Hvordan få en katt til å gå opp i vekt

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det kan være vanskelig å vite om katten din er for tynn eller ikke. I følge International Cat Care er 39 til 52 prosent av britiske katter overvektige. Fordi så mange av kattene vi ser er overvektige, kan en normalvekt virke unormalt tynn for eierne deres. Det kan også være vanskelig å si om katten din er tynn hvis den har lang pels eller en slapp mage.

Selv om en mager katt ikke nødvendigvis behøver en hastetur til veterinæren, finner du deg selv i å søke "Hvordan få en katt opp i vekt", så er det sannsynligvis på tide med videre undersøkelser.

Er katten min for tynn?

Det kan være utfordrende å vite om katten din er for tynn.Grå, stripete tabby-katt ligger på en seng Heldigvis er det to enkle verktøy du kan bruke for å finne ut om katten din er for tynn, overvektig eller akkurat passe.

 • Body Condition Score: Veterinærer bruker body condition score (BCS, sammenlignbar med kroppsmasseindeks for mennesker) for å evaluere vekten til hunder og katter. Et BCS-diagram kan hjelpe deg med å finne ut om katten din er for tynn. Du kan enten finne en guide på nettet, fra organisasjoner som PDSA, eller på veterinærkontoret ditt.
 • Håndtesten: Du kan også bruke hånden som referanse for å finne ut av hva tilstanden til katten din er. Føl kattens ribbein (plassert bak forbena); hvis de kjennes likt som baksiden av hånden din, er vekten deres akkurat passe. Hvis ribbeina deres ser ut eller kjennes likt som knokene dine, så har du en mager katt. Hvis ribbeina kjennes likt som håndflaten din, er de sannsynligvis overvektige. Fortsatt usikker? Sjekk ut denne videoen fra dvm360 som demonstrerer håndtesten.

Årsaker til vekttap hos en mager katt

Det er to hovedårsaker til en tynn katt: enten spiser de ikke nok, eller så bruker de flere kalorier enn de får i seg. De spiser kanskje ikke nok på grunn av stress, tannsykdommer, kvalme eller en rekke andre årsaker. Katter med visse sykdommer kan oppleve vekttap, og dette kan være det første, og noen ganger det eneste, ytre tegn på at en underliggende lidelse har utviklet seg. Vekttap kan også skyldes aldersrelaterte endringer i kroppsfunksjon og metabolisme som kan oppstå hos enkelte geriatriske katter over 10 år.

Den andre grunnen til at en katt kan være for tynn er matmangel. Hvis du finner en løskatt som er underernært, kan du kontakte ditt lokale krisesenter eller veterinæren din for å få deres mening om hva du bør gjøre for å få katten tilbake i god form. De kan be deg om å ta den med deg til de. Adopterte løskatter bør alltid tas med til veterinæren for å bli undersøkt for helseproblemer.

Vekttap kan være subtilt og begynne langsomt. Nyere forskning har vist at vekttap er et veldig tidlig tegn på nyresykdom og kan begynne å manifestere seg tre år før en diagnose stilles. Tidlig intervensjon gir mulighet til å starte terapier tidligere. Derfor kan regelmessige kontroller hos veterinæren som inkluderer kroppsvekt være svært nyttig for tidlig oppdagelse av sykdommen.

Det regnes som en medisinsk nødsituasjon hvis katten din (mager eller ikke) slutter helt med å spise. Hvis det er tilfelle, bør du ta katten til veterinæren med en gang. Katter som ikke spiser på flere dager kan utvikle en livstruende tilstand som kalles hepatisk lipidose, også kjent som fettleversyndrom.

Hvordan få en katt til å gå opp i vekt

Langhåret grå og hvit katt spiser mat fra en katteskålHvis du tror katten din trenger å gå opp i vekt, bør du først ta den med til veterinæren slik at underliggende medisinske tilstander kan utelukkes. Hvis ingen helseproblemer blir funnet, kan tipsene nedenfor hjelpe deg med å få katten din tilbake på sporet og gå opp i vekt.

 • Friske (men magre) katter trenger kanskje ganske enkelt flere måltider per dag og/eller fri tilgang til tørrfôr for å gå opp i vekt. Katter foretrekker å "beite" eller spise små måltider gjennom dagen, så å ha fôr tilgjengelig hele dagen kan utgjøre hele forskjellen. Sørg for å sjekke med veterinæren din for å se om dette vil være et godt alternativ for katten din. Fritt valg av fôr kan føre til fedme og anbefales kun under visse omstendigheter.
 • Hvis du har mer enn én katt, kan det hende den ene vokter fôret og hindrer en annen i å spise porsjonen deres. Sørg for at alle katter har tilgang til fôr hele dagen i et trygt, ikke-truende miljø.
 • Hvis katten din er nervøs, sørg for at fôrskålen ikke er i nærheten av en gjenstand som skremmer dem, for eksempel en radiator, et bråkete rør eller en bjeffende hund.
 • Hvis du fôrer katten din med tørrfôr, tilby den våtfôr i tillegg (eller omvendt).
 • Hvis du pleier å pynte fôret med litt topping og akkompagnerer måltidet med mye lek og kjærlighet, prøv å tilby enkle måltider rett ut av posen eller boksen på et rolig sted uten mye oppstyr.
 • For katter som virkelig er kresne, prøv forskjellige smaker og konsistenser av både tørr- og våtfôr - noen katter foretrekker kyllingpostei, andre laksegryte - men sørg for å bytte fôr på riktig måte for å unngå fordøyelsesproblemer.
 • Varm opp fôret i mikrobølgeovnen i noen sekunder for å forbedre aromaen. Sørg for å bruke en passende mikrobølgeovn når du gjør det, og sjekk temperaturen før fôring.
 • Ha en liten mengde med ukrydret, stekt kylling i fôret; de fleste katter elsker lukten og smaken av stekt kylling. Pass på å bare fôre hvitt kjøtt uten skinn. Husk at kattens daglige måltid hovedsakelig skal være godt balansert kattefôr.
 • Prøv å tilsette en veldig liten mengde væske fra hermetisk tunfisk eller usaltet kyllingbuljong til kattens fôr.

Noen katter kan rett og slett trenge et fôr med høyere kalorimengde og kan ha nytte av et diettfôr med høyt kaloriinnhold. Eldre katter som sliter med å holde vekten kan ha nytte av et lettfordøyelig fôr rik på antioksidanter, omega-3 og -6 fettsyrer og prebiotika. Hvis katten din er diagnostisert med et helseproblem, kan veterinæren din anbefale et diettfôr spesielt utviklet for å hjelpe katten din.

Sjekk alltid med veterinæren din før du bytter kattens fôr eller gir den kosttilskudd.

Hvis du tror katten din kan være for tynn, er det alltid best å snakke med en veterinær. De kan hjelpe deg med en plan for å få katten din til å spise mer, og kan avgjøre om det er noen alvorlige problemer som ligger til grunn for vekttapet. Forhåpentligvis, med litt tålmodighet og veterinærinnspill, vil du få en pelskledde vennen din tilbake til en sunn vekt på kort tid.

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Et medlem av American Society of Veterinary Journalists, Dr. Wooten fordeler arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, som foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og kundekommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat ADULT Kattefôr med Kylling

  Det er minst tre ganger så stor risiko for at kastrerte katter blir overvektige og får problemer med urinveiene. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat er tilpasset behovene til kastrerte katter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og en unik vektstyringsformel. 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer til fôring i hverdagen.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Mature Adult/Senior 7+ gir balansert ernæring som bidrar til å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer til fôring i hverdagen.
  Buy Now »