Vektendringer hos hunder og katter - kan det være et skjoldbruskkjertelproblem?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mange eiere bekymrer seg for at katten eller hunden deres er for tynn eller for feit, og det er lurt å holde styr på det. Å gå opp og gå ned i vekt kan være et tegn på en sykdom, som et skjoldbruskkjertelproblem eller diabetes. Som veterinærer anbefaler vi at hunder og katter, om mulig, burde veies månedlig gjennom hele livet. På denne måten, som eier eller veterinær, kan du veldig raskt oppdage om vekten deres endrer seg, i begge retninger. Vektøkning kan bare være et misforhold mellom kalorier som "middelalderspredning", men kan være et tegn på sykdom. Vekttap uten grunn er noen ganger et mer bekymringsfullt tegn. I denne artikkelen skal vi se på skjoldbruskkjertelsykdom - symptomene, årsakene og hva du kan gjøre med det.

Skjoldbruskkjertelen styrer stoffskiftet vårt – for mye (hyper-) og kroppen vår er i overdrift, for lite (hypo-) og vi blir trege, slitne og har en tendens til å gå opp i vekt. Katter og hunder er nøyaktige motsetninger når det kommer til skjoldbruskkjertelen deres. Når det er sykdom i skjoldbruskkjertelen, har katter nesten alltid hypertyreose og hunder, nesten alltid hypotyreose.

Hypertyreose hos katter.

En overaktiv skjoldbruskkjertel, eller hypertyreose, er en vanlig endokrin sykdom hos katter. Det er vanligvis forårsaket av en godartet vekst av skjoldbruskkjertelvev som produserer ekstra med skjoldbruskhormon. Det rammer ofte eldre katter, og et av de viktigste tegnene er ukontrollert vekttap. Fordi stoffskiftet blir satt i høygir ser du ganske klare tegn på dette i tillegg til vektendringen. Katter med hypertyreose er sultne hele tiden, de tigger om mat og stjeler mat fordi de rett og slett ikke klarer å tilfredsstille appetitten. De har en tendens til å være på farten hele tiden, høyt tempo og rastløse som om de ikke vet hva de skal gjøre av seg selv og kan til og med bli aggressive. Pelsen deres ser ofte rotete og ustelt ut. Når de har en veterinærsjekk finner vi vanligvis at hjertefrekvensen deres er veldig høy og ofte er blodtrykket deres høyt også. Nøye veterinærundersøkelse avslører ofte en forstørret skjoldbruskkjertel i halsregionen. Tegnene er ganske klassiske, men en blodprøve som måler nivåer av skjoldbruskkjertelhormon brukes for å bekrefte det.

Behandling av hypertyreose.

Det er faktisk flere måter å behandle hypertyreose hos katter på. Dette vil avhenge av hvor du bor, omstendighetene dine og hva veterinæren din har tilgjengelig. Alternativene er:

  • Medisinering. Avhengig av hvor du bor kan dette være tabletter eller en gel/krem som du smører på huden.
  • Radioaktivt jod. Bare enkelte veterinærsentre er godkjent for å gjøre dette, og katten din må legges inn på sykehus i en periode etter behandlingen.
  • Fôr. Det er fôr tilgjengelig som kan bidra til å kontrollere hypertyreose, muligens til og med uten behov for medisiner eller sykehusinnleggelse. Skjoldbruskkjertelen trenger jod for å lage skjoldbruskkjertelhormon. Dette fôret har jodnivåer som er lave nok til å stoppe overproduksjonen av hormonet samtidig som det lar seg gjøre å lage normale mengder.
  • Kirurgi. En eller begge kjertler fjernes kirurgisk.

Det er fordeler og ulemper med alle disse alternativene, så sørg for at du diskuterer dem med veterinæren din.

Hypotyreose hos hunder.

Som du kan gjette, hos hunder er hypotyreose stort sett det motsatte av dette. Det er vanligvis forårsaket av et immunproblem som angriper kjertelen og hindrer den i å produsere hormoner. Det rammer hovedsakelig middelaldrende til eldre hunder. Stoffskiftet bremses, hunden blir sløv og lat og går ofte opp i vekt selv om rasjonen ikke har økt. De kan også virke deprimerte eller nede. Et annet avslørende tegn kalles "rottehale". Hunder har en tendens til å få dårlig pels og mister pels, spesielt på halen, slik at den ser ut som en rottes hårløse hale.

Hypotyreose har ingen kur ennå og behandles med livslang, daglig medisin med erstatning for skjoldbruskkjertelhormon. Det tar litt tid å få riktig dosering og nivåer og vil trenge regelmessige blodprøver for å sikre at det ikke er for høyt eller lavt, men vanligvis gjør hundene det veldig bra og spretter tilbake til sitt normale selv.

Du lurer kanskje på om du i det hele tatt trenger å bry deg med å behandle et skjoldbruskkjertelproblem, og svaret er ja. Hypertyreose er faktisk farlig og kan forårsake blindhet, nyresvikt og avmagring for å nevne noen få ting. Etter å ha hatt hypertyreose selv en tid kan jeg fortelle deg at det faktisk er veldig ubehagelig. Selv om en underaktiv kjertel ikke er så farlig, vil hunden din fortsatt føle seg ganske lav og sløv, og vil definitivt dra nytte av å få litt mer energi i hverdagen.

Bidragsyters biografi

Dr. Emma Milne

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

Relaterte produkter