Fordøyelsesproblemer er den mest vanlige årsaken til veterinærbesøk

Publisert av
min. lesing

Det er viktig å være klar over hundens mave og tarmfunksjon, og ta hunden til veterinær hvis du har mistanke om at den har et fordøyelsesbesvær eller symptomer som for eksempel diaré eller oppkast.

For et hvert dyr - katter , hunder som mennesker - det å fordøye mat og ta opp næringstoffer er viktig for god helse og velvære. Begrepet "fordøyelsesbesvær" refererer til en hver tilstand som forhindrer fordøyelsen fra å fungere riktig eller tilstander der maten passerer tarmen for fort eller for sakte.

Fordøyelsesproblemer er en av de hyppigste årsakene for å oppsøke veterinær. De to viktigste symptomene på at hunden din har fordøyelsesproblemer er oppkast og diaré. Det finnes derimot andre mindre tydelige symptomer slik som vekttap, nedsatt matlyst , magesmerter, høye tarmlyder eller plutselig inaktivitet. 

Hvis du observerer noen av disse forandringene bør du ta en tur til din veterinær så fort som mulig. Dersom et fordøyelsesproblem blir diagnostisert på din hund, vil din veterinær gå igjennom de forskjellige årsakene med deg. De mest vanlige årsakene er:

 • En inflammation eller irritasjon av mavesekken (gastritt)

 • At hunden har utviklet en uheldig reaksjon på maten eller helt enkelt at hunden har spist noe tarmen ikke har tålt.

 • Betennelse i tynntarmen som har gitt en overvekst av bakterier (Small Intestine Bacterial Overgrowth, eller SIBO)

 • Betennelse i tykktarmen (colitis) som ofte resulterer i diaré med både blod og slim  i avføringen

 • Betennelse i bukspyttkjertelen (pancreatit) eller svikt i produksjonen av fordøyelses enzymene som er nødvendig for fordøyelsen av maten

Som et resultat kan veterinæren skrive ut medisiner for å hjelpe, men vil også anbefale deg å fôre hunden din med et spesialfôr som vil hjelpe hunden til å bli raskere frisk. Det er fordi oppkast og diaré kan føre til tap av væske i kroppen (dehydrering) og tap av viktige vitaminer og mineraler. Tarmveggen kan være betent og trenger en riktig sammensetning av næringsstoffer for å gjennopprette sin funksjon så raskt som mulig.

Et spesialfôr som  Hill's™ Prescription Diet™ Canine i/d™ er spesielt fremstilt for å hjelpe din hund til å bli raskere frisk. Faktisk, med Prescription Diet Canine i/d har bedring blitt registrert etter bare 3 dager.*

Din veterinær vil anbefale Hill's Prescription Diet Canine i/d fordi det:

 • Er innbydende og appellerer til å få hunden til å spise igjen.

 • Har en myk og god konsistens som bidrar til at tarmen blir frisk.

 • Er lett fordøyelig med moderat fettinnhold som hjelper for opptak av næringsstoffer

 • Inneholder riktige nivåer av mineraler for å erstatte tapet fra oppkast og diaré.

 • Med vår Superior Antioxidant Formula som støtter et sunt immunforsvar

 • Egner seg godt til fôring over lengre tidsrom

 • Er ideell for valper så vel som til voksne hunder

 • Kan fås som både våt- og tørrfôr

Når den underliggende årsaken til fordøyelsesproblemene har blitt diagnostisert, vil din veterinær anbefale deg og endre fôret til andre fôrtyper i Hill's Prescription Diet serien. Uansett, gi bare den maten din veterinær anbefaler, ikke bli fristet til å gi "hjemmelaget" mat eller blande inn andre merker. Du kan også spørre din veterinær for råd i hvordan du kan gi flere små måltider daglig og sørg alltid for å ha rent frisk vann tilgjengelig.

Ved å følge de anbefalinger du får fra din veterinær kan du hjelpe hunden din til å bli fortere frisk, Dersom symptomene ikke skulle bli bedre (eller de blir bedre men kommer tilbake) skal du alltid ta kontakt med din veterinær.* A Multi-centre Feeding Study of the Influence of Dietary Intervention in Dogs with Gastrointestinal Disorders. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.   
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.