Forstå kattens oppførsel

$authorText
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter er flinke til å fortelle deg om de trenger noe, enten vokalt eller med kroppen. Men hva er det egentlig katten din prøver å si? Les videre for å lære mer om kattens oppførsel.

Hva sier katter gjennom mjauingen sin?

Etter hvert som kattungen din vokser opp, vil dens små "mjau" begynne å bli erstattet av mer voksne, karakteristiske "mjau". Interessant nok har katter lært seg, gjennom domestisering, å "snakke" til mennesker. Mjauing er nesten aldri rettet mot andre katter, bare mot mennesker. Så hør etter, den snakker til deg!

Lave, dype mjau betyr vanligvis at katten din er ukomfortabel eller ulykkelig av en eller annen grunn. Høye, kvitrende mjau betyr at den er gladere, og hvis den fortsetter å gjenta dem, prøver den å fange din oppmerksomhet av en eller annen grunn. Til slutt finner du ut når kattungen din prøver å si "mat meg", "kos med meg" eller "jeg har fått nok av å bli klappet på nå!"

Hva betyr maling?

Maling er vanligvis et tegn på tilfredshet, selv om dette ikke alltid er tilfelle. En katt som er syk eller engstelig vil noen ganger male som en måte å berolige seg selv på.Men mesteparten av tiden når kattungen din maler høyt mens den gnir seg mot deg eller sitter på fanget ditt, er det et tegn på hengivenhet eller en forespørsel om noe, for eksempel mat.

Hvorfor katten din hveser og knurrer

Hvis du hører disse lydene, har du en skremt eller sint liten pus. Disse lydene er vanligvis ledsaget av stillinger og uttrykk som å blåse opp pelsen eller trekke tilbake ørene, og katten prøver å høres så skummel ut som mulig for å beskytte seg selv. Du vil vanligvis høre den hvese og knurre under anspente møter med andre dyr, men den kan også bruke disse lydene for å kommunisere at den er misfornøyde med noe du gjør mot den.

Hvorfor gnir katter ansiktet mot deg?

Når katten din gnir ansiktet mot deg, avsetter den feromoner fra kinnene dens som en måte å si "mitt!" på. Feromoner er kjemiske meldinger produsert over hele kroppen til en katt som kan kommunisere forskjellige ting, for eksempel besittelse, frykt eller seksuell status.Ansiktsgnidning er et godt tegn, fordi katten din viser at de liker deg og trives i ditt selskap.

Si det med halen

Halen til katten er en utmerket indikator på følelsene dens. En glad pus vil holde halen rett opp, men hvis den er redd, putter den halen mellom bena eller blåser den opp. Bred svitsjing av halen til en voksen katt viser irritasjon eller utålmodighet. Hvis de virkelig er opprørte, vil halen dens bevege seg raskt fra side til side; dette er helt klart truende oppførsel. En rykkende hale er et sikkert tegn på kattens begeistring og nysgjerrighet. Hvis du klapper en katt og halen dens begynner å rykke eller flikke fra side til side, er det best å fjerne hånden siden det ofte er et tegn på at den har fått nok. Sørg for at barna dine også kjenner til disse tegnene, siden det å gå glipp av denne subtile kattekommunikasjonen ofte ender opp med at barn blir klorte eller bitte. Altfor ofte får katten skylden, når vi bare ikke la merke til hva den prøvde å fortelle oss.

Kattungens ører kan også gi deg ledetråder. Rake ører indikerer at katten er interessert i hva som skjer rundt den. Hvis ørene holdes oppreist og bøyes fremover, føler katten seg avslappet og vennlig. Men når en katt flater ørene ned mot hodet, er det et tegn på frykt eller aggresjon. Ører lagt i en sideveis posisjon kan også være et tegn på spenning og årvåkenhet.

Hva det betyr når kattungen din knar/elter

Det er vanlig å se en katt som elter plassen der den er i ferd med å slå seg ned eller når den sitter på fanget eller brystet ditt. Dette indikerer tilfredshet og er en tilbakevending til tiden da de lå på moren bryst, da de knadde på spenen for å øke melkeflyten.

Kattens vaner: pussig!

Det er ingen tvil om at katter har noen veldig pussige vaner. Har du noen gang spredt en avis på bordet og prøvd å lese den med katten din rundt? Den hopper på bordet og slår seg ned midt på papiret, og våger deg til å flytte den! Du får ikke lov til å erstatte det papiret med noe, og det vil ikke være mulig å friste den til å flytte til en koselig pute eller stol i stedet. Hvorfor? For ved å være på det papiret, vil den ha din fulle oppmerksomhet.

Anmeldt av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

 • Kattungepsykologi: Forstå hva katten din tenker

  For å gi kattungen din best mulig omsorg, er det viktig å forstå den. Lær mer om hva kattungen din tenker og gjør.
 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Katter i løpetid

  Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet.

Relaterte produkter