Å forstå kattungen din

Publisert av
min. lesing

Hva prøver kattungen din å si?

Katter er gode til å gi uttrykk for hva de vil, enten ved å bruke stemmen eller kropps-språket. Det vil ikke ta lang tid før du forstår hva kattungen prøver å fortelle deg.

 

Mjau

Du vil høre færre små "mjau" fra kattungen den når den blir større, men du vil i stedet lære å forstå de mer voksne og tydelige mjauene. Et mjau med dyp stemme betyr vanligvis at katten har det ubehagelig eller er misfornøyd med noe. Et lysere mjau betyr at den er mer tilfreds, og hvis den fortsetter å mjaue, er det ofte et forsøk på å få din oppmerksomhet. Du vil lære å forstå når kattungen prøver å si "sett meg ned", "jeg er sulten" eller "gi meg kjærlighet"! Katter er gode til å gi uttrykk for hva de vil, enten ved å bruke stemmen eller kroppsspråket. Det vil ikke ta lang tid før du forstår hva kattungen prøver å fortelle deg.

Interessant nok er mjauingen sjeldent rettet mot andre katter, men nesten alltid mot mennesker. Så hør etter, det er deg den snakker til!

Maling

Maling er vanligvis et tegn på at katten er tilfreds, men vil ikke alltid være et uttrykk for glede. En katt som er syk eller redd vil iblant male som trøst. Når katten gnir seg mot deg og maler høyt, er det imidlertid som regel et tegn på kjærlighet eller at den ber om noe, for eksempel mat.

Hvesing og knurring

Hvis du hører dette, vet du at du står overfor en skremt liten kattunge. Den prøver å mote seg opp ved å høres farlig ut, slik at den kan beskytte seg. Du hører som regel hvesing og knurring når kattungen støter på andre dyr.

Gnidning

Når kattungen gnir ansiktet sitt mot deg, avgir den feromoner. Dette er hormoner som utskilles i kattens kinn. Det er et godt tegn, siden det vanligvis betyr at den trives i ditt selskap og at den liker deg.

Talende hale

Kattens hale er et godt tegn på hvordan den føler seg. En glad kattunge holder halen rett i været, mens den stikker halen mellom benene hvis den er redd. En voksen katt som vifter med halen, er som regel irritert og utålmodig. Hvis den er skikkelig opprørt, vil halen bevege seg raskt fra side til side. Dette er en klart truende atferd. En dirrende hale er et sikkert tegn på at kattungen er spent og nysgjerrig.

Reiste ører er også et tegn på interesse for omgivelsene. Hvis de står opp og er bøyd fremover, er den avslappet og vennlig. Men hvis ørene legges flatt mot hodet, er det et uttrykk for aggressivitet, og det vil holde dem ute av veien hvis det skulle oppstå et slagsmål.

Kattungen "elter"

Det er normalt å se kattungen elte stedet der den skal slå seg ned. Denne bevegelsen er et tegn på tilfredshet og stammer fra tiden når den diet moren og eltet spenene for å øke melkestrømmen.

Kattens snodige vaner

Det er ingen tvil om at katten har noen veldig sære vaner. Har du noensinne prøvd å legge en avis utover bordet og lese den når katten er i nærheten? Den hopper opp på bordet og legger seg ned midt på avisen, og utfordrer deg til å prøve å flytte den. Du får ikke lov til å skifte ut avisen med noe annet, og det hjelper ikke å lokke den opp på en myk pute eller stol. Hvorfor? Når katten ligger på avisen har den din fulle oppmerksomhet.

Hvis kattungen ruller over på ryggen og strekker på bena, viser den at den er helt underdanig og har full tillit til deg. Og når den hopper opp på fanget ditt og legger seg tilfreds til rette, er det ingen tvil om hva den synes om de nye omgivelsene sine.

Relaterte artikler

 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Tegn på at katten sørger & hvordan du kan hjelpe

  Vi vet lite om sorg hos katter, primært fordi vi ser på dem som selvstendige dyr som fremdeles har mye av sin «ville»natur i seg.
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Gå på do innendørs | Hill's Pet

  Katten er vanligvis pertentlig med sine toalettvaner og vil konsekvent bruke kattekassen innendørs dersom det er tilgjengelig, eller gå på do i hagen.

Relaterte produkter