Forebygging av varmeutmattelse hos katter

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Er du en katteeier som bor I et område med varme somre? Dersom du ikke har klimaanlegg er du kanskje redd for at katten din skal få varmeutmattelse. Det er kanskje mange spørsmål som går gjennom hodet ditt; hva vil skje når du ikke er hjemme på dagtid? Kommer katten din til å bli overopphetet – eller ha det vondt?

Heldigvis er det noe du kan gjøre for å holde huset ditt kjølig nok for din firbeinte venn.

Cat drinks water from a bucket and licks his nose

Varm by-sommer for katten

Når temperaturen begynner å stige, kan det hende katten din er mer komfortabel enn du tror: ifølge «The Washington Post» ligger gjennomsnittlig kroppstemperatur for katter på  hele 102 ° Fahrenheit. (ca. 38,9° C) Siden kattens forfedre levde i ørkenen kan den også få det meste av den væsken den trenger fra maten sin.

Dette betyr likevel ikke at katten din er trygg og komfortabel når den er innelåst i et varmt hus. Katter kan ikke svette slik som vi mennesker gjør for å kjøle oss ned. I stedet må din firbeinte venn hele tiden kvitte seg med varme ved å ligge på kjølige overflater, pese eller drikke kaldt vann.

Sørg for at katten din er komfortabel ved å ta noen forholdsregler rundt omkring i huset:

  • Vann, vann, overalt: Siden vann fordamper raskere om sommeren – og katten din kanskje vandrer rundt i hele huset – er det lurt å ha flere skåler med kaldt vann rundt omkring i huset ditt. Dersom du bor i et hus med mange etasjer, bør du ha en skål med vann i hver etasje. Plasser dem gjerne under en stol, eller borte fra sollys, og ved å bruke kattefôr kan du få dem til å virke mer innbydende. Du kan til og med sette noen tomme skåler i fryseren over natten og fylle dem om morgenen for at vannet skal holde seg kaldt lenger.
  • Hjemmelaget ispose: Legg igjen en hjemmelaget ispose der katten din liker å ligge. Dersom katten din blir for varm, kan en frossen vannflaske innpakket i et håndkle være godt å ha med seg når den ligger og sover om dagen. (Husk å legge den tilbake i fryseren når du kommer hjem igjen.) Du må aldri gå fra katten din alene sammen med en vanlig kjøpt ispose, fordi kjemikaliene den inneholder kan være farlige for katten om den sprekker, eller skulle lekke.
  • Trekk for gardinene: Ved å legge noen rom i mørke begrenser du mengden sol og varme som kommer inn i huset ditt i løpet av dagen. Ikke bare vil din firbeinte venn være takknemlig for litt skygge, men du vil også selv slippe å bli truffet av en hetebølge når du kommer hjem.
  • Ha på en vifte: En liten vifte eller to på de rette stedene kan hjelpe til med å sirkulere luften, og holde katten din kjøligere gjennom hele dagen. Du kan også vurdere å stille inn en timer på viftene, slik at de ikke står på hele dagen.
  • Lag en kald hule til katten: Katter elsker å kjøle seg ned under møbler. Du kan derfor vurdere å bygge opp sengen din, for å gi den god plass til å slappe av og sove komfortabelt under den. Alternativt kan du legge en duk på kjøkkenbordet, noe som kan gi den et luftig gjemmested på kalde fliser eller tregulv.

Sikkerhetstips

Katter trenger vann og frisk luft for å holde seg nedkjølt – men det er ikke alltid mest mulig er det beste. Sørg for at katten din ikke har tilgang på store kar med vann, eller svømmebasseng. Du må aldri gå fra et stort kar med vann, eller store bøtter med vann, til katten din. Dette skyldes drukningsfare. Dersom du har et svømmebasseng, må du sørge for at katten din ikke har tilgang til det når du ikke er hjemme.

Du bør være forsiktig med å la vinduene stå åpne, fordi katter kan da enkelt kan komme seg ut og rømme – eller et tungt vindu plutselig kan lukke seg på dem – derfor bør du ikke la vinduer på bakkenivå, eller tunge vinduer, stå åpne når du ikke er hjemme. Du bør likevel la minst et vindu, som katten din ikke når opp til, være åpent, slik at frisk luft kommer inn. Å blokkere et lite åpent vindu med en vifte kan være en god idé for både å sirkulere lufta, og samtidig hindre katten din i å gå ut.

Orange cat lying on a blue tile floor sleeping.

Varmeutmattelse hos katter: varlselstegn

Selv når du gjør alt du kan for å holde katten din avkjølt, er varmeutmattelse fortsatt en mulighet. Heteslag hos katter er faktisk vanligere hos noen raser enn hos andre. Siden Persere, og andre raser med flat nese, ikke kan pese like godt som andre raser, har de vanskeligere for å kjøle seg ned naturlig, og er dermed mer utsatt for varmeutmattelse, ifølge Preventive Vet.

Dersom du legger merke til overdreven pesing, en rask hjerterate, innsunkne øyne eller lite/ingen urin i kattedoen kan katten være dehydrert og lide av varmeutmattelse. Sjekk hydreringsnivåene ved å forsiktig løfte skinnet mellom nakken og skuldrene: blir hudfolden stående? Går den sakte ned igjen? Da er katten sannsynligvis dehydrert, og det er viktig å få den til veterinær med en gang! Det kan hende den må få intravenøs væskebehandling før tilstanden blir for alvorlig.

American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) anbefaler at katter med flat nese, i tillegg til katter som er eldre, overvektige eller har problemer med lungene eller hjertet, bør passes ekstra nøye på i forhold til varmeutmattelse. Dersom katten din har en av disse tilstandene – og du har prøvd måter å holde den kjølig på uten klimaanlegg – bør du kanskje snakke med veterinæren din. Det viktigste å huske på er å være proaktiv og observant når temperaturene stiger, slik at du kan se tegnene på varmeutmattelse tidlig, og gjøre noe med det.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er en kjæledyrsforelder som liker å dele hjemmet sitt med sine pelsbarn, to av sine egne barn og sin ektemann. Chrissie liker å tilbringe tid med hele familien sin, når hun ikke jobber som lærer, skriver eller blogger. Hun streber etter å skrive artikler som hjelper hunde- og katteeiere med å leve et mer aktivt og meningsfullt liv med sine hunder og katter.

Related Articles

Related products