Katteflass - Årsaker og behandlingsmetoder.

minutters lesetid

En rødhåret katt holdes i armene til eieren. Katten ser frisk og opplagt ut

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du lagt merke til at katten din har tørr, flassende hud som ser ut som flass? Litt flassing er en normal del av hudfellingen, men når det begynner å bli tydelig, kan det være at noe annet er i gjære.

Det er hovedsakelig to grunner til at katter flasser. Det kan være at katten din har en normal mengde flass, men at den ikke steller det bort. Alternativt kan den ha unormalt mye flass på grunn av en underliggende årsak. La oss ta en titt på hvorfor dette kan skje og hva du kan gjøre med det.

Mangel på normalt stell

Katter er svært renslige og bruker vanligvis flere timer hver dag på å stelle seg og holde pelsen og huden i topp stand. Det er særlig to ting som kan komme i veien for dette: overvekt og smerter, som for eksempel leddgikt. Hvis katten din er overvektig, noe som dessverre er svært vanlig nå for tiden, kan det hende at den fysisk ikke klarer å nå alle stedene den trenger. Dette vil oftest påvirke baken deres.

Effekten av kroniske smerter på normalt stell vil avhenge av hvilken del av kroppen som er påvirket. Når katter blir eldre, utvikler mange leddgikt i ledd som hofter, albuer og skuldre. Smerter som dette gjør det vanskelig å komme i de fantastiske posisjonene vi er vant til å se kattene våre i, slik at hud og døde hårflak hoper seg opp.

Underliggende årsaker som fører til opphopning av flass

 • Allergisk hudsykdom. Katter kan være allergiske mot ting i miljøet (atopisk dermatitt), som pollen og gress, og visse matingredienser.

   

 • Parasitter. Lopper og visse midd kan forårsake irritasjon og flassdannelse. Noen midd er også smittsomme for mennesker, så vær oppmerksom på tegn på deg selv eller barna.

 • Hudinfeksjoner, enten bakterie- eller soppinfeksjoner, kan forårsake flass.

 • Andre medisinske problemer, som nyresykdom eller hypertyreose, kan føre til at huden og pelsen blir dårligere.

   

 • Underernæring. Hvis en katt er underernært, er huden noe av det første som lider.

Hva bør du gjøre hvis katten din har flass?

Det er ikke sikkert du trenger å gjøre noe annet enn å stelle katten mer og se om det blir bedre. Du bør imidlertid kontakte veterinæren hvis katten din:

 • Virker uvel eller har endret atferd.

 • Steller seg overdrevent mye.

 • Klør seg mye eller ser ut til å klø.

 • Drikker mer enn vanlig.

 • Er overvektig.

 • Mister pels eller har skallede flekker eller skorper.

 • Lider av kløende hud samtidig som du eller et familiemedlem også har kløende hud, siden noen årsaker til flass hos katter kan smitte til mennesker.

Veterinæren din vil kanskje ta noen prøver for å finne den presise årsaken til flassingen, og vil anbefale en behandling avhengig av resultatene. Det kan dreie seg om parasitter eller infeksjoner som er enkle å behandle, eller de kan finne en annen medisinsk tilstand som må behandles. Veterinæren kan også anbefale at du bytter fôr for å utelukke fôrallergi, eller for å se om katten din kan ha nytte av et fôr som er utviklet for optimal hud- og pelshelse. Disse matvarene har et høyt innhold av omegaoljer og antioksidanter, den rette mineralbalansen for god hudhelse og protein av god kvalitet.

Kort sagt, litt flass er sannsynligvis ikke noe å bekymre seg for, men hvis det fortsetter eller hoper seg opp, er det alltid en god idé å ta en tur til veterinæren. Det er alltid best å være på den sikre siden.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA