Er tomater farlig for hunder? Verdt å vite

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det skjedde igjen. Hunden din snappet opp noen godbiter med menneskemat på egenhånd. Enten hunden din spiste den siste pizzabiten ved siden av ovnen eller glefset i seg en full salsaskål på salongbordet, lurer du sikkert på om det er trygt at hunden din spiser tomater.

La oss undersøke om hunder kan spise tomater og tomatbaserte produkter som pizzasaus uten å bli syke. Og i så fall, hva kan de trygt prøve?

Morsom og nydelig hund står sulten ved et bord med velsmakende pizza og venter på å bli matet, søt hund ser på deilig italiensk mozzarella med tomater og basilikum på restaurantens terrasse

Kan hunder spise tomater?

Pet Poison Helpline sier at tomater er "generelt sett ganske trygge for hunder." Men bare visse deler av planten kan inntas av hunder. De røde (oransje eller gule på noen tomatvarianter) kjøttfulle delene som vi spiser og tilbereder når de er modne, er OK for hunden din.

Problemet oppstår når hunden din spiser andre deler av tomatplanten, inkludert bladene, blomstene, vinstokkene, stilkene eller grønne tomater. Disse inneholder tomatin, et kjemisk stoff som kan gjøre hunden syk ved svelging.

Kennel Club forklarer at hvis du ser hunden din spise de grønne delene av tomatplanten, må du se etter disse tegnene på forgiftning og ringe veterinæren så snart som mulig:

 • Magebesvær (som kan omfatte oppkast eller diaré)
 • Tap av koordinasjon
 • Skjelving eller anfall
 • Muskelsvakhet

matlaging, mat og hjemmekonsept - nærbilde av mannlig hånd som skjærer tomat på skjærebrett hjemme

Slik lar du hunden din trygt nyte tomater

Modne tomater er klassifisert som ikke-giftige for hunden, men bør betraktes som en godbit, ikke et måltid. Derfor er det helt greit å dele en nyplukket cherrytomat fra hagen med hunden din eller tilby den en tomatskive når du lager middag. Bare sørg for å fjerne eventuelle stilker eller blader.

Når det gjelder den tidligere nevnte pizzaen og salsaen, er det best å unngå å fôre hunden din menneskemat som inneholder flere ingredienser. For eksempel kan det være løk eller hvitløk i terninger i salsaen eller pizzasausen, og mat i Allium-familien (løk, purre, gressløk) er ikke trygg for hunden din, ifølgeVital Pet Club.

søtt bilde av herlig spaniel bak gjerdet i en hage med irrgrønt gress i sollysKan jeg ha hund og dyrke tomater?

Ja! Hvis du liker hagearbeid, bør du vurdere å dyrke tomater i potter som holdes unna der hunden din leker utendørs. Noen hobbygartnere plasserer tomatpotter på terrassen eller i inngangspartiet som en del av innredningen. Du kan også vurdere å henge potter med miniatyrcherry- og druetomater høyt over kjæledyrets lekeområde på et gjerde eller en krok.

Du kan også plassere et lite gjerde rundt kjøkkenhagen. Dette vil bidra til å unngå at hunden snuser på frøplantene og smake på de giftige grønne delene av tomatplanter.

Så, er tomater farlig for hunder? Mens modne tomater ikke anses som giftige, anbefales ikke grønne stilker, blader og umodne tomater, og hunder bør holdes unna disse. Med det i tankene kan det være en bedre idé å velge en risikofri godbit og forhindre at hunden din nærer seg i hagen.

Bidragsyters biografi

Angela Tague

Angela Tague

Angela Tague er en dyremamma og forfatter som bor i Midtvesten. Når hun ikke roter på kjøkkenet, utforsker naturstier med hunden sin eller deltar på et yogaverksted, er hun heltidsskribent for flere livsstils- og teknologimerker. Du finner henne på Twitter og LinkedIn @AngelaTague.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Prescription Diet™ Canine d/d™ Lamb

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine d/d™ Lamb er sammensatt for ernæringsstøtte til hunder som har problemer med huden samt oppkast/diaré pga. allergi.
 • Hill's Prescription Diet d/d hundefôr med and

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine d/d™ Duck er sammensatt for ernæringsstøtte til hunder som har problemer med huden samt oppkast/diaré pga. allergi.
 • Hill's Prescription Diet j/d hundefôr med lam

  Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine j/d™ er klinisk dokumentert å forbedre bevegelighet på bare 3 uker med den rette balansen av sunne næringsstoffer og en spesiell omega-3-olje.<br><br><b> Hovedfordele:</b><ul><li>Klinisk dokumentert å hjelpe hunder med å gå, løpe, leke og gå i trapper bedre – se forskjell på kun 21 dager</li><li>Hjelper hunden din med å gå, løpe og leke bedre ved å lindre ømme ledd og vedlikeholde sunn brusk.</li><li>Hjelper til med å vedlikeholde leddbrusken ved hjelp av EPA, en spesiell omega-3-fettsyre fra fiskeolje samt glukosamin og kondroitinsulfat fra naturlige kilder</li></ul><b></b><b><b><br></b>Ta kontakt med dyrlegen din for mer informasjon og veiledning om hva som er best for hunden din.</b>
 • Hill's Prescription Diet d/d hundefôr med laks

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine d/d™ Salmon er sammensatt for ernæringsstøtte til hunder som har problemer med huden samt oppkast/diaré pga. allergi.