Ting å ta i betraktning når du adopterer en katt fra et dyremottak

Publisert av Jeanne Grunert
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Når du adopterer en katt fra et dyremottak, får du ikke bare en ny bestevenn; du redder også et liv. Forskning viser at minst 131 000 katter tas inn på dyremottak i Storbritannia hvert år, og sannsynligvis har dette tallet økt etter at nedstengingene for COVID-19 tok slutt. Med så mange herlige katter å velge mellom, er det absolutt en god idé å redde en katt fra et dyremottak.

Hvor du kan adoptere en katt fra et dyremottak

Du har et par valgmuligheter når det kommer til å adoptere en katt fra et mottak i Norge. Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende organisasjon som har sentre spredt rundt om i landet, og er et trygt valg. Eller så finnes det noen lokale sentre rundtomkring, som for eksempel FOD i Oslo , som tilbyr omplassering. Det beste du gjør er å undersøke litt grundig på nettet hva mulighetene dine er i nærområdet ditt. Din nye pelskledde venn vaksineres, id-merkes og steriliseres eller kastreres før adopsjonen, eller så er disse tjenestene tilgjengelig mot betaling.

Hvert individuelle mottak har sine egne retningslinjer og kostnader assosiert med adopsjon, så hør med ditt lokale dyremottak for mer informasjon om hvordan du kan adoptere en katt og hva du trenger å gjøre før du tar den med hjem til deg.

Er katter fra dyremottak vanskelige?

Ikke i det hele tatt! Selv om det kan være tilfeller hvor noen katter kom inn på mottaket som følge av adferdselsproblemer, ender mange helt uskyldige katter opp på mottak. Faktisk er de vanligste grunnene relaterte til de forrige eierene. Det kan ha vært en brå endring i livene deres som gjør at de ikke lenger kan ta vare på katten, som for eksempel flytting til hjem der katter ikke er tillatt, eller etter å ha flyttet sammen med noen som har katteallergi. Eierens sykdom eller dødsfall kan også være en trist grunn til at en katt ender opp på et mottak. Uansett årsak forklarer de fleste mottakene grunnen til hvorfor spesifikke katter er tilgjengelige for adopsjon, og kan gi veiledning om hvordan du best kan integrere en ny katt i husstanden din.

Hvorfor adoptere fra et dyremottak?

Katter som trenger et nytt hjem er ofte midt i blinken for førstegangsdyreeiere. Flesteparten av disse kattene har allerede bodd inne, og kjenner derfor til de daglige rutinene i et hjem. Dyremottak har mange forskjellige katter å velge mellom, noe som lar deg finne den perfekte følgesvennen for din livsstil.

Det å vite hva en kan forvente seg, eller i det minste hva en katt har opplevd tidligere, er en annen fordel med å adoptere en voksen katt fra et kattemottak. De fleste mottakene biter seg merke i lynnet til de forskjellige kattene og har en oversikt med bakgrunnsinformasjonen til katter overlatt til mottaket av tidlige eiere. Denne informasjonen kan brukes for å finne katten som passer deg best.

Å finne katten for deg

Når du leter etter en katt å adoptere fra et dyremottak, bør det å finne en katt som passer best til ditt hjem, din familie og din livsstil ha høy prioritet. Gode dyremottak adopterer kun ut friske dyr, selv om noen av dem kan ha ekstra behov som kostholdsbegrensninger, daglig medisinering eller noen tilpasninger i hjemmet. Sørg for å avklare dette med en ansatt på mottaket før du forelsker deg i en katt du kanskje ikke kan ta vare på.

Tilbring tid med kattene så du kan danne deg et bilde over personlighetene deres. Vær åpen til å lytte til rådene mottakets ansatte og frivillige har ettersom de har tilbragt mye tid med kattene.

Adopsjonsprosessen

Hvert mottak har egne prosesser når det kommer til adopsjon, så sjekk mottakets nettside (eller ring dem) for mer informasjon før du besøker dem. Følgende steg er ganske standard prosedyre i adopsjonsprosessen:

  1. Noen mottak krever skjema med navnet på en veterinær, telefonnummer og referanser. Se etter en lokal veterinær selv før du kontakter mottaket så har du denne informasjonen klar.
  2. Om du tar en titt på mottakets nettside så finner du ofte ne oversikt over de adopsjonsklare kattene. Dersom du ser en katt du liker, ring i forveien for å forsikre deg om at den fortsatt er tilgjengelig.
  3. Avtal et tidspunkt med dyremottaket og møt katten.
  4. Ta med førerkortet ditt eller lignende bevis på din adresse og identitet. Du må også kunne betale adopsjonsavgiften.
  5. Noen mottak tilbyr en enkel pappeske å frakte katten hjem i, men om du har eget kattebur, ta det med deg. Katter bør alltid fraktes i trygge, stødige bur.
  6. Noen dyremottak har 24-timers ventetid, så det kan hende at du ikke får med deg katten hjem umiddelbart. Husk at dette gir deg tid til å tenke på avgjørelsen din, og det lar mottaket få nok tid til å kjøre en bakgrunnssjekk på deg for å forsikre seg om at du er en pålitelig dyreeier.
  7. Du kan bli spurt om å signere en adopsjonskontrakt som fastsetter betingelser for å beholde katten din. For eksempel kan det være påkrevd at katten kastreres eller steriliseres og at den vaksineres regelmessig. Du kan også bli spurt om å levere katten tilbake til dyremottaket dersom du, av en eller annen grunn, må finne et nytt hjem for katten.
  8. Til slutt, ta med katten din hjem. Ha kattedo, mat- og vannskål samlet i ett rom; å begrense katten til ett område av huset de første dagene hjelper katten med omstillingen til de nye omgivelsene. Gi masser av leker og gjemmesteder, som for eksempel en pappeske eller en myk sovehule.

Kjenn til kostnadene på forhånd

Å skaffe seg katt er en stor forpliktelse. Som dyreeier er du ansvarlig for kattens velferd hele livet deres. Å kjenne til kostnadene og tidsforpliktelser som katteeier er en vesentlig del av adopsjonsprosessen.

Adopsjonsgebyr er hovedsaklig den første investeringen og hos Dyrebeskyttelsen koster dette rundt 1300,-. Hos de fleste mottakene til Dyrebeskyttelsen så kommer kattene ferdig id-merket, kastrerte og med en grundig helsesjekk. Om du adopterer en katt fra et uavhengig kattehjem eller privat, så kan det hende du må selv betale for kastrering, id-merking, vaksinasjon og helsesjekk, så kontakt din lokale veterinær for å få et prisoverslag.

Sjekk også ulike forsikringsselskap som tilbyr forsikring av din nye venn, slik at du kan velge den forsikringen som passer behovet til deg og ditt nye familiemedlem best og gjør at dere er forberedte om uhellet skulle være ute.

I hverdagen

Glem heller ikke at du trenger kattedo, kattesand, mat- og vannskål og leker. En børste er også god å ha for å hjelpe til med pelsstellet. Om pelsstellet blir for meget for deg og vennen din kan det hende at du trenger profesjonell hjelp. Kattefôr er også en meget viktig utgiftspost, og det er viktig at du gir katten din et fôr som holder den frisk og rask og som møter alle de behovene som den har. Hill's har mange ulike varianter for ethvert behov og enhver smak, du finner det enten hos veterinæren din, hos utvalgte forhandlere eller på nettet.

Hva med tidsforbruk? Du trenger ikke å gå på tur med katten din, men du bør glede deg til å tilbringe kvalitetstid med din nusselige venn hver dag. Stell, lek, mating og trivsel i hverandres selskap er essensielt for å skape dype bånd med ditt nyeste familiemedlem.

Katter kan være godt selskap, og gir mye kjærlighet og underholdning samtidig som at de ber om lite i retur. Så, adopter en katt fra et mottak. Som det heter seg; dette kan være starten på et vakkert vennskap.

Bidragsyters biografi

Jeanne Grunert Bio bilde

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert er en frilans skrivent, blogger og forfatter. Hun eier seks adopterte katter og en adoptert hund, og skriver omfattende om dyrepleie, hagestell og andre livstilstema. Lær mer om Jeanne og hennes verk på hennes forfatternettside.


Gjennomgått av Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter