Å velge den beste leken til hunden

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Noe av det beste med å ha hund er at de elsker å leke og å velge de beste hundelekene er en viktig del av forholdet. Enten dere leker apport eller du ser på at hunden ruller rundt for å underholde seg selv er leker viktige for hundens velvære. Hva bør du ta med i betraktningen for å være sikker på at du velger de beste?

Alder

Selv om hunden ikke blir mer moden med årene, bør du likevel ta hensyn til dens alder. En tre uker gammel valp har fortsatt sine første tenner, så leker med myk gummi, mykt stoff eller et tett stoff vil passe bra. Når valpen er tre til ni måneder feller den tenner. Da er det best å unngå hard gummi! Valpen vil forsøke å tygge på alt den kan få tak i, så et godt utvalg av tyggeleker vil holde ham unna favorittskoene dine.

Når de nye tennene er på plass har hunden fått sterk nok kjeve til å tygge på hardere gummileker og masse energi til å leke med baller eller tautrekking. Når hunden er rundt sju år, har den ikke lenger samme styrke i tenner og kjeve. Men det er likevel viktig å gi den noen kosedyr å tygge på og leke med leker som oppmuntrer den til å holde seg aktiv, f.eks. mindre baller og pinner. Heldigvis finnes det mange alternativer som er spesielt laget for hunder i ulike aldre, som alle passer hundens alder, størrelse og individuelle tyggevaner.

Størrelse og struktur

Selv hos voksne hunder er det mindre sannsynlig at en liten terrier tygger like hardt som en stor schäferhund, derfor trenger terrieren leker som passer bedre i en liten hundekjeve. Tilsvarende vil et leketøy som er for mykt kunne gå i stykker, og hunden kan bli kvalt eller få blokkering i mage og tarm som resultat. Hvis du oppdager at et leketøy begynner å vise tegn til skader, for eksempel en ødelagt pipeleke eller revner i stoff eller fyll er det vanligvis best å bytte leken ut.

Riktig størrelse på leken er også viktig. En leke som er for liten kan lett svelges. En generell regel er at alt som er lite nok til å få plass bak hundens bakre jeksler utgjør en kvelningsfare.

Til syvende og sist må du velge hvilken type leker som best vil glede din beste venn. Hunder, i likhet med mennesker, er i stand til å indikere hvilke leker de foretrekker over tid.

Type leker

Selv med denne informasjonen kan det være uoversiktlig å orientere seg i utvalget av leker. Vurder disse fire lekevarianter med tanke på din hund og du vil være på god vei til å finne det perfekte leketøy.

Baller

Gummiballer, plysjballer, tennisballer, skumgummiballer, baller med pipelyd m.m. Alle har ulik sprett. Noen flyter og lyser i mørket – fristende alternativer hvis du har et basseng eller dere pleier å gå tur i mørket! Dette klassiske alternativet er også en fin måte å holde hunden aktiv på. Når du finner en ball med en størrelse som passer til hunden din, bør du forsikre deg om at den er i et materiale som er holdbart nok til at hunden ikke kan tygge ballen i stykker. En ball utfordrer også deg som hundeeier til å engasjere deg, fordi hunder elsker å løpe og hente ballen når du kaster den. På denne måten vil dere også utvikle tettere bånd over tid.

Tauleker

De fleste hunder liker å trekke tau med eieren og andre hunder. Og selv om enkelte advarer mot denne leken for å hindre aggresjon, sier organisasjonen PAWS at du ikke trenger å bekymre deg hvis hunden er ordentlig dressert. Det som kanskje er viktigst å huske på med tauleker er å sørge for at hunden ikke river tauet i stykker. Tauleker er typisk laget i et mykt stoff av lin, lær, brannslange, eller tau, derfor er det viktig å skifte dem så snart du ser skader som revner eller oppdager at det mangler deler. Det er også viktig å huske at du ikke skal virke for aggressiv selv når du leker tautrekking. Du må heller aldri rive leken ut av munnen på hunden da dette kan medføre store helsemessige problemer for den. Hvis du vil at han skal gi slipp på leken, må du trene ham til å reagere på kommandoer som «slipp» eller «fri». Og selv om kjeven til hunden er veldig sterk, er det aldri en god idé å trekke leken vertikalt slik at hundens føtter løftes fra bakken. Dette kan føre til kjeve-, nakke- og ryggproblemer.

Belønninger og tyggeleker

Nærmest hva som helst kan fungere som en tyggeleke. Men finnes leker som er laget spesielt for å bli tygget på, og det er best å bruke dem. Disse lekene er vanligvis laget av nylon eller et hardt gummimateriale, og de er laget for vare lenge. Noen kan også fylles med godbiter for trening og langvarig underholdning, mens andre er underholdende som de er. De bør være myke nok til å bli tygget på uten fare for at tenne skal ta skade, men solid nok slik at de ikke lett tygges i små stykker. Når hunden vokser fra valp til å bli voksen, vil du oppdage at du må bytte ut tyggelekene med tyggeleker i andre størrelser. Bare forsikre deg om at du bruker sunne belønninger i lekene, slik at du sørger for at hunden holder seg sunn og samtidig aktiv.

Stoff

Stoffleker er en favoritt hos mange hunder, men dessverre er de ofte ikke sikre nok. Stoffleker kan svært enkelt bli revet i fillebiter og ende i magen til hunden, men de kan likevel være morsomme bare eieren følger med. Før valpen begynner å felle tenner er stoffleker også en fin mulighet til å gi til å ham noe å kose med om natten. Hvis hunden din elsker dem bør du ikke avskrive dem med en gang. Bare sørg for at valpen vet hvilke stoffleker som er hans og ikke velger seg en pute eller etter utstoppet dyr. Velg hundeleker som gir deg både trygg og morsom lek. I likhet med godbiter kan også leker brukes til opplæring av hunden. Hvis du merker at hunden foretrekker en bestemt leke, kan du gi denne som en belønning når den utfører en kommando, f.eks. når du har sagt «sitt». Å lære hunden å forstå hvilke leker som er hans eller hennes er også viktig del av treningen. Dette vil bidra til å forhindre en eventuell destruktiv atferd som å tygge på møbler eller barneleker. Husk at valget bør avhenge av hundens alder, størrelse samt intensiteten til dens tyggevaner. Husk også at etter hvert som hunden blir eldre, må du gå fra valpeleker til voksne leker og deretter til leker for eldre hunder. Sikkerhet bør alltid være viktigst, mens husk at dere skal ha det moro.

Om bidragsyteren

Katie Finlay

Katie Finlay er en Los Angeles-basert hundetrener og forfatter. Hun har jobbet med hunder og hundeeiere både personlig og gjennom artikler hun har skrevet i over seks år.

Relaterte artikler

 • Vis at du bryr deg og tren hunden din

  Hunder er ofte veldig energiske, og trening er den perfekte måten å få brukt opp all den ekstra energien på.
 • Læring gjennom lek

  Det er både gøy og spennende å leke med den nye valpen, men lek er også en grunn- leggende del av den tidlige oppdragelsen.
 • Å leke med hunden din

  Har du en stor hund som en grand danois, greyhound eller boxer er jo inget bedre enn å være ute og mosjonere sammen. Det er godt for begge og styrker det båndet dere har.
 • Jogging med hunden: hvordan komme i gang

  man running with retriever Mosjon er en viktig del av hundens fysiske og mentale helse, akkurat som hos oss mennesker. Selv om det finnes mange alternativer til hva dere kan gjøre sammen, er jogging med hunden en fantastisk måte for dere begge å forbrenne kalorier og stresse ned på.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>