Hva du kan gi den drektige eller ammende tispen din

$authorText
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Drektighet hos hunder er gjennomsnittlig 63 dager lang, med amming i noen uker til etter fødselen. Dette kan være den viktigste tiden i hundens liv når det kommer til presis ernæring. For en drektig eller ammende tispe kan underernæring føre til alvorlige helseproblemer og sette valpenes helse i fare(1). Snakk med veterinæren din om hundens spesifikke behov og ha disse kritiske ernæringsbetraktningene i bakhodet:

  • Fôr med et høyt fettinnhold bidrar til å møte det høyere kaloribehovet for melkeproduksjon og vekst hos valpene.
  • Høy fordøyelighet er viktig for å hjelpe til med å maksimere kaloriinntaket fra mindre mengder fôr.
  • Mors melkeproduksjon og beinveksten til valpene krever mer kalsium og fosfor.
  • Høyproteinfôr støtter den sunne utviklingen av valper.
  • DHA fra fiskeolje støtter utviklingen av valpens nervesystem.

Ofte stilte spørsmål angående drektighet, amming og ernæringsmessige nødvendigheter

Hva er fordøyelighet og hvorfor betyr det noe?

Drektige og ammende tisper trenger mye næringsstoffer for å støtte utviklingen til valpene, så et lettfordøyelig fôr er avgjørende. Og fordi det er mindre plass i magen hos drektige tisper, er det viktig at det er maksimalt med næring i hver eneste bit.

Hvorfor mer energi og fett?

Drektige og ammende tisper har svært høye energibehov. Faktisk har ammende hunder fire til åtte ganger energibehovet til friske voksne hunder som ikke ammer. Økt fett som en del av nøyaktig balansert ernæring bidrar til å dekke disse energibehovene.

Hva skal jeg mate hunden min mens hun er drektig og ammer?

Vi anbefaler å gi henne et fôr spesielt utviklet for å dekke ernæringsbehovene til drektige og ammende tisper. Dette fôret inneholder essensielle næringsstoffer i tilstrekkelige mengder til å støtte både behovene til hunden din og hennes valper i vekst. Din veterinær kan anbefale et passende fôr for hundens behov.

Finnes det spesielle instruksjoner for fôring av den drektige eller ammende tispen min?

Fôr den drektige tispen den mengden som er foreslått på fôremballasjen, og fortsett å fôre henne med valpefôr helt til valpene er ferdig avvent. Spør veterinæren din om du bør sørge for at hun har noe fôr tilgjengelig til enhver tid etter at valpene er født. Dette kan hjelpe til med å avvenne valpene til vanlig fôr, og du vil ha trygghet når du vet at morens energibehov blir dekket.

Når avvenner jeg valpene mine?

De fleste valper begynner å spise fast føde ved tre til fire-ukers alder. Moren deres bør allerede spise et passende valpefôr fordi hun trenger det i de senere stadiene av drektigheten og for melkeproduksjon. Sjekk med veterinæren din at dette er tilfellet og at fôret er egnet for avvenning. Å myke opp fôrkulene med litt varmt vann, tilby valpefôr på boks eller fra poser, eller lage en grøt av fôret kan hjelpe valpene med å starte overgangen fra melk til fast føde. Avvenningen bør være fullført ved 6-7 ukers alder(2).

Når bør jeg ta en tur til veterinæren?

Besøk veterinæren din regelmessig når hunden er drektig og ammer for å sjekke morens tilstand og sørge for at hennes ernæringsbehov blir dekket. Det er viktig at du setter opp en spesifikk tidsplan med veterinæren din for å bestemme hvor ofte hunden din skal undersøkes under drektigheten og etter at valpene er født.

Start valpepleie riktig.

Å føre en oversikt over valpens vekt, utvikling og aktivitet annenhver eller hver dag kan være svært nyttig for veterinærens rutinevurderinger i det første leveåret. (2)

1. Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Normal Dogs; Pregnancy in Dogs; p. 238
2. Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Growing Dogs: Weaning Period; p. 247

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter