Vanlige problemer hos en overvektig katt

Publisert av Chrissie Klinger
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Bekymret over hvor rund katten din har blitt? Det er lett for folk å innse at de har gått opp i vekt når klærne blir litt trange, men når det kommer til din pelskledde venn, er det opp til deg å se etter varseltegnene. Hvis katten din trenger å gå ned i vekt, følg disse rådene.

Hvordan oppdage om katten din er overvektig

Når du ser katten din hver dag, er det ikke alltid lett å oppdage vektendringer — spesielt hvis det er snakk om en rase med lengre pels. Av den grunn er det veldig viktig å overvåke kattens vekt livet ut. Å oppdage kattens vektendringer i begge retninger hjelper deg med å være føre var.

Tro det eller ei, men vektnedgang hos katten din kan også være grunn til bekymring. Vektendringer — i begge retninger — kan være forårsaket av helsemessige tilstander. På samme måte kan kattens vekt forårsake helseproblemer. Hvis katten din viser tegn på helseproblemer, sørg for å snakke med veterinæren din. Veterinæren kan avgjøre om katten din trenger å gå ned i vekt eller ei for å forbedre helsen dens, samt se etter andre helseproblemer som kan være grunn til bekymring.

Lavt aktivitetsnivå

Et annet tegn på at du kan ha en overvektig katt er at den er mindre aktiv enn vanlig. Når en katt er kastrert, begynner den å vise tegn på en langsommere metabolsk hastighet, noe som betyr at den kan være mindre aktiv og derfor trenger færre kalorier. Hvis mengden kalorier som fôres ikke er riktig justert, kan katten fortsette å gå opp i vekt og bli overvektig.

Alderen til katten din må også tas i betraktning når du overvåker aktivitetsnivået. Vanligvis blir eldre katter mindre aktive og kan derfor trenge å spise mindre mat. Noen ganger merker katteeiere som justerer kattens fôrmengde at aktivitetsnivået øker som et resultat.

Overfôrer du?

Det første trinnet i å hjelpe en katt med å gå ned i vekt er å kontrollere mengden fôr du legger i skålen dens. Med hjelp av veterinæren din, velg et komplett og balansert fôr tilpasset kattens nåværende alder og kostholdsbehov (katter bør også unngå menneskemat!).

Usikker på hvor mye mat du bør gi katten din? Start med å se på emballasjens bakside for produsentens anbefalinger. Noen få gram for mye eller for lite kan utgjøre en stor forskjell for en katt, så det kan være en god idé å måle porsjonen med en kjøkkenvekt for å være sikker på at du er så nøyaktig som mulig.

Kattens daglige fôrmengde bør deles inn i 4-6 måltider hvis det lar seg gjøre. Dette passer dens fordøyelse bedre og hjelper den til å føle seg mett dagen lang. Fôringsautomater med tidsinstilling kan være veldig nyttige hvis du er på farten, og kan til og med fôre katten din mens du sover!

Diskuter nøyaktig mengde og hyppighet med veterinæren din. Selv om baksiden av matemballasjen gir en generell veiledning, er veterinæren din til syvende og sist den beste til å fastslå typen fôr og mengden katten din bør spise for å gå ned i vekt eller opprettholde en sunn vekt.

Når du har de riktige fôrmengdene på en passende fôringsplan, er neste trinn å innlemme riktig (men underholdende) trening i kattens rutine.

Tren bort vekten sammen

Endringer i fôring alene kan hjelpe katter med å unngå fedme, men for de fleste trengs en kombinasjon av kosthold og trening. Å leke med katten din er en fin måte å stimulere den på, få den i bevegelse og styrke båndet ditt til den.

Katter er naturlige rovdyr, så det er viktig for katten din å finne lekne måter å utnytte dette instinktet på. Det kan være morsomt for både katter og eierene deres å finne på nye og kreative leker som gjemsel eller miniatyrhinderløyper inne i huset. Hvis du ikke har enkle gjenstander i huset som katten din er interessert i å leke med, kan noen få nye leker hjelpe den med å engasjere seg og gjøre seg klar til å være mer aktive. Sjekk ut listen vår over leker du kan gjøre med katten din for å få den i bevegelse.

Start med å oppmuntre katten din til å leke i noen minutter et par ganger om dagen. I løpet av de neste ukene, prøv å bygge opp til flere runder med lek om dagen. Katter liker vanligvis bare å leke i omtrent fem minutter av gangen, så det er bedre å nyte mange korte lekeøkter i stedet for å prøve å tvinge inn en lang økt.

Enhver økning i aktivitet kan hjelpe din overvektige katt til å bli slankere og til og med konsekvent opprettholde en sunn vekt. Når den spiser riktig og har en mer aktiv rutine, vil katten din virkelig nyte en bedre livskvalitet - noe alle katteeiere ønsker for sine kjære følgesvenner.

Ta grep for å opprettholde en sunn vekt

Å holde katten innenfor et sunt vektområde forbedrer ikke bare livskvaliteten dens, men det kan også spare deg for mye penger. Ifølge PFMA bruker hunde- og katteeiere flere millioner hvert år på å bekjempe helseproblemer forårsaket av fedme. Enten du har en overvektig katt nå, en som viser begynnende tegn på overvekt, eller bare generelle bekymringer angående dens potensiale for fedme, er det til fordel for hele familien å kontrollere kattens fôrinntak og aktivitetsnivå.

For å holde katten din på en sunn vekt, sørg for å kontinuerlig overvåke aktivitetsnivået dens, veie det daglige fôrinntaket og la veterinæren din regelmessig evaluere kattens vekt og kostholdsbehov. Vurder også å spørre veterinæren om et kattefôr spesielt utviklet for katter etter at de har blitt kastrert. Dette fôret kan støtte en reduksjon i kattens metabolske hastighet for å redusere sjansen for vektøkning.

Bidragsyterens bio

Chrissie Klinger Bio Foto

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er en lærer, mor og dyreeier med en lidenskap for å leve en sunn og miljøbevisst livsstil.

 

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »