Fordøyelsessykdommer - en av de vanligste årsakene til å kontakte en veterinær

$authorText
MINUTTERS LESETID

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Julen kan være en farlig tid for hundenes fordøyelse - med ribbe, dessert og tonnevis av godbiter og gaver rundt i huset, er det lett å gå glipp av det hunden din har røsket med seg. Men det er ikke bare høytiden som kan forårsake fordøyelsesproblemer. Hvis du mistenker en fordøyelsessykdom eller legger merke til symptomer som diaré eller oppkast, ta hunden med til veterinæren så snart som mulig.

For hvert dyr - både katter, hunder og mennesker - er det avgjørende for generell helse og velvære å fordøye mat og absorbere næringsstoffer. Begrepet "fordøyelsessykdom" refererer til enhver tilstand som hindrer fordøyelsen fra å fungere optimalt, eller som endrer hastigheten på maten mens den passerer gjennom fordøyelseskanalen.

Fordøyelsessykdommer er en av de vanligste årsakene til å kontakte en veterinær. De to hovedsakelige tegnene du bør se etter er oppkast eller diaré. Sykdom og vannaktig eller blodig avføring kan være ganske tydelig, men mer diskrete forandringer i avføringen kan også være et tegn på problemer. Se opp for bæsj som er mykere enn normalt, har blod eller slim i seg eller bæsj som har fått en merkelig farge som gul eller grønn.

Det er imidlertid også andre mindre tydelige symptomer som vekttap, endret appetitt, luft i magen, gurgling i magen eller spontan inaktivitet.

Hvis du merker slike endringer, bør du oppsøke veterinæren din så snart som mulig. Hvis en fordøyelsessykdom blir diagnostisert, vil veterinæren diskutere den mest sannsynlige årsaken med deg. De hyppigste årsakene er:

 • En betennelse og irritasjon i magen (gastritt)
 • En uønsket reaksjon på fôr, eller simpelthen konsum av noe som er "uenig" med hundens mage og dermed skaper trøbbel
 • Betennelse i tynntarmen
 • Betennelse i tykktarmen (kolitt) som resulterer i hyppig diaré, ofte ledsaget av blod eller slim
 • Betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt) eller bukspyttkjertelen produserer kanskje ikke nok fordøyelsesenzymer til å bryte ned maten riktig

Veterinæren din kan anbefale å bytte hundes fôr eller gi medisiner på resept for å hjelpe den med å friske til raskere. Dette er viktig siden oppkast og diaré kan føre til væsketap og dehydrering samt tap av vitaminer og mineraler. Tarmveggen vil ofte være betent og den trenger også de riktige næringsstoffene for å komme seg raskt.

Spør veterinæren din om Hill's Prescription Diet Canine i/d som er spesielt formulert for å hjelpe hundens tarm til å helbrede og komme seg mer effektivt. Du kan se forskjell på så lite som tre dager.*

Hill's Prescription Diet i/d anbefales av veterinærer fordi:

 • Det er velsmakende, for å få hunden til å spise igjen
 • Det har en mild, ikke-irriterende tekstur for å hjelpe tarmen med å tilfriskne
 • Er lett fordøyelig med et moderat fettinnhold for å støtte opptak av viktige næringsstoffer
 • Har et høyt innhold av elektrolytter og B-vitaminer for å erstatte næringsstoffer som går tapt gjennom oppkast og diaré
 • Inneholder klinisk beviste antioksidanter for å støtte et sunt immunsystem.
 • Egner seg for kortsiktig restitusjon så vel som langtidsfôring
 • Er ideell for valper så vel som voksne hunder. Sørg for at du spør veterinæren hvor mye du skal fôre fordi valper trenger mer fôr per kilo kroppsvekt det enn voksne hunder gjør.
 • Er tilgjengelig i våte og tørre formler

Når den underliggende årsaken til fordøyelsessykdommen har blitt diagnostisert, kan veterinæren din anbefale å bytte til å fôre andre fôr i Hill's-serien. Gi kun fôret som er anbefalt av veterinæren din - ikke la deg friste til å fôre hunden "hjemmelaget" mat eller blande den med et annet merke. Dette kan føre til at de helhetlige måltidene blir ubalanserte. Du kan også spørre veterinæren om råd om fôring av flere små måltider om dagen, og alltid gi rikelig med ferskt og rent vann.

Ved å følge anbefalingen fra veterinæren din kan du hjelpe hunden din raskt å komme tilbake på labbene. Hvis symptomene ikke blir bedre (eller hvis de blir bedre og deretter kommer tilbake) bør du alltid kontakte veterinæren din.

* En fôringsstudie ved flere sentre av påvirkningen av diettintervensjon hos hunder med gastrointestinale lidelser. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

 

Relaterte artikler

 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.
 • Kreft hos hunder: Årsaker, diagnose og behandlinger

  Dogs running Lær om symptomene, diagnose og behandling av kreft og svulster hos hunder, så dyreiere får verdifull informasjon og ressurser når de håndterer hundekreft.
 • Forebygging av vekstforstyrrelser hos hunder

  Dogs running Lær om varseltegn og symptomer på utviklingsmessige vekstforstyrrelser hos valper og betydningen av balansert ernæring for dyrets helse og velvære.
 • Hudallergi

  Dogs running Hudallergi er ikke uvanlig for hunder og de samme pollenfrøene og husstøvet som kan fremkalle allergiske reaksjoner hos mennesker, kan ha samme effekt på hunder.

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.   
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>
  Buy Now »