kompleksvitaminer L-karnitin
Vitamin D Tiamin (B1) Karotenoider
Vitamin E Riboflavin (B2) Flavonoider
Vitamin K Nikotinsyre  
  Pyridoksin (B6)  
  Pantotensyre  
  Folat  
  Kobalamin (B12)  
  Biotin  
  Kolin  
  C-vitamin  

Substanser må ha følgende fem grunnleggende kjennetegn for å kunne klassifiseres som vitaminer:

 • Det må være en organisk sammensetning som er annerledes enn fett, proteiner og karbohydrater.
 • Det må være en sammensetning i kosten.
 • Det må være helt nødvendig i små mengder for normale fysiske funksjoner.
 • Dets fravær må forårsake et mangelsyndrom.
 • Det må ikke kunne fremstilles i kvanta som er store nok til å støtte normale fysiske funksjoner.

De enkelte vitaminene

VITAMIN A

Vitamin A er nødvendig for:

 • Normalt syn
 • Sunn pels
 • Frisk hud
 • Friske slimavsonderende membraner
 • Friske tenner

VITAMIN D

Vitamin Ds primære funksjon er i forbindelse med kalsium og fosfor og inkluderer:

 • Forbedring av opptak og bevegelse i tarmene
 • Konservering og ben-avleiring

VITAMIN E

Vitamin E eksisterer i forskjellige former, hvor alfa-tokoferoler er den mest aktive formen. Alfa-tokoferoler fungerer som:

 • En kraftig biologisk antioksidant
 • Hjelper til med å holde membranen uskadd

Kroppen produserer skadelige frie radikaler (oksidanter) som forårsaker skader på celler som et biprodukt av det normale stoffskiftet. Frie radikaler svekker immunforsvaret, fremskynder aldringstegn og spiller en viktig rolle i utviklingen av en rekke sykdommer. De biologisk aktive antioksidantene, hvor vitamin E er en av de viktigste, kan beskytte kroppen mot skadelige effekter forårsaket av frie radikaler hvis nivået på antioksidantene er høyt nok.

VITAMIN K

Vitamin K er syntetisert av tarmbakterier og regulerer dannelsen av forskjellige blodkoaguleringsfaktorer.

B-KOMPLEKSVITAMINER

De enkelte B-vitaminene har spesifikke funksjoner, men generelt:

 • Fungerer de som komponenter i enzymer,
 • Fungerer de som elementer i stoffskifteprosessen.

VITAMIN C

Fordi vitamin C kan syntetiseres fra glukose i kroppen til friske hunder og katter, er den teknisk sett ikke essensiell. Men nyere forskning har endret fokus fra å forebygge mangler til behandling og forebygging av sykdommer. Vitamin C spiller en viktig rolle i immunforsvaret.

Vitamin C kan ha noen fordeler ved rekonvalesens fra stress som skyldes for mye trening.

L-KARNITIN

L-karnitin er en av de mest kjente vitaminlignende substanser. Det er en naturlig komponent i alle animalske celler. Dens hovedfunksjon er å hjelpe fettet med å omdannes til energi. L-karnitin transporterer fettsyrer til den indre membranen i mitokondriene (cellens energifabrikker), slik at de kan oksidere og omdannes til energi.

Med alderen blir mitokondriene mindre effektive og det produserer flere frie radikaler. L-karnitin hjelper til med å forebedre effektiviteten til mitokondriene, slik at færre frie radikaler produseres og mitokondrisk sunnhet opprettholdes lenger. Lever, skjelett og hjertemuskler inneholder 95-98 % av kroppens L-karnitin-innhold og er betydelige lagringssteder.

Det er dokumentert at L-karnitin hjelper overvektige katter til å gå ned i vekt.

KAROTENOIDER

En gruppe pigmenter som kalles for karotenoider utviser også vitaminlignende aktivitet. Mer enn 600 forskjellige forbindelser er klassifisert som karotenoider, men færre enn 10 % kan omdannes til vitamin A. Karotenoider finnes rikelig i appelsiner og grønne grønnsaker. Karotenoidene fungerer som antioksidanter.

Moskusgresskar Erter Brokkoli Gresskar Gulrøtter

FLAVONOIDER

Flavonoidene er en annen gruppe med pigmenter (røde, blå og gule) som utviser vitaminlignende aktivitet. De finnes i skallet og skinnet på fargege frukter og grønnsaker. Flavonoidene har noe effekt for vitamin C og fremmer antioksidantsystemet.

Squash Paprika Aubergine Tomater Røde druer

Relaterte artikler

 • Fordeler ved Prescription Diet-våtfôr

  Vis litt ekstra kjærlighet med våtfôr: et utmerket valg for hunder og katter med helseproblemer
 • Hvorfor antioksidanter er viktige

  Dogs running Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Proteiner

  Dogs running Proteiner består av aminosyrer som er lenket sammen i lange kjeder. Kjedene er samlet i tredimensjonale strukturer. Selv om det finnes mange, mange aminosyrer er kun 21 brukt i animalske proteiner.
 • Mineraler

  Dogs running Det antas at over 18 mineraler er essensielle for pattedyr. Per definisjon behøver dyr mer av et makromineral enn et mikromineral eller sporelementer. Alle makromineraler, utenom fosfor, er beskrevet i teksten.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.