Fordøyelsesproblemer er den mest vanlige årsaken til veterinærbesøk

Published by
min. lesing

Det er viktig å være klar over hundens mave og tarmfunksjon, og ta hunden til veterinær hvis du har mistanke om at den har et fordøyelsesbesvær eller symptomer som for eksempel diaré eller oppkast.

For et hvert dyr - katter , hunder som mennesker - det å fordøye mat og ta opp næringstoffer er viktig for god helse og velvære. Begrepet "fordøyelsesbesvær" refererer til en hver tilstand som forhindrer fordøyelsen fra å fungere riktig eller tilstander der maten passerer tarmen for fort eller for sakte.

Fordøyelsesproblemer er en av de hyppigste årsakene for å oppsøke veterinær. De to viktigste symptomene på at hunden din har fordøyelsesproblemer er oppkast og diaré. Det finnes derimot andre mindre tydelige symptomer slik som vekttap, nedsatt matlyst , magesmerter, høye tarmlyder eller plutselig inaktivitet. 

Hvis du observerer noen av disse forandringene bør du ta en tur til din veterinær så fort som mulig. Dersom et fordøyelsesproblem blir diagnostisert på din hund, vil din veterinær gå igjennom de forskjellige årsakene med deg. De mest vanlige årsakene er:

 • En inflammation eller irritasjon av mavesekken (gastritt)

 • At hunden har utviklet en uheldig reaksjon på maten eller helt enkelt at hunden har spist noe tarmen ikke har tålt.

 • Betennelse i tynntarmen som har gitt en overvekst av bakterier (Small Intestine Bacterial Overgrowth, eller SIBO)

 • Betennelse i tykktarmen (colitis) som ofte resulterer i diaré med både blod og slim  i avføringen

 • Betennelse i bukspyttkjertelen (pancreatit) eller svikt i produksjonen av fordøyelses enzymene som er nødvendig for fordøyelsen av maten

Som et resultat kan veterinæren skrive ut medisiner for å hjelpe, men vil også anbefale deg å fôre hunden din med et spesialfôr som vil hjelpe hunden til å bli raskere frisk. Det er fordi oppkast og diaré kan føre til tap av væske i kroppen (dehydrering) og tap av viktige vitaminer og mineraler. Tarmveggen kan være betent og trenger en riktig sammensetning av næringsstoffer for å gjennopprette sin funksjon så raskt som mulig.

Et spesialfôr som  Hill's™ Prescription Diet™ Canine i/d™ er spesielt fremstilt for å hjelpe din hund til å bli raskere frisk. Faktisk, med Prescription Diet Canine i/d har bedring blitt registrert etter bare 3 dager.*

Din veterinær vil anbefale Hill's Prescription Diet Canine i/d fordi det:

 • Er innbydende og appellerer til å få hunden til å spise igjen.

 • Har en myk og god konsistens som bidrar til at tarmen blir frisk.

 • Er lett fordøyelig med moderat fettinnhold som hjelper for opptak av næringsstoffer

 • Inneholder riktige nivåer av mineraler for å erstatte tapet fra oppkast og diaré.

 • Med vår Superior Antioxidant Formula som støtter et sunt immunforsvar

 • Egner seg godt til fôring over lengre tidsrom

 • Er ideell for valper så vel som til voksne hunder

 • Kan fås som både våt- og tørrfôr

Når den underliggende årsaken til fordøyelsesproblemene har blitt diagnostisert, vil din veterinær anbefale deg og endre fôret til andre fôrtyper i Hill's Prescription Diet serien. Uansett, gi bare den maten din veterinær anbefaler, ikke bli fristet til å gi "hjemmelaget" mat eller blande inn andre merker. Du kan også spørre din veterinær for råd i hvordan du kan gi flere små måltider daglig og sørg alltid for å ha rent frisk vann tilgjengelig.

Ved å følge de anbefalinger du får fra din veterinær kan du hjelpe hunden din til å bli fortere frisk, Dersom symptomene ikke skulle bli bedre (eller de blir bedre men kommer tilbake) skal du alltid ta kontakt med din veterinær.* A Multi-centre Feeding Study of the Influence of Dietary Intervention in Dogs with Gastrointestinal Disorders. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

Relaterte artikler

 • Sickness and Diarrhoea: is it a Canine or Feline Emergency?

  The first step, if your pet is being sick or has diarrhoea, is to stop feeding and to give only small sips of water little and often.. If your pet continues to vomit, seek veterinary advice. Self-limiting diarrhoea should normally settle in 2-3 days.
 • Å passe på valpens vekt

  Visste du at definisjonen på en overvektig hund er at den veier 15 % eller mer enn idealvekten? Dette utgjør kun 330 gram for en knøttliten rase som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.
 • Hudallergi

  180680638 Hudallergi er ikke uvanlig for hunder og de samme pollenfrøene og husstøvet som kan fremkalle allergiske reaksjoner hos mennesker, kan ha samme effekt på hunder.
 • Cancer in Dogs: Causes, Diagnosis & Treatments

  180680638 Informasjon om symptomer, diagnose og behandling av kreft og tumører hos hund. Få verdifull informasjon som kan være til hjelp om hunden får kreft.

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Lam med Ris

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice er sammensatt for å støtte sunn fordøyelse og mager muskelmasse. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og lett fordøyelig lam.
 • Hill's™ Science Plan™ hund Voksen med Oksekjøtt

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen med Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ VetEssentials™ Valp Mini Kylling

  <ul><li><p>Eksklusivt hos dyrlegen. Komplett ernæring som støtter de fem essensielle helsebehovene hos valper fra 4 ukers alder for god vekst. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA for kognitiv utvikling og godt immunforsvar.</p>