Kan man trene opp katter?

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

For å oppdra den nye kattungen, må du forstå hvordan den tenker og oppfører seg.Are cats trainable?

Katter er ikke som hunder. Hunder er flokkdyr som ønsker å behage "lederen" sin - altså deg. Kattungen er mer interessert i å gjøre seg selv til lags!

Men fortvil ikke - med litt forståelse og tålmodighet er det ingen grunn til at du ikke skal kunne oppdra kattungen din. Og det er viktig at du gjør det. Hvordan skal du for eksempel kunne stelle eller holde øye med kattungens helse, hvis den ikke er oppdratt til å bli håndtert? Og vil du virkelig at den skal vandre rundt på kjøkkenbenken?

Grunnleggende prinsipper

Det første du må forstå er at katter ikke forstår avstraffelse. Det er langt mer effektivt å oppmuntre god oppførsel. Høres det vanskelig ut? Husk bare de følgende tre ord - respekt, forsterkning og belønning.

La oss ta for oss respekt. Det er viktig at du oppfører deg på en kattevennlig måte. Visste du for eksempel at katter ikke liker å bli stirret på, eller at de reagerer negativt på plutselige lyder og bevegelser?

Forsterkning betyr konsekvens og gjentagelse. Hvis kattungen gjør noe som du ønsker å motvirke, som f.eks. å hoppe opp på kjøkkenbordet, skal du si "nei" rolig og bestemt. Hvis den gjør noe som du ønsker å oppmuntre, skal du overøse den med ros.

Dette bringer oss til ordet "belønning". Det er to typer belønninger - ros fra deg og en deilig godbit. Begge deler er veldig motiverende for kattungen.

Oppdra kattungen til å bli håndtert

De fleste katter liker ikke å bli løftet opp, og jo tidligere du venner katten til det, desto bedre.

Det er mange som lærer kattungen dårlige vaner uten å være klar over det. De løfter kattungen opp, og setter den ned så snart den prøver å kjempe seg løs. På denne måten lærer kattungen at den får viljen sin hvis den stritter imot.

En bedre metode er å løfte kattungen opp, og, hvis den begynner å stritte imot, holde den varsomt fast. Når den faller til ro, skal du rose den masse og sette den ned.

Kloring

Kan man oppdra kattungen til å ikke klore? Svaret er nei. Kattunger elsker å klore - det er en naturlig måte for dem å markere territoriet på som også strekker musklene. Betyr dette at du skal godta ødelagte møbler? Nei, du skal bare lære kattungen å klore andre steder.

Kjøp en klorestokk til kattungen din. Ru overflater er spesielt tiltalende, så velg en som er dekket av for eksempel tau. Lek med kattungen i nærheten av klorestokken, og når den bruker den, skal du rose den masse og kanskje gi den en godbit.

Hvis kattungen klorer på møblene, markerer den dem med duften sin. Hvis du rengjør møblene med et middel som fjerner lukt, kan det få kattungen til å ikke vende tilbake til dem. For noen kan det hjelpe å legge for eksempel plastfilm på møblene, siden kattunger som regel ikke liker å klore på glatte overflater.

Avverg biting

Lekebiting er naturlig atferd for kattungen. Hvis kattungen biter hånden din under lek, skal du straks avbryte leken. Du skal ikke trekke hånden fort unna, siden dette vil gjøre leken enda morsommere! Leketøy og baller passer bedre som bytter.

Klikkertrening

Klikkertrening er en moderne, mild og vitenskapelig måte å trene hunder og katter på. Du bruker de samme prinsippene som er beskrevet overfor, men kattungen får også et "klikk" for å belønne god oppførsel.

Relaterte artikler

 • Katt og baby

  Hvordan vil katten din reagere på den nyankomne i familien, og hvordan kan du forsikre deg om at katten og babyen kommer overens? Dyrlege og adferdsspesialist Francesca Riccomini gir råd om hvordan du kan forberede familiekatten din på et nytt tilskudd.
 • Teknikker for å lære opp kattungen din

  Lær deg hvordan du lærer opp kattungen din til å adlyde kommandoene dine uten å ty til straff med våre lydighetstreningstips.
 • Å pottetrene kattungen

  Katter er naturlig veldig renslige og det kan hende at kattungen allerede har lært å bruke sand- kassen av moren sin.
 • Hvordan lære katten å apportere | Hill's Pet

  Domestic Cat Carrying A Ball As Though He Were A Dog Kan katten min apportere? Ja, det er fullt mulig! Lær en effektiv treningsmetode for å lære opp katten din til å apportere, inkludert hvilke kommandoer du bør bruke.

Relaterte produkter