Angst hos katter: Finn ut hvorfor katten din er stresset
Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt
Find a dog food that fits your pet’s needs
Find a cat food that fits your pet’s needs
Det kan være komisk når katten din blir skremt av noe og bykser til. Men en redd, engstelig katt er ingen spøk. Angst hos katter kan være et alvorlig problem, spesielt hvis det ikke tas tak i. Hvis du tror du har med en stresset katt å gjøre, les videre for å forstå hva katten går gjennom og hva du kan gjøre for å hjelpe den.
Mer om angst hos katter
Katter blir engstelige når de forutser fare fra "ukjent eller innbilt opprinnelse som resulterer i normale reaksjoner i kroppen ... knyttet til frykt", forklarer PetMD. Med andre ord kan en engstelig katt fremstå som kronisk stresset og redd uten noen åpenbar grunn. Det betyr ikke at grunnen ikke finnes. Det betyr bare at det kan kreve litt tid og undersøkelser før du finner den.
Det kan være en lang rekke ulike årsaker til at katten er stresset. Angst hos katter kan skyldes smerte eller sykdom, eksponering for noe giftig eller smittsomme sykdommer som rammer nervesystemet. Den utløsende faktoren kan være psykologisk, som en traumatisk opplevelse, manglende sosialisering eller tidligere mishandling eller vanskjøtsel. En aldrende hjerne kan også forårsake angst, spesielt hos eldre katter med hukommelsesproblemer eller demens. Leddsmerter hos eldre katter kan også være en kilde til engstelig atferd, slik som at den gjemmer seg eller ikke bruker kattedoen. Andre potensielle årsaker til angst hos katter kan være nye eller flyttede møbler, et nytt kjæledyr eller en ny baby i husstanden eller til og med et nytt hjem.
En av de vanligste formene for angst hos katter er separasjonsangst, som innebærer at katten blir engstelig og stresset når du er ute av syne eller den er alene hjemme. Dette er spesielt vanlig blant katter som har blitt forlatt tidligere i livet, eller som har byttet hjem eller blitt gitt videre fra eier til eier, ifølge PetMD.
Tvangslidelse (OCD, obsessive-compulsive disorder), som kjennetegnes av overdreven, gjentakende atferd, kan også ramme katter. Årsakene til OCD hos katter er ikke så godt kjent. Det regnes generelt sett som en psykisk lidelse, men kan skyldes stress, sier PetMD. Katteeiere kan uten å vite det forsterke OCD-atferden ved å forsøke å trøste katten eller gi den oppmerksomhet når den utviser den uønskede atferden. Det er også verdt å merke seg at enkelte raser er genetisk disponert for visse former for atferd knyttet til tvangslidelser. Siamesere og andre asiatiske raser er spesielt kjent for denne typen atferd.
Så hvordan vet du om du har en engstelig katt?
Se etter tegnene
Det er ikke så vanskelig å oppdage om en katt er engstelig. PetMD identifiserer følgende tegn og symptomer på generell angst hos katter:
- Skjelving
- At den trekker seg tilbake og gjemmer seg
- At den blir mindre aktiv
- At den prøver å rømme
- Destruktiv eller aggressiv atferd
- Diaré
- Bruker ikke kattedoen
- Sår og lesjoner som følge av overdreven slikking og biting
Andre symptomer omfatter tap av eller nedsatt appetitt, vekttap, at den gir veldig mye lyd fra seg, sløvhet og rastløshet, sier PetMD. OCD kjennetegnes av overdreven, gjentakende atferd som å spise, suge eller tygge på stoffer, overdrevent pelsstell, gjentakende mjauing eller jamring og at den hele tiden går rastløst frem og tilbake. Ved separasjonsangst har katten det sannsynligvis bra så lenge du er der, men kan begynne å vise tegn på engstelse når den kan fornemme at du er i ferd med å forlate den.
Slik kan du hjelpe en stresset katt
Det første du må vite for å kunne hjelpe en engstelig katt, er at du aldri må straffe, eller kjefte på den for, den engstelige atferden. Dette kommer bare til å øke de negative assosiasjonene og frykten og gjøre ting verre i stedet for bedre. Målet bør være å hjelpe den til å føle seg trygg og avslappet i omgivelsene sine.
Når du har identifisert engstelig atferd hos katten, er det første trinnet å bestille time hos veterinær for enten å diagnostisere eller utelukke eventuelle underliggende helseproblemer eller toksiner som kan forårsake stress for katten. Siden katter gjerne skjuler smerten sin, er dette sannsynligvis ikke innlysende, og kan kreve en omfattende runde med blodprøver og andre tester. Hvis det viser seg at katten din har smerter eller en medisinsk tilstand, kan det hende at behandling av problemet er det eneste som skal til for å få den engstelige atferden til å fordufte og hjelpe katten tilbake til sitt vanlige jeg.
Men hvis veterinæren utelukker et fysisk problem som årsak, kan det bety at problemet er psykologisk. Hvis dette er tilfelle, bør veterinæren kunne gi deg råd om behandling.
I tillegg til å forskrive angstdempende medisiner for å holde katten rolig, kan veterinæren anbefale en dressør eller ekspert på dyreatferd som kan hjelpe både deg og katten gjennom atferdskondisjonering og motkondisjonering. Atferdskondisjonering går ut på å identifisere hva som utløser frykt i kattens liv, og enten gjøre den mindre følsom for disse utløsende faktorene gjennom gjentatt, trygg eksponering, eller å fjerne dem fra miljøet dens. Motkondisjonering, som ligner, går ut på å lære katten opp til å bytte ut en negativ atferd med en positiv, og samtidig danne positive assosiasjoner til den nye atferden. Hvis katten for eksempel blir engstelig når den aner at du er i ferd med å forlate den, kan du trene den til å gå og legge seg ned, for så å belønne den med en godbit eller favorittleken. Etter en tid kommer den til å forbinde det at du forlater den, med denne positive belønningen, og lære seg å innfinne seg med det hele. Det overordnede målet med denne opplæringen og kondisjoneringen er å lære katten at den er trygg og at den kan slappe av.
Om det ikke behandles
Ubehandlet angst blir ikke bedre av seg selv. Det er mer sannsynlig at den tvert imot blir verre med tiden, og at den uønskede atferden blir mer fremtredende. Akkurat som med mennesker, kan kronisk stress ha en fysiologisk effekt på kattens helse. Om det vedvarer, kan det gå ut over immunforsvaret og gjøre den mer utsatt for sykdom, som i sin tur forsterker stresset. Den kan også utvikle alvorlig depresjon i tillegg til angsten, og alt dette kan føre til ytterligere atferdsproblemer. Du bør gripe inn og gjøre noe med kattens angst snarest mulig – dette er ikke bare i kattens beste interesse, men også for din egen skyld hvis du ønsker deg fred og ro hjemme.
Hvis du tror at katten din lider av angst, er det på tide å gjøre noe. Så lenge du utviser kjærlighet, tålmodighet og villighet til å gjøre en innsats for å hjelpe, har katten gode odds for å bli helt kvitt problemene og bli en sunn og glad katt igjen.
Contributor Bio
Jean Marie Bauhaus
Jean Marie Bauhaus er en hunde- og katteeier, kjæledyrblogger og forfatter fra Tulsa i Oklahoma. Hun sitter vanligvis og skriver omgitt av sine pelskledde venner.