Hvordan ta hundens eller kattens temperatur

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kjæledyrsforeldre er mer investert i helsen til sine hunder og katter enn noen gang før, og mange ønsker å lære å ta hundens og kattens temperatur. Veterinærer er glade for å se flere hunde- og katteeiere som aktivt engasjerer seg i helsen til kjæledyrene sine, og de fleste hjelper dem mer enn gjerne med å skaffe seg denne enkle ferdigheten. Det er ganske enkelt å lære å ta hundens eller kattens temperatur.La oss se på den beste måten å ta temperaturen på dine pelskledde familiemedlemmer.

Hvorfor du bør lære å ta hunden eller kattens temperatur

 

Katt som ligger under et rosa teppe ved siden av et vindu med en vinterlig scene utenfor.

Akkurat som med mennesker kan kroppstemperaturen til en hund eller katt fortelle oss mye om deres generelle helse.Selv om deres normale kroppstemperaturer er høyere enn vår, er det enkelt å fortelle hva som er for høyt eller for lavt.I henhold til Merck Veterinary Manuals' rektal temperaturreferanseguide er de normale temperaturene 38,1-39.2 °C for katter og 37,9-39.9 °C for hunder. Feber, eller en kroppstemperatur over det normale øvre området, kan informere eiere om problemer som heteslag, infeksjoner eller systemiske inflammatoriske sykdommer.I mellomtiden forteller en kroppstemperatur under det normale lavere området oss at de har mistet for mye kroppsvarme.De kan være hypotermiske (f.eks. fra eksponering for elementene om vinteren) eller muligens lider av sjokk, lavt blodsukker, underernæring eller en annen alvorlig systemomfattende sykdom.Og hvis hunden eller katten din er drektig, kan et beskjedent temperaturfall til og med fortelle deg at hun gjør seg klar til å føde babyene sine!

Når skal du ta en hund eller en katts temperatur

Når hunden eller katten er sløv, roligere enn normalt eller viser en endring i matlyst eller annen normal oppførsel, kan det være nyttig å ta temperatur.Dette gjelder spesielt for katter, som er beryktet for å skjule de fleste tegn på sykdom.Imidlertid er det viktig å merke seg at mange sykdommer kan oppstå uten endringer i kroppstemperaturen.Dermed bør du bare ta hunden eller kattens temperatur hvis du planlegger å kontakte en veterinær umiddelbart og diskutere bekymringene dine for din hund eller katts helse.Å ta hunden eller kattens kroppstemperatur kan hjelpe deg med å bestemme om og når du skal kontakte veterinæren din (en forhøyet temperatur bør alltid lede til en samtale). Temperaturavlesningen kan også gi veterinæren nyttig informasjon om hunden eller kattens tilstand.

Faktisk er det å ta temperatur hjemme så gunstig at det har blitt et vanlig undervisningssted for veterinærer og deres team. Hvis du ennå ikke har fått sjansen til å lære, og du føler at du må ta hunden eller kattens temperatur, spør veterinæren om veiledning på forhånd. Dette er av hensyn til både deg og din hund eller katt. Hvis du er interessert i å lære denne ferdigheten, kan du spørre veterinæren din om å få en opplæring, ettersom de fleste gjerne lærer deg hvordan du håndterer dette trygt hjemme.

 

Hvordan ta en hunds temperatur

Å ta en hunds temperatur er enkelt. Bare følg disse enkle trinnene:

Person som holder hodet til en Jack Russell terrier liggende på et dekk.

  1. Kjøp riktig verktøy: Du trenger et digitalt rektalt (ikke oralt) termometer laget av plast for å ta hundens temperatur.Du kan bruke termometre designet for mennesker, som du vanligvis finner på ditt lokale apotek for under 100 kroner.
  2. Hold tilbake ordentlig: De fleste eiere vil synes at dette er en to-manns jobb. Den ene personen kan holde hundens hode og holde kroppen i ro mens den andre holder opp halen. Noen hunder unngår prosedyren ved å sette seg ned, så du kan trenge en tredje person for å holde hunden stående. Du kan også bruke godbiter og leker som distraksjoner.
  3. Ta temperaturen: Etter påføring av vaselin på størrelse av en ert på termometerets ende, settes den inn i endetarmen (en tomme er langt nok). Vent deretter på pipetonen (eller på at den digitale avlesningen skal stabilisere seg) og du er ferdig!
  4. Hvis hunden din blir plaget eller du ikke kan holde den trygt, er det bedre å overlate temperaturen til veterinæren. Selv om denne informasjonen er nyttig, bør den ikke gå på bekostning av sikkerhet og velvære - din eller din hunds.

Ønsker du å lære å ta temperaturen til en katt?Det er like enkelt. Den eneste vanskelige delen er å få katten din til å oppføre seg. Fordi katter generelt er mindre og mer motstandsdyktige mot håndtering, kan det hende at katteeiere må prøve en rekke stimulanser eller håndteringsteknikker. Det kan være nyttig å få veterinærlaget ditt til å demonstrere de beste metodene for kattens individuelle størrelse og temperament.

Ting du må huske på når du tar hunden eller kattens temperatur

Når du skal lære å ta hundens eller kattens temperatur, er det viktig å ha riktig utstyr. For eksempel kan glasstermometre knekke og utsette hunden eller katten din for kvikksølv og glass, og noen eldre termometre kan bruke ganske lang tid å komme til temperaturen. Det er også kritisk at eiere tar hunden eller kattens kroppstemperatur fra endetarmen.

Selv om veterinærer lengter etter en mindre invasiv måte å ta pasientenes temperatur på, kan ikke-rektale metoder være vanskeligere å tolke.

Når du lærer hvordan du tar kattens temperatur, kan det ta litt tid og tålmodighet å holde katten tilbake. Det kan være nyttig å se på videoer på nettet for å holde katten din på riktig måte, men det er best å la veterinæren vise deg hvordan du gjør dette for din spesifikke katt.

Det er også viktig å merke seg at noen hunder eller katters kroppstemperatur er naturlig høyere eller lavere enn snittet. Selv om hunden eller kattens temperatur virker normal, bør du fortsatt kontakte veterinæren din for å diskutere bekymringene dine. Til slutt så kan en ikke gjenta ofte nok at ikke alle hunder eller katter kan trenes til å godta denne prosedyren. Hvis det forårsaker betydelig stress eller utgjør en fare for sikkerheten for deg eller hunden eller katten din, må du la veterinæren ta temperaturen.

 

Bidragsyters biografi

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly er en prisbelønt veterinær som er kjent for sin uavhengige tenkning, sitt livlige kjæledyrsoppdrag, hennes lidenskap for veterinæryrket og hennes berømte ærbødige dyrehelse.

Dr. K er utdannet doktor ved både Wellesley College og University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun mottok sin MBA ved The Wharton School of Business som en del av det prestisjetunge VMD/MBA dobbeltgradsprogrammet. Hun eier nå Sunset Animal Clinic, en veterinærpraksis i Miami, Florida.

Men det er ikke alt. Dr. K er en nerdete leser, ivrig strikker, hot yoga fanatiker, musikknørd, slitende romanforfatter og utrettelig foodie. Hun bor i South Miami med fire hunder, utallige katter, to redde geiter og en morsom flokk med høner.

Du kan følge hennes forfatterskap på DrPattyKhuly.com og på sunsetvets.com.

Relaterte produkter