Følg utviklingen til kattungen din

Publisert av Jean Marie Bauhaus
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mye skjer i løpet av kattungens første leveår. Det er vanskelig å tro at slik en bitteliten, pipende pelsdott som får plass i hånden din kan vokse opp til å bli en fullverdig voksenkatt i løpet av 12 korte måneder. En typisk oversikt over kattungers utvikling viser at de fleste endringene — og de mest utrolige — skjer i løpet av de første åtte ukene. Ta en titt på denne tidslinjen for å finne ut hva du kan forvente ved visse milepæler under kattens utvikling, fra kattunge til voksenkatt.

1 - 3 uker: Kattungens øyne og ører åpner seg

Langhåret mammakatt sover med poten sin rundt en nyfødt kattunge.Kattunger blir fødte med lukkede øyne og ører, og tilbringer den første uken av livene sine blinde og døve. Øynene og ørene deres begynner å åpne seg rundt den andre uken, forklarer Cats Protection, men hørselen og synet deres er fortsatt ganske underutviklet. Det kan være lurt å holde dem unna skarpt lys og høye lyder rundt denne tiden. De blå øynene kattunger er fødte med kan begynne å bytte farge rundt treukersalderen, som også er når ørene deres begynner å brette seg oppover og introduserer dem for en ny verden fylt av lyder.

Cats Protection forklarer at kattunger begynner å lage små "mjauelyder" et par dager etter de er født for å opplyse moren sin om at de er sultne eller stresset, og at de begynner å male et par uker senere. Kattunger har en tendens til å uttrykke seg mer når de begynner å gå, leke og utforske omgivelsene sine.

3 - 7 uker: Gåing, avvenning og bruk av kattedo

Rundt treukersalderen begynner kattunger vanligvis å ta sine første vaklende skritt. I starten er de vinglete og usikre, men rundt den fjerde uken forbedrer balansen seg og de blir mer selvsikre og ivrige etter å utforske omgivelsene sine. Ved femte eller sjette uke, når kattunger er trygge nok på sin nyoppdagede mobilitet, kan du se kattungens energiske, lekne og nyskjerrige vesen skinne gjennom! Under tilsyn kan du la dem utforske omgivelsene sine for å oppleve nye ting å se, høre og lukte på. Rundt denne tiden kan det være lurt å gjøre hjemmet ditt kattunge-sikkert dersom du ikke allerede har gjort det.

Ved fjerde og femte uke av kattungens tidlinje, pleier balansen deres å forbedre seg. Nå kan det være en god idé å introdusere dem for kattedoen, forklarer Cats Protection. Kattunger lærer vanligvis hva de skal gjøre ved å observere mammaen sin, så alt du trenger å gjøre er å vise dem kattedoen. Husk at de lærer fortsatt og at uhell kan, og vil, skje.

Fast føde kan introduseres til kattunger fra deres tredje leveuke, men avvenningen er en gradvis prosess som kan ta flere uker. Pet Food Manufacturers’ Association (PFMA) anbefaler å fôre den ammende kattemoren og kattungene hennes med det samme fôret tidlig i avvenningen for å hjelpe med overgangen. Selv om de spiser samme fôr, bør kattungene få våtfôr eller tørrfor i vann i starten av avvenningen.

Ved seks til åtte uker har kattungen gått over til fast føde og bør kun mates med kattefôr for kattunger av høy kvalitet. PFMA anbefaler å følge produsentens instruksjoner på baksiden av emballasjen for veiledning om hvor mye du bør fôre kattungen, samt å veie kattefôret med en nøyaktig kjøkkenvekt for å forsikre at den får riktig mengde energi og næring. De fleste kattunger ønsker å bli fôret "lite om gangen og ofte" så det kan være greit å dele opp måltidene deres i mindre måltider som spres utover dagen. Men hver kattunge er unik, så hold et øye med kattungens utvikling og tilstand, juster matingen deretter og ta en prat med dyrlegen om du lurer på noe.

8 - 12 uker: Sosialisering og første vaksiner

Visste du at kattunger, akkurat som barn, har to sett med tenner? Kattungers melketenner bryter gjennom rundt andre leveuke og alle melketennene deres er på plass rundt åtteukersalderen. Når de er fire måneder gamle, kommer voksentennene deres frem, og ved seks måneder bør de ha alle voksentennene sine på plass.

Rundt denne tiden bør kattungen tas med på sin første veterinærvisitt. Den kommer til å trenge sin første vaksine når den er rundt åtte uker gammel, samt boostervaksiner rundt 12 ukersalderen. RSPCA sier at kattunger vanligvis vaksineres mot felin herpesvirus, felin calicivirus, felin infeksiøs enteritt og felin leukemivirus. Veterinæren din kan gi deg anbefalinger om andre sykdommer kattungen kan trenge en vaksine mot.

I denne alderen er det lurt å begynne å sosialise kattungen. Stell, kos og lek med kattungen støtter ikke bare kattungens utvikling og knytter et sterkere bånd mellom dere, men det gjør også kattungen vant til å bli plukket opp og holdt. RSPCA sier at det kan være et godt tidspunkt å introdusere kattungen for andre mennesker og barn, samt andre friske, fullvaksinerte katter og hunder. Dette forbereder den ikke bare for et potensielt nytt hjem, men støtter også deres emosjonelle utvikling så de blir friske, veljusterte voksenkatter.

Liten calico-kattunge krøker seg sammen under en kurvstol.

3 - 6 måneder: Klar for adopsjon og sterilisering

Kattunger bør ikke skilles fra moren og søsknene sine før de har blitt fullstendig avvendte og sosialiserte. Kattunger lærer seg normal katteoppførsel fra moren sin godt inn i tiende leveuke, så for å gi hver kattunge best mulig sjanse for å bli en veljustert katt, er det best å vente til de er minst ti uker gamle før de eventuelt flytter til et nytt hjem. Du kan også vente tolv uker for å få med deg den neste viktige runden med vaksiner i kattungens tidslinje.

De fleste kattunger er klare for å bli kastrerte eller steriliserte fra de er rundt fire måneder gamle, men en veterinær kan vurdere å utføre operasjonen om de mener kattungen trygt kan tåle narkose.

Ett år: Ikke lenger en kattunge

Rundt dens første fødselsdag, er ikke kattungen ansett som en kattunge mer, men nå en fullvoksen katt. Selv om de kanskje fortsatt kan ha kattunge-aktig oppførsel og noe mer voksing igjen, er din nye voksenkatt klar for overgangen til voksenkattefôr av høy kvalitet. Følg veiledningen på det nye kattefôrets emballasje for å fastslå hvor mye og hvor ofte den bør fôres.

Selv om en katt er betraktet som voksen når den fyller ett år, varer kattungens tenåringsår utviklingsmessig sett frem til den er rundt 18 måneder gammel. I denne alderen er katten muligens like energisk og leken som en kattunge, samt at den kan oppføre seg som en typisk "tenåring" ved å presse grenser og gjøre opprør som å klore opp møbler eller markere territoriet sitt. Men det er ingen grunn til bekymring. Vanligvis modnes katter og slår seg til ro etter rundt 18-måneders alderen, og ved dens toårsdag har katten din vokst fullstendig inn i dens voksne personlighet.

Å følge en kattunge vokse fra liten en nyfødt søtnos til en fullvoksen katt er vidunderlig. Å vite hva du kan forvente deg i det kattungen vokser opp, gir deg kunnskapen til å støtte kattungens vekst så den blir en sunn og glad følgesvenn.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterte artikler

Relaterte produkter