Hvorfor katter ikke vil bruke kattesand

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dersom katten din har endret sine dovaner og ikke vil bruke kattesanden, er det sannsynligvis en naturlig årsak. Selv om katten nå har begynt å gå på do overalt i huset.

Long-haired white and gray cat in red collar sitting.

Her er de vanligste grunnene og noen løsninger du kan forsøke

Skitten kattesand:
Katter liker ikke å bruke kattesand som er veldig skitten.
Løsning - Esker med kattesand bør alltid vaskes annenhver dag og fylles med ren kattesand daglig når avføring og klumper er fjernet.

De liker ikke sanden:
Løsning - Bruk av sand med tilsatt lukt, deodorant eller desinfiserende midler med sterk lukt, gjør kanskje at den luktsensitive katten ikke vil bruke den. Benytt deg av et mildt vaskemiddel og varmt vann, eller et desinfiserende middel spesielt beregnet for rensing av kattedo. Katter som lærer å bruke denne type do for første gang, vil kanskje måtte lære seg å tenke på det som et passende toalett, og for hyppig rensing vil svekke denne assosiasjonen.

Feil type sand:
Løsning – Endring av sandkonsistensen vil kanskje få din katt til å slutte å benytte seg av den. Hard, trebasert pellets var kanskje akseptabelt som kattunge, men etter hvert som katten blir tyngre, vil enkelte katter protestere mot å gå på den ukomfortable overflaten. Katter foretrekker finkornet sand med sandkonsistens uten tilsatt lukt. Dersom du ønsker å endre den typen du bruker, bør du gradvis blande den nye og gamle over en ukes tid for å dempe kattens reaksjon.

Plassering av kattesanden:
Løsning - Hvis esken med kattesand er plassert i åpent landskap hvor hunden, barna eller andre katter kan forstyrre den, vil den kanskje føle seg for sårbar til å benytte seg av den. I stedet vil den kanskje søke et mer sikkert sted som for eksempel bak tv-en. Katten liker kanskje ikke å bruke sanden dersom den står ved siden av en bråkete vaskemaskin eller tørketrommel. Plasser esken i et stille hjørne hvor katten bare kan se i en eller to retninger samtidig i stedet for midt i rommet eller der hvor folk passerer hele tiden. Å plassere mat i nærheten av kattesanden, vil også frastøte katten, så plasser matskåler et annet sted.

Type eske:
Løsning - Enkelte katter foretrekker sikkerheten ved et dekket toalett, mens andre helst vil ha det åpent så det er flere muligheter for flukt. Dersom du vanligvis bruker en åpen eske, kan det være verdt å kjøpe en med lokk eller omvendt. En invertert eske med en av sidene åpen eller vendt mot en plante, kan gi katten den tryggheten den søker. Enkelte lukkede esker har lokk over inngangen, noe som kan være et hinder for mye for en usikker katt.

Dårlige assosiasjoner:
Løsning - Av og til bestemmer katter seg for at de ikke vil bruke kattesanden fordi katten har hatt en negativ opplevelse der tidligere. Å medisinere eller ta på en katt mens den bruker kattedoen, kan være nok til å gi dårlige assosiasjoner. Det kan hjelpe å flytte esken med kattesand til et nytt sted.

Tidlig opptrening: 
Kattunger vil ofte søle inne i huset når de er små dersom de umiddelbart blir gitt tilgang til store områder.
Løsning - Når kattunger først kommer til et nytt hjem, er de kun noen uker fra den opprinnelige dotreningen med moren sin. Blæren og tarmkontrollen er ikke like godt utviklet som hos en voksen katt, så det er viktig at den lille kattungen har enkel tilgang til toalettet sitt hele tiden.

Det tilrådes å ha kattungen i ett enkelt rom den første tiden, med mer og mer tid etter hvert til å utforske andre områder etter noen uker. Hver gang kattungen bruker kattesanden, etablerer den en oppførsel som vil bli opprettholdt hele livet.

Dersom du trenger flere råd eller hjelp med katten din, kan du kontakte dyrlegen som vil gi gode råd og hjelp.

Relaterte artikler

Relaterte produkter