Alt om kattelopper

Publisert av Kara Murphy
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du har lagt merke til at katten din klør seg mer enn normalt, kan det være at den er invadert av små parasitter, ellers kjent som kattelopper. Du lurer kanskje på hvordan katten fikk loppene og hvordan du blir kvitt dem. Les mer for å svare på disse spørsmålene og for å finne ut mer om kattelopper.

Hvordan fikk katten min lopper?

I følge British Pest Control Association kan lopper hoppe mer enn 100 ganger sin egen kroppslengde. Noen har til og med kunne hoppe 200 ganger sin egen kroppslengde! Dette hopptalentet hjelper disse ikke-flyvende parasittene med å forflytte seg enkelt fra bakken til en ny vert, eller fra vert til vert.

Dyr du kan finne i hagen din — som rever, mus, ekorn og mer — er ofte infiserte med lopper, og loppetypen kan variere mellom de forskjellige artene. De kan etterlate lopper eller larver i hagen din, og noen av disse loppene kan komme seg inn i hjemmet ditt ved å haike på deg eller et dyr på vei innendørs. Lopper kan enkelt hoppe mellom både katter og hunder, uavhengig av art.

Katten din kan til og med simpelthen ha fått en loppe på seg ved å sitte i sin favorittvinduskarm.

Stripete katt med rødt halsbånd klør seg på øret.

Hvordan avdekke lopper på katten din

Et par lopper (hankjønn og hunkjønn) kan bli en kjempeinfestasjon i løpet av kort tid siden én enkelt jenteloppe kan legge opp til 50 egg om dagen, forklarer RSPCA. Det mest åpenbare tegnet på en loppeinfestasjon er at katten klør seg intenst på huden sin eller ser ut til å bite i huden sin. PDSA forklarer også at du kanskje legger merke til:

 • Skallede flekker eller grov/spiss pels.
 • Sår eller irritert hud.
 • Utslett eller bitemerker.

Dersom du mistenker at katten din har lopper, dra en fintannet kam gjennom pelsen deres mens de står på et hvitt ark eller håndkle. Om de har lopper, faller sannsynligvis små sorte flekker ned (loppenes avføring), som blir røde om du fukter papiret. Du kan se lopper med det blotte øye, så du ser muligens også et par lopper på den hvite bakgrunnen.

Hvilke helseproblemer kan lopper forårsake?

Kattelopper kan være mer enn bare irriterende; noen ganger kan de være syndebukken bak andre alvorlige helseproblem. For eksempel kan lopper overføre bendelormer. Dersom kattungen din fortsatt har lav vekt eller om den har mye lopper, kan loppenes blodsuging potensielt føre til blodmangel.

Behandling og forebygging av lopper

Klar for å skremme bort disse små krypene? Det første du må gjøre er å ringe veterinæren din for råd og behandlingsmuligheter. Veterinæren anbefaler kanskje også å få katten testet for bendelorm og andre sykdommer.

Ikke bare må katten behandles, men du må også fjerne alle skadedyrene fra eiendommen din med omhyggelig støvsuging og husvask for å forhindre en ny infestasjon. Veterinæren kan anbefale hvordan du effektivt kan bli kvitt alle disse utøyene i hjemmet ditt.

Du kan forhindre at lopper kommer tilbake ved å bruke et av de repellerende loppe- og flåttmidlene som finnes på markedet, selv på innekatter. PSDA anbefaler å bruke et reseptbelagt produkt fra dyrlegen din siden produkter fra butikkhyllen i dagligvarebutikken eller dyrebutikken ofte inneholder mindre effektive ingredienser. De advarer også mot å bruke loppemiddel for hunder eller husloppsprayer på katter.

Veterinæren kommer sannsynligvis til å anbefale behandling av katten hele året. Avhengig av hvilken del av verden du bor i, kan lopper være et problem året rundt (middelhavsområdet og afrikanske land, for eksempel), et sommerproblem (mildere klima) eller ingen problem overhodet (i nordiske område). Det er viktig å innse at, takket være global oppvarming, loppene fryder seg mer og mer. Du tror kanskje at du har verdens reneste katt, men lopper kan påvirke alle dyr. Så hold et øye med katten og se til at den er frisk, glad og kløfri.

Bidragsyters biografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er en frilansskribent og dyreeier som bor i Erie, Pennsylvania. Hun har en goldendoodle som heter Maddie.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »